Halden må vokse mer

Av
DEL

MeningerAt Fredrikstad vokser mye kan vi se av disse bildene, av nylig ferdige eller igangsatte leilighetsprosjekter, som jeg tok forrige uke på en båttur fra Fredrikstad-brua til Halden.Det bygges enormt med slike leiligheter, som mange idag vil ha, i Fredrikstad sentrum. I mange typer utførelse. Ja, de siste årene er det bygget og solgt mellom 450 og 500 leiligheter hvert år, og det antallet øker nå som det store området på Værste skal startes opp. Og ikke bare i Fredrikstad. For selv i en liten by som Eidsberg er det under bygging eller regulering hele 800 leiligheter i en radius på 1,5 km fra rådhuset.

(Se bildene øverst i saken)

Fredrikstad er også en gammel by, etablert i 1567, og jeg synes de er flinke til å kombinere gammelt og nytt, og ved det skape liv i sentrum.

Hvordan vi skal få flere til å bo i sentrum er en debatt vi må ta i Halden nå. Før det er for sent. For mens vi gikk ned med 25 i folketall i 1. kvartal i år, økte Fredrikstad med 134 personer.

I 2018 døde det flere personer i Halden enn det ble født.243 barn ble født men det døde 278 personer. Netto tilflytting ifjor var 170. I Fredrikstad er det motsatt. Der ble det født 750 barn mens 702 personer døde. Netto tilflytting var i tillegg 738 personer. Moss økte med 50 ifjor, Sarpsborg med hele 120.

Dette er lite hyggelige tall for Halden, og en meget stor fremtidig utfordring. For fakta er dette: Halden er den eneste byen Østfold hvor det ikke bygges nye leiligheter i og nær sentrum og Halden er den eneste byen i Østfold som går ned i folketall. Og når vi går ned i folketall nå vil vi gå mye ned når eldrebølgen er her for fullt.

Byggeaktiviteten viser et godt bilde av status. For mens Fredrikstad bygger 500 leiligheter i året, er det tilsvarende tallet for Halden nær 0! Alle de prosjektene som har blitt bygd og bygges både på begge sider av Gamlebyen og på motsatt side av elven, ville hver for seg skapt en kraftig debatt i Halden. Så kraftig at det er utbyggere som har fortalt meg at de faktisk skygger unna Halden og heller satser andre steder.

Ja, jeg er stolt av Halden. Men hvis vi bare skal bevare og ikke tillater noe mer utvikling av moderne sentrumsnære leiligheter, slik de bygger hundrevis av i de øvrige Østfoldbyene, er jeg redd den trenden som vi ser nå med tilbakegang i befolkningen vil fortsette. Og det er svært alvorlig med tanke på Haldens fremtid. Så hvordan Halden sentrum skal utvikle seg i fremtiden, det er debatt vi må ta. Og som tallene viser: det haster. Og kanskje er dette innlegget starten på den debatten ?

Thor Edquist

Ordfører i Halden (H)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags