Les budsjetteventyret i Halden: «Det var en gang en liten gutt som het Knut»

Av
DEL

LeserbrevEtter å ha lest kommunedirektørens budsjettforslag, har jeg lyst til å si litt om de foreslåtte innsparingene som har rørt ved hjertet mitt. Personene er fiktive, men innsparingene kan bli reelle. Jeg har valgt å skrive det som et eventyr slik at det kanskje kan bli litt mer interessant å lese. Jeg tar sjansen.

Det var en gang en liten gutt som het Knut. Han begynte i Bergknatten barnehage for ett år siden. Innkjøringen var lang og tung for Knut var engstelig og redd for alt det nye. Takket være de gode voksne i barnehagen blomstret han etterhvert og stortrives nå. Neste år må han begynne i ny barnhage for det skal spares! Da blir det ny innkjøring, nye voksne og en ny lei situasjon for lille Knut.

I barnehagen har Knut en god venn. Det er Arnold. Han er veldig engstelig og leker ikke med de andre barna. Den eneste han leker med, er Knut, men Arnold hadde trengt en støttepedagog slik at han kunne få hjelp til å sosialisere seg. Det får han ikke,for det skal spares!

Knut har en storesøster som går på Os, dvs. nå går hun på Folkvang. Hun har sensoriske vansker, dvs. nedsatt toleranse for lyd-, lys-og synsinntrykk. Hun har hørt at elevene skal tilbake til Os en vakker dag, og hun er spent på om det nye klasserommet vil være like bra som det hun hadde på skolen da hun bodde i Oslo. Hun husker godt at de ikke kunne høre elevene i naboklasserommet for veggene var så godt isolerte slik at barn som henne ikke fikk vondt av for mye lyd. Hun glemmer heller ikke hvilerommet hun hadde der det var et behagelig lys og ingen lyder som forstyrret henne da hun ble dårlig og måtte hvile.

Anna, som Knuts søster heter, er noen ganger så var på lyder at hun får vondt i hodet når de andre elevene skyver stolene bortover gulvet. Hun husker gulvet på den forrige skolen sin i Oslo, for det ble byttet ut da skolen ble universelt utformet. Det nye gulvet var så fint for da hørte hun ikke ordentlig stolene som ble skjøvet bortover. Da slappet hun mer av og klarte følge med på hva læreren sa. Anna synes hun har så fine lærere på Os, og hun håper at de snart kan få en ny og fin skole.

Anna og Knut bor i sentrum. De bor sammen med mammaen sin. Mamma har ikke bil, og det synes Anna er dumt. Hun er så glad i å svømme, men mamma sier at de ikke kan dra opp til Remmen så ofte for bussen er dyr for de tre. Lille Knut kan ikke gå helt opp til Remmen, og det er ingen som kan passe ham heller. Mamma sier at det skal komme en ny svømmehall i sentrum, så Anna gleder seg til det. Tenk, da kan Anna og Knut gå bort sammen med mamma og svømme hver uke.

Venninnen til Anna bor like ved. Hun heter Vibeke. Vibeke elsker å turne, og hun gleder seg til hun får komme inn i turnforeningen. Mamma sier at det er venteliste der, og både Anna og Vibeke synes det er så dumt. Når basishallen blir bygget, kan hun begynne,sier mamma.

Anna og Vibeke pleier å gå bort til en annen nabo noen ettermiddager. Hun heter Lotta og har Downs syndrom. Anna og Vibeke synes at Lotta er så snill. Hun vil alltid være med dem og er så glad. Noen helger er Lotta på Rishaugen. Da får mammaen til Lotta slappet litt av, for hun er alene med Lotta. Nå hørte Anna at Lotta kanskje ikke får være mer på Rishaugen, for det skal spares penger i kommunen. Det forstår ikke Anna. Hun tenker at da blir jo mammaen til Lotta enda mer sliten. Tenk om mammaen til Lotta blir så sliten at hun blir syk. Det må ikke skje, for hvem skal passe på Lotta da?!

Noen ganger går Anna og lillebroren hennes bort til en annen nabo. Han jobber ofte litt i hagen, og da snakker han alltid med dem. De synes han er så tøff, for han spiller håndball i HTH. Knut vil bli som han. En gang var de med på Remmen da han spilte kamp, og han scoret mange mål. Anna forteller de gamle vennene sine i Oslo at Halden har et topphåndballag. Hun sier at Halden er heldige som har det, og hun har hørt at det skal bygges en ny hall her. Det blir så fint, tenker Anna. Da kan hun jo gå bort for å se på når han spiller.

Fetteren til Anna spiller basket. Han er så god, og han sier at neste år skal laget hans spille i serien. Han spiller i HBBK. Han sier at han håper de virkelig får spille i serien,for han har hørt at klubben trenger mer halltid til kamper.

Kusina til Anna og Knut er så morsom. Hun lager alltid et skuespill når de kommer på besøk. Da kler de seg ut og ler mye. Hun heter Victoria. Mammaen til Victoria sier at hun burde begynne på kulturskolen. Det synes Victoria høres spennende ut,men de vet ikke om hun får plass.

Det skal jo spares!!!

Artikkeltags