Det store budsjettspillet

Tøffe kutt: Kommunedirektør Roar Vevelstad kommer med tøffe kutt i sitt budsjettforslag for 2020.

Tøffe kutt: Kommunedirektør Roar Vevelstad kommer med tøffe kutt i sitt budsjettforslag for 2020.

Av
DEL

LEDERKommunedirektør Roar Vevelstad har lagt fram sitt budsjettforslag for 2020. Det er svært stramt. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Vi har inntrykk av at det nå protesteres over en lav sko. Ingen er fornøyde, og det ropes både fra kultur-, undervisnings- og helse- og omsorgssektoren.

Det er en del av det store budsjettspillet, og et bevis på at lokaldemokratiet fungerer. Slikt skjer hvert eneste år i november. Men samtidig kan vi ikke huske at protestomfanget har vært så stort som det er i år.

Det er viktig å huske på den kommunale saksgangen. Det skal være et skarpt skille mellom administrasjon og politikk. Det er kommunedirektørens jobb å få budsjettet i balanse. Da må han påpeke de innsparingsforslagene han synes det er riktig å prioritere. Så er det opp til politikerne å gjøre om forslagene hvis de ønsker å prioritere annerledes. Og det gjør de alltid. I større eller mindre grad. Det er også sånn at kommunedirektøren kan legge vekt på politiske signaler. Det har han gjort i år. Han foreslår for eksempel ikke å legge ned eller på annen måte røre Prestebakke skole.

Men han kommer med nok av andre tiltak den nye posisjonen må forandre på hvis de skal ha et snev av troverdighet overfor velgerne sine. Innsparingsforslaget på 40 millioner i undervisningssektoren er svært tøft. De mange kuttene i kulturlivet, inkludert mediebudsjettet til biblioteket likeså. Og som om ikke det var nok; det skal også kuttes flere millioner kroner i helse- og omsorgstilbudet.

Det er store forventninger til at den nye rødgrønne posisjonen skal gjøre Halden til en mykere og grønnere by å bo i for haldenserne. Ettersom posisjonen er ny, ropes det nok også ekstra høyt. Den skjøre koalisjonen må nå bli enige. Det er også sånn at de må kutte andre steder dersom de ønsker å si nei til kommunedirektørens kuttforslag. De må stå sammen. Det ser ikke ut til å bli noen lett øvelse.


Artikkeltags