Prisen for juleribben

NESTLEDER: Amalie Lund (18) er nestleder i Viken Grønn Ungdom.

NESTLEDER: Amalie Lund (18) er nestleder i Viken Grønn Ungdom. Foto:

Av

– Grisedokumentaren NRK sendte tidligere i år viste oss hvordan griser blir behandlet av flere bønder, skriver Amalie Lund (18) i sitt leserbrev.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er juletider og de store dagligvarekjedene startet allerede i november med å dumpe prisene på populære varer i julen. For kort tid siden markedsførte REMA 1000 med juleribbe til 30 kroner kiloen. God dyrevelferd og så lave kilopriser er uforenlig.

Grisedokumentaren NRK sendte tidligere i år viste oss hvordan griser blir behandlet av flere bønder. En slik uholdbar behandling av griser er et symptom på de lave prisene for kjøtt og det dårlige regelverket rundt svinehold. Dyrevelferden til slaktegriser ble satt på dagsorden, men den som ventet på de store tiltakene for å bedre dyrenes liv, har ventet forgjeves.

I Norge bor det 1,6 millioner slaktegriser. Loven tillater at de lever hele livet i trange betongbinger. En vanlig slaktegris har krav på under én kvadratmeter plass. Griser plaget av sykdom og bakterier krever mer fôr, vokser saktere og er mindre lønnsom for bonden med dagens priser. Et griseliv blir målt i hvor mye penger det kan gi bonden, og ikke etter hvor godt grisen har det.

De aller fleste bønder er dyktige fagfolk som vil det beste for dyrene sine. Samtidig presses de av et kjøttmarked med uhyre lave priser, og forskrifter som gjør det mulig å holde produksjonsdyr under forhold som vi aldri ville akseptert for kjæledyrene våre. Vi vet at griser som ikke får utløp for sine naturlige behov kan oppleve atferdsproblemer som tvangstanker, slagsmål og mobbing. Både Mattilsynet, EUs veterinærvitenskapelige komité og Rådet for dyreetikk har reist kritikk mot den intensive svineproduksjonen. Slik kan vi ikke ha det.

Vi ønsker at kjøtt ikke skal dumpes under markedspris og at norske forbrukere kan slippe å betale for god dyrevelferd. Dyrene i landbruket fortjener verdige liv. Ved å skjerpe kravene til veterinærtilsyn, plass og aktivitetsmuligheter, stille strengere krav til bransjen når det gjelder dyrevelferd, og betale for det maten faktisk koster, kan vi forbedre livsvilkårene for husdyrene i det norske landbruket. Grønn Ungdom tror og håper at forbrukerne er villige til å betale litt mer for en ribbe uten bismak, og til jul ønsker vi oss en regjering som gjør mer for grisene i landbruket.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken