Utviklingen i byen vår

- Vi syns det er synd at Tistasenterets næringsinteresser skal få lov til å ta seg en jafs av Fisketorget og at nye parkeringsplasser der har fortrinn framfor frivillig, gratis-arrangementer som Amcar sine onsdagstreffer, skriver Erling Rennemo-Melsom og Rannveig Lade.

- Vi syns det er synd at Tistasenterets næringsinteresser skal få lov til å ta seg en jafs av Fisketorget og at nye parkeringsplasser der har fortrinn framfor frivillig, gratis-arrangementer som Amcar sine onsdagstreffer, skriver Erling Rennemo-Melsom og Rannveig Lade. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FRITT ORDHalden kommunes planer om by-fortetting med opptil tusen nye boliger i sentrum vil på sikt øke antall sentrum-beboere drastisk. I en slik setting vil parker og offentlige eide plasser få stadig større betydning både for de som bor der og de som ferdes der. Vi har et stort bankende Rødt hjerte for bevaring og offentlig gjenbruk av historiebærende bygg som gjør både byrom og sentrumsnære deler av Halden til unike bergbetagende steder det er godt å bevege seg i. For oss hører sentrumsnære steder som Rød Herregård, Rødsberget og deler av Tyska og Hollenderen også til i kategorien bergtagende gode steder å være. Vi håper at opparbeidelse av parkområdet på Hollenderen opp mot Remmenbekken, slik det står i sentrumsplanen, skal kunne virkeliggjøres gjennom det pågående samarbeidet mellom grunneier, Plan og Miljøetaten og Mens vi Venter aksjonen.  Området der vil forhåpentligvis bli et innbydende kioskfritt sted for folk på strandtur med lunsjkurv, pledd og solkrem, og om fjorden blir et par hakk renere, medbrakt badedrakt.

Sentrumsløft

Plan og miljøetaten i Halden får store stjerner tildelt for sine eple-parkplaner ved siden av Kongegården og bryggepromenader og tursti fra Coop til enden Mølen. Disse tiltakene forsterker og løfter fram deler av det gamle byrommet med ærverdige bygg som Kongegården og Haldens vakre jernbanestasjon. For oss er det skuffende at andre relevante etater og de som sitter med makten i kommunestyret ikke ser for seg muligheten for å gi andre deler av de unike og ærverdige byggene i sentrum et tilsvarende løft som tilgodeser byens innbyggere. Der det er mulig å ha fokus på bevaring og offentlig gjenbruk presenteres dessverre salg til private boligutviklere som løsning. Nå som Halden er ute av Robek-lista behøver vi ikke å selge arven fra fortiden for å bøte på underfinansierte offentlige tjenester.

Vi syns det er synd at Tistasenterets næringsinteresser skal få lov til å ta seg en jafs av Fisketorget og at nye parkeringsplasser der har fortrinn framfor frivillig, gratis-arrangementer som Amcar sine onsdagstreffer. For oss er det viktig at innbyggernes kommunalt eide byrom ikke skal fortettes med de som vil etablere seg der for å tjene penger. Det blir ikke et levende folkeliv i sentrum med mennesker som bare er der på korte handleturer. Offentlige plasser bør stort sett tilrettelegges for folk som ikke skal kjøpe noe. For å få til levende byrom må det føles godt og riktig for alle, uansett inntektsnivå, å sette seg ned, ta fram matpakka eller lunsjkurven, eller møte vennegjengen der med eller uten medbrakt brus eller kaffetermos.

Gjenbruk

Gjenbruk i offentlig regi og bevaring av ærverdige gamle bygg er utfordrende, men det er bare litt vanvittig kreativ tenking som skal til: avsett den gamle gutteskolen/biblioteket til etablering av teatermuseet som Halden kommune ønsker seg. Fullfør redningsaksjonen av Kongegården mot at Haldens Historiske samlinger får bruke mesteparten av huset til virkeliggjøring av sine museumsplaner og la HABO og Halden kommunes pensjonsfond få utvikle Fayegården til å bli rimelige kommunalt eide utleieboliger. Bevar skolebygget på Os, tilrettelagt som en innvendig modernisert grunnskole og behold en innvendig renovert Rødsberg ungdomsskole. Restaurer Konservativens barokke teater sal, flytt turistkontoret til første etasje og tilrettelegg for små håndverksbutikker i resten av etasjen.

I tillegg ønsker vi at plasseringen av den planlagte svømmehallen skal legges til Grønnlandstomta, der den ikke kommer til å konkurrere med utsikten til festingen, men tvert imot får en flott elveutsikt.  Området utenfor kan tilrettelegges som startpunkt for elvesvømming ut til Hollenderen når elva og fjorden er frisk og ren.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags