Amalie Lund:– Det finnes absolutt ingen grunn til å se på meg som et mindre menneske, mindre verdt og et objekt man kan bruke for å ha det litt gøy

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det har kommet frem at stadig flere norske barn lever i fattigdom, og Halden sammen med Sarpsborg ligger på toppen i Østfold og er langt over landsgjennomsnittet. Barnefattigdommen i Halden øker, og det er estimert at hvert femte barn i Halden lever i en familie med lavere inntekt enn EUs lavinntektsgrense. Dem som vokser opp i en familie med dårligere økonomi har ikke samme muligheten til å feks delta på fritidsaktiviteter, få den nyeste teknologien og få nye klær på lik linje med dem som tjener bedre. Det som er trist med dette er at samfunnet i stor grad definerer menneskers verdi ut fra økonomi, og unge vil bli utstøtt eller latterliggjort. Det at dette skal være et skambelagt tema er ikke riktig, det skal ikke være flaut og sosialt selvmord for folk å ha dårlig råd. Når ble dette morsomt? Hvorfor er det morsomt for medelver, og andre å bidra til å øke de sosiale forskjellene ved å latterliggjøre unge som lever i dårligere økonomiske forhold enn dem selv. Skal man ikke ta vare på, og inkludere dem som står svakere rundt oss?

Jeg har aldri sett hvorfor det er attraktivt å se ned på dem som står svakere enn dem selv, som ikke har den samme muligheten til å delta på sosiale aktiviteter, til å være en del av noe. Det er rett og slett ekkelt hvordan folk på min alder oppfører seg. Jeg har selv vokst opp i en familie som ikke hadde godt med penger, og jeg har hatt foreldre som har gjort sitt beste for at jeg skal ha hatt muligheten til å få være en del av noe. Jeg vet hvor sårbart det er å innrømme for noen at man ikke har råd til noe, og at foreldrene dine ikke har mye penger. Det skal ikke være flaut for meg, eller foreldrene mine at årsaker har ført til at dem er uføre. Det finnes absolutt ingen grunn til å se på meg som et mindre menneske, mindre verdt og et objekt man kan bruke for å ha det litt gøy.

Akkurat nå bor jeg alene i en hybelleilighet og får stipend fra Lånekassen, det er ikke mye men det er nok til at det går rundt. Jeg går nå siste året mitt på videregående og skal da være russ, og ut av mine verdier har jeg i forkant bestemt at jeg ikke skal bruke alle pengene mine på alkohol og russetreff. Betyr dette at jeg ikke skal være russ? Nei. Det å ikke ville drikke seg drita, og dra på "russecruise" betyr ikke at jeg ikke skal være russ. Jeg er like mye russ som alle andre er, om jeg så har en gruppe eller ikke. Å ha dårlig økonomi er sosialt uakseptabelt, og det er valgene jeg har tatt rundt russetiden min også.

I dag ble det opprettet en Spleis av et medlem av en "russebuss" som skulle være for å sponse russetiden min. Dette ble ikke opprettet av hyggelige grunner for å si det sånn. Jeg ble hengt ut, og gjort narr av fordi jeg diskuterte innad i en Facebook-gruppe om at det kunne hende at ikke alle kunne betale innen en spesifikk frist som hadde blitt satt da mange ikke fikk stipend før den 15. Jeg, og andre har full forståelse for at noen frister kanskje ikke kan endres, men da må man eventuelt kanskje prøve å finne en løsning eller hvertfall nevne i innlegget at dette er beklagelig. Da slipper man å igjen, usynliggjøre dem som ikke bare kan betale innen en frist på kort varsel. Vi må bli bevisste på at vi alle har forskjellige utgangspunkt, og aldri glemme det når man oppretter sosiale arrangementer, og generelt i hverdagen. Så lenge man bare anerkjenner eksistensen til mennesker med dårligere utgangspunkt er man langt på vei. Jeg vet at folk ikke vil skrive at dem sliter med ting som dette, det er jo flaut og lite sosialt akseptabelt. Problemet med denne hendelsen er ikke selve innlegget som ble lagt ut, men reaksjonene som ut av kommentaren min. Det at det ikke er sosialt akseptabelt beviste jo denne hendelsen med meg, at noen opprettet en Spleis for å latterliggjøre meg og at folk ler når jeg nå går forbi på skolen. Men jeg klarer ikke å la ting som dette være usynlig. Folk må slutte å late som at det ikke finnes problemer, eller at ingen sliter. Ingen vil skrive at de kanskje ikke har råd på grunn av reaksjoner som dette, vi alle snakker så varmt om hvordan alle skal inkluderes sosialt men ofte skjer det omvendte når folk åpner seg om ting som dette.

Når man blir møtt med "latteremoji" av medlemmer av gruppen, inkludert enkelte styremedlemmer i russestyret så bidrar ikke det til at terskelen for å kunne være åpen om de økonomiske situasjonene sine blir lavere. Russestyret har selvfølgelig beklaget dette, og mener at det ikke skal skje igjen. Det ekte spørsmålet er om vi som enkeltpersoner gjør noe for å bidra til at denne formen for uthenging, og latterliggjøring blir kastet i søpla hvor den tilhører. Vi kan ærlig ikke fortsette sånn her, man kan ikke sparke ned dem som er svakere og bruke dem som en kilde til humor. Det er ikke greit. Jeg håper enkelte mennesker en dag enten det er i morgen, eller om 40 år endelig lærer seg at å le på bekostning av andres helse, sosiale situasjon osv ikke er morsomt. Det finnes mennesker der ute hvor en opplevelse som dette kan være nok til å dytte dem over kanten, folk må tenke gjennom handlingene sine.

Til slutt vil jeg takke de medlemmene av russestyret som tok dette alvorlig, og snakket med meg om dette fremfor å ta lattertegn på kommentarene mine og gjøre narr av meg på privat chat ved å si at jeg lagde problemer som ikke "eksisterte" fordi dem selv ikke har hørt noen ha problemer med økonomi (host host til alt jeg har skrevet tidligere) og ba meg om å ta opp forbrukslån eller da bare ikke være russ. Det settes pris på. Jeg håper jo egentlig ingenting annet enn det beste for årets russ, jeg synes bare det er viktig at vi alle anerkjenner hvordan forholdene i dag faktisk er og at faktumet at noen velger å ta opp problematikk rundt sosiale forskjeller ikke burde føre til at man blir offentlig og privat hengt ut.

Artikkeltags