Litt mer om julens opprinnelse

VENTETID: Advent er forberedelsestiden fram mot jul. – De første omtalene av kristen feiring av Jesu fødsel har vi så tidlig som fra årene 130 og 200, skriver Dagfinn Stærk.

VENTETID: Advent er forberedelsestiden fram mot jul. – De første omtalene av kristen feiring av Jesu fødsel har vi så tidlig som fra årene 130 og 200, skriver Dagfinn Stærk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I HA 7.12. forklarer sogneprest Jan Boye Lystad julens datering til 25. desember med å henvise til vintersolverv og romernes avslutning av Saturnalia. Selv om dette er en utbredt oppfatning, er det like fullt tvilsomt om det er hovedforklaringen på at vi snart feirer Kristmesse (jul).

Les Jan Boye Lystads innlegg om julen!

De første omtalene av kristen feiring av Jesu fødsel har vi så tidlig som fra årene 130 og 200. Men bakgrunnen for dette var ikke romerske feiringer på denne tiden (noe som stadig varierte), men når Jesus Kristus var unnfanget.

I flere gamle kulturer mente man at verdens skapelse skjedde om våren. Da startet også alt liv på nytt å gro fram. Derfor tenkte de kristne at når Gud Sønn ble menneske og lagt i Marias liv, måtte også det være om våren, ved livets start. Dessuten mente mange jøder at Messias skulle unnfanges på samme dato som når han døde, noe man gjerne tidfestet til 25. mars. Ni måneder senere på året ble han naturlig nok født, dvs. 25. desember.

At det senere, når kirken mer hadde befestet sin posisjon i samfunnet, også overtok andre sider av gamle festligheter i desember, kan nok hende. Kristus som verdens lys passer unektelig godt inn når året er på sitt mørkeste, selv om vintersolverv jo er 21. eller 22. desember, ikke 25. Men dette kom altså inn som ekstra grunner senere.

Men uansett opphav har det for kirken i både fortid og nåtid alltid vært viktigst at det julen «egentlig» handler om, er en markering av at Gud ble menneske i Jesus fra Nasaret.

Artikkeltags