Gå til sidens hovedinnhold

– Ønsker vi et levende og rullende museum i Spinneriet eller et dødt lager?

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den tidligere stiftelsen Vognalliansen ADS ble etablert i 1994 av Pål Andersen, Tor Dybevik og Per Sandaker. I dag er foreningen Vognalliansen bestående av 17 medlemmer, i tillegg til Jan Tolfsbys Stiftelse. I 20 år har vi hatt et nært samarbeid med Halden historiske Samlinger (HHS).

Da det nå nedlagte Industrimuseet i Spinneriets gamle veveri ble etablert, var det nettopp Vognalliansen som stilte opp og sørget for blant annet heising og montasje av maskiner og utstyr. Dette utmerkede samarbeidet førte til at Vognalliansen fikk disponere kjelleren og deler av 1. etasje. Dette bidro til at flere veterankjøretøy og verdifulle deler ble reddet fra skrothaugen. Lokalene har gitt oss mulighet til å ivareta 30 veterankjøretøy samt deler, i tillegg til å få restaurert 15 kjøretøy.

Flere av kjøretøyene som har blitt reddet, har vært det aller siste eksemplaret som finnes igjen i verden. I dag er det fem kjøretøy igjen eid av Vognalliansen, samt fem kjøretøy som tilhører Jan Tolfsbys Stiftelse, i tillegg til noen private kjøretøy.

Restaureringsarbeidet har blitt finansiert ved at medlemmene parallelt har arbeidet med egne kjøretøy og betalt en medlemsavgift for dette. Dette har skjedd i full forståelse med HHS, som tidligere så verdien av å redde denne delen av vår kulturarv. For hva var det som revolusjonerte samferdselen i det forrige århundre? Hesten ble forbikjørt, varer og mennesker kunne plutselig forflytte seg raskt over lange strekninger. Kan det ha vært automobilen?

Vognalliansen har blitt et kjært innslag i bybildet, så vel som i mediebildet. Flere TV-innspillinger og ulike reportasjer har foreviget kjøretøy fra Vognalliansen og gjerne brukt veteranbilene våre som kulisse. Besøkende har kommet fra hele landet, så vel som fra Europa og USA. Vognalliansen har satt både kulturhistorie og Halden på kartet.

Et museum bør være levende. Vognalliansen er rullende. Mange er de skoleelevene som nysgjerrig har fått sitte i en veteranbil og vært med på turer. Østfoldinger har med interesse og gjerne minner i blikket fått oppleve rullende historie på kjøretur med Vognalliansen. Vi stiller opp med både biler og sjåfører når det skjer noe i lokalmiljøet.

Vognalliansen har i tidligere år opplevd solid støtte fra Halden historiske Samlinger. De så jo at vi var engasjert i det samme som dem. De så verdien av å samle inn, ta vare på og innhente snart glemt kunnskap. Vognalliansen gikk ett skritt lengre. Vi plasserte også kjøretøyene i sitt rette element, nemlig på veien.

I 2011 fattet HHS et styrevedtak om å inngå leiekontrakt med Vognalliansen. Men for drøye to år siden signaliserte HHS at Vognalliansens lager måtte reduseres. Den 1.09.2016 sa den daværende nyansatte direktøren i HHS over telefon opp vår ennå ikke skriftlige avtale. Beskjeden var at lokalene skulle være ryddet i løpet av en måned. Dette førte dessverre til at uerstattelige bildeler gikk tapt. Dette oppleves spesielt tungt når vi i dag opplever at lokalene som ble ryddet, fremdeles står tilnærmet tomme.

Den 21.11.2016 ble en tidsbegrenset leiekontrakt etablert. At Vognalliansen nå må være helt ute av lokalene innen 1.6.2018, har satt oss i en lei knipe. HHS signaliserer riktignok at de kan vurdere å ta imot kjøretøyene som gave på lik linje med andre gjenstander. Lagerplass får de jo nok av når Vognalliansen flytter, men hvem har kompetanse til å holde veterankjøretøyene på veien? Når miljøer splittes, vet vi dessverre av erfaring at fagkompetanse også forsvinner. De fleste husker vel den kirurgiske spesialistkompetansen som fantes på Halden sykehus før tvangsflyttingen til Moss. Miljøet ble gikk i oppløsning, og kompetansen forsvant.

I løpet av bare en drøy uke har langt over tusen mennesker meldt seg inn i Facebook-gruppa «Bevar Vognalliansen i Spinneriet, Tistedalen, Halden». Alliansen opplever støtte fra mennesker spredt utover det ganske land. Nå er det på tide at innbyggerne i Østfold våkner for fullt. Ønsker vi et levende og rullende museum i Spinneriet eller et dødt lager der ting stues vekk og støver ned?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.