Om sykehjemsplasser: – Alt kan ikke løses med tekniske hjelpemidler

BYGGES I DISSE DAGER: Kommunens nye  demenssenter reises i disse dager på Bergheim. Bildet er fra juni. Nils Sagstuen i Pensjonistpartiet Halden har stilt spørsmål til administrasjonen om hvor mange nye sykehjemsplasser kommunen faktisk får.

BYGGES I DISSE DAGER: Kommunens nye demenssenter reises i disse dager på Bergheim. Bildet er fra juni. Nils Sagstuen i Pensjonistpartiet Halden har stilt spørsmål til administrasjonen om hvor mange nye sykehjemsplasser kommunen faktisk får. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I forbindelse med behandling av økonomiplan for årene 2019 – 2022 stilte Pensjonistpartiet følgende spørsmål til administrasjonen i forhold til hvilken prognose det fremtidige behovet er for sykehjemsplasser i Halden kommune.

Spørsmålet vi stilte:

Sitat: Bergheim vil få 96 «nye» demensplasser. I den sammenheng vil 80 andre plasser bli lagt ned. Med andre ord så kommer det 16 «nye» plasser i kommunen. Hva er prognosene for det framtidige behovet i årene som kommer for denne type omsorgsplasser? Er det noen ventetid for sykehjemsplass per dags dato i kommunen? Alt kan ikke løses med nye tekniske hjelpemidler. Sitat slutt.

  Nabo til Bergheim: – Jeg er ganske irritert på mye 

Vi fikk følgende svar:

Sitat: Vi har kun lagt inn 80 plasser på Bergheim, og dersom de resterende 16 plassene skal tas i bruk, må det legges ned en annen avdeling. Dette er ikke avklart. Vi har ikke funnet handlingsrom for å øke med 16 plasser i planperioden. Det arbeides med å analysere det fremtidige behovet for sykehjemsplasser i forbindelse med helse- og omsorgsplan. Dette arbeidet skal være ferdig i løpet av 2018. Ja, det er ventetid på sykehjemsplass. Det er varierende hvor lang ventetid det er ut i fra type plass og behov hos den enkelte. Alle blir midlertidig ivaretatt i ventetiden, enten på en korttidsplass eller ved økt bistand fra hjemmesykepleie. Sitat slutt.

  «Vi haldensere bør være ekstra fornøyde!» 

Den politiske posisjonen vedtok rådmannens opplegg i forhold til økonomiplanen og det vil si at det blir ingen ekstra tilførsel av sykehjemsplasser som man nå kunne få. Man lar heller det stå tomme 16 nybygde rom på Bergheim mens våre eldre venter på plass. Fortvilte pårørende har henvendt seg til oss og forstår ikke dette. Fra Pensjonistpartiet side er det helt uakseptabelt å la eldre sitte alene hjemme på grunn av økonomiske hensyn mens de burde ha en sykehjemsplass ut i fra hva helsesituasjonen til den enkelte er.

Derfor la vi inn nødvendige midler i økonomiplanen for 2019- 2022 for at kommunen kan ta i bruk alle rommene på Bergheim slik at Halden kommune vil få en økt tilvekst på antall sykehjemsplasser. Det har ikke vært en tilvekst av sykehjemsplasser nå på over 10 år i Halden kommune.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken