– Kan vi roe ned nå, ordfører?

Arve Sigmundstad, gruppeleder Ap

Arve Sigmundstad, gruppeleder Ap

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerJeg må innrømme at jeg er noe overrasket over brevene fra varaordfører Ulven og ordfører Edquist, samtidig som jeg registrerer at begge har startet jakten på syndebukker.

Det kan være verdt å minne både varaordføreren og ordføreren om at vi nå er midt inne i en utredningsprosess, administrasjonen både i Aremark og Halden jobber med å få frem et ryddig og faktabasert saksgrunnlag som vi folkevalgte etterhvert skal ta stilling til i slutten av juni.

Når vi etterhvert får ryddige fakta på bordet, er det viktig for oss i Arbeiderpartiet å lytte til hva innbyggerne mener, og vi skal ha en grundig prosess i vårt eget parti – og vi skal lytte grundig til hva Aremark Arbeiderparti mener.

Er svaret gitt?

Om det er slik at Ulven, Edquist og Høyre allerede har bestemt seg for å slå sammen Aremark og Halden uavhengig av saksutredningen fra rådmennene viser, så er det kanskje mer ryddig at de står frem og sier det nå.

For vår del avventer vi å konkludere, til vi har lyttet til hva innbyggerne sier, hva partiorganisasjonen vår sier – og ikke minst – det faktagrunnlaget rådmennene nå jobber frem.

Trusler

Under folkemøtet i Aremark sier ordfører Edquist, og dette er et direkte sitat fra opptaket på TVHalden (01:59:34):

Edquist: Fremover er det et krav til at kommunene skal kunne levere alle tjenestene sine selv, det skal være så store enheter at alt som en kommune skal gjøre, fra barnevern og oppover – skal kommunen utføre selv.

(Deretter kommer det en uttalelse om mangel på demokrati og åpenhet i interkommunale selskaper, før innlegget avsluttes på følgende måte.)

Edquist: Jeg vil bare nevne det, at det kommer til å bli flere oppgaver, og de skal kunne utføres av kommunene selv. De kommunene som ikke vil kunne levere alle (oppgavene) på egen basis, står i fare for å bli endel av en tvangssammenslutning som vi har sett noen ganger før. 

Jeg kan ikke oppfatte dette som noe annet, enn en trussel overfor innbyggerne i Aremark. Aremarkingene vet at Aremark kommune ikke er i stand til å levere alle tjenester selv, derfor kjøper de en rekke kommunale tjenester av Halden.

For Arbeiderpartiet er det viktig at kommunesammenslåinger skal være frivillige, ikke under trusler eller tvang.

Om det er slik at Ulven, Edquist og Høyre allerede har bestemt seg for å slå sammen Aremark og Halden uavhengig av saksutredningen fra rådmennene viser, så er det kanskje mer ryddig at de står frem og sier det nå.

Arve Sigmundstad

Positiv tilnærming

La meg derfor gjenta, som jeg også sa flere ganger under folkemøtet i Aremark, vi er positivt innstilt til en kommunesammenslåing mellom Halden og Aremark.

Vi vil likevel avvente å konkludere, til vi har fått svar på alle spørsmålene som fremdeles henger i luften. Rådmennene må få jobbe frem beslutningsgrunnlaget, innbyggerne må bli hørt – så skal Halden Arbeiderparti konkludere.

Vokse sammen

Om vi skal lykkes med å etablere en ny felles kommune til beste for innbyggerne i både Aremark og Halden, er det viktig at både innbyggere, folkevalgte og partiene føler seg involvert og inkludert i prosessen.

Jeg håper derfor både varaordfører Ulven og ordfører Edquist heller vil bruke tiden frem mot sommeren på å bygge broer – istedenfor å skape nye kunstige konfliktlinjer.

Fra vår side er vi opptatt av å få frem fakta, lytte til innbyggerne, og så skal vi ta en avgjørelse. Men det ligger altså litt frem i tid.

------------------------------

Alf Ulvens kritikk av Arve Sigmundstad etter informasjonsmøtet om en eventuell kommunesammenslåing kan du lese her:

Her er Sigmundstads svar på kritikken:

Lederen for Halden Ap, Kirsti Brække Myrli, mener Alf Ulven bidrar til å så splid med sitt angrep på Halden Ap:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags