I år ble det tradisjonelle 17. mai diskoteket holdt i storsalen på Samfundet. Arrangementet var som alltid arrangert av Strøm brødrene men denne gangen sto vi i Extra Giverglede for kiosken da arrangementet ble avholdt over lokalet til ungdomsklubben vår. Første etappe av diskoteket for de yngste gikk strålende, det var ikke noe bråk, alle oppførte seg eksemplarisk og hadde det koselig. Det var først når andre etappe begynte at kvelden tok en mindre koselig vri for oss. Klokka 21.25 publiserte Politiet i Øst en melding på sin Twitter konto som lød som følgende:

#Halden 21:25 Studentsamfunnet, Violgata 1. Rusfritt arrangement på stedet, men mange fulle mindreårige utenfor. Politiet ser bekymringsfullt på dette. Vet du hvor din sønn eller datter er? Foreldre oppfordres til å hente barna sine. Første ble kjørt legevakt etter 45 min ...

Halden Arbeiderblad fulgte 21.41 opp med en likeledes skremmende artikkel med tittelen «Mange fulle mindreårige på fest i Halden». Vi i Extra Giverglede føler derfor at det er på sin plass at vi forteller hva som faktisk skjedde den kvelden.

17. mai i år var en stor dag for oss, planleggingen begynte allerede i februar. Vi ønsket å gjøre 17. mai til en fantastisk dag for så mange barn og ungdommer som mulig og samtidig samle inn penger til årets aktiviteter på ungdomsklubben. Det er alt annet en lukrativt å drive en gratis ungdomsklubb i Halden så vi må være kreative for å fylle klubbkassa så vi kan tilby et fantastisk tilbud til de fenomenale ungdommene vi har i byen. I hele 17. mai uka ble det lange kvelder for en stor gruppe frivillige da vi gjorde klart alt til landets nasjonaldag. På selve 17. mai var flere av oss i gang med de siste finpussene til dagen allerede 05.30 om morgenen. Vi hadde igjennom hele dagen stand i parken der vi solgte alt fra vann til pizzaboller og samtidig var Ungdomssamfundet åpent for dem som ønsket en godbit eller et sted å være.

Når selve nasjonaldagsfeiringen var over samlet vi oss alle på Samfundet for å gjøre klar til diskoteket. Sammen med Strøm-brødrene og frivillige fra innebandy klubben gjorde vi oss klare til 2 innrykk av feststemte ungdommer som var klare for diskotek, dansing og flørting. Den første gruppa var for barn og ungdommer fra 4 til 7 klasse. Dette var ikke noe problem overhode, og de frivillige vaktene fra innebandyklubben håndterte dette svært godt mens vi tok oss av kiosken vår og snakket med alle deltakerne som var innom oss. For oss er interaksjonen med ungdommene det viktigste vi gjør når det er arrangementer hos oss. Det skaper gode relasjoner og gir faktisk mer enn man forventer til ungdommene i Halden.

Når alt var klart for andre etappe med ungdommer fra 8 klasse og oppover begynte problemene å oppstå. Det var før åpning svært mange ungdommer utenfor Samfundet, og de fleste var i strålende humør og klare for diskotek. Uheldigvis er det alltid noen som skal ødelegge for alle andre. I en rutine tur utenfor Samfundet oppdaget noen av våre frivillige at flere av ungdommene hadde drukket eller drakk på parkeringsplassen utenfor Samfundet. På grunn av dette strammet vi inn vår obligatorisk bag/veske sjekk for alle som skulle inn og mange av våre frivillige byttet fra kiosk tjeneste til å fungere som ekstra vakter der det var behov for dette. Vi driver daglig en ungdomsklubb så for oss er det svært viktig at alle ungdommene som kommer inn døra hos oss føler seg trygge, har det koselig og ikke er redd for at det skal oppstå problemer.

Ungdommer som hadde drukket ble ikke sluppet inn og de som hadde drikkevarer fikk disse konfiskert og ble sendt ut igjen. Når politiet ankom stedet var vi selvfølgelig svært glad for dette da de i motsetning til oss har myndighet utenfor Samfundet. I motsetning til hva mange kanskje tror så har vi ikke på noen måte lov eller rett til å ta ungdommene som drakk utenfor vårt lokale, vår myndighet stopper dessverre i døra. På tross av dette stasjonerte vi flere frivillige utenfor Samfundet for å passe på ungdommene som oppholdt seg der. Dette er også veldig synlig på bildet som ble publisert i Halden Arbeiderblads artikkel den kvelden. Der kan du se 4 av våre frivillige kledd i grønt sammen med 2 vakter fra innebandy klubben og politiet like bortenfor.

Når vi så at noen hadde drukket eller drakk ga vi beskjed til politiet som var på stedet øyeblikkelig så de kunne ta seg av dette på riktig måte. I løpet av kvelden plukket vi også opp flere ungdommer som følte seg dårlig, disse ble tatt med inn, fikk vann og ble passet på.

Det var derfor svært trist å se Twitter meldingen fra politiet og den påfølgende artikkelen i Halden Arbeiderblad den kvelden. Det var flere ungdommer som ble hentet fra arrangementet da foreldrene, forståelig nok, var bekymret for dem. Twitter meldingen og artikkelen reflekterte ikke sannheten den kvelden, inne var det full kontroll og utenfor holdt vi så god kontroll som loven tillater oss. Det er ikke mulig å kontrollere hele byen når det foregår et arrangement i sentrum. Når vi flytter oss ut for å passe på så går bare ungdommene lenger vekk for å drikke. Hadde vi hatt flere hundre frivillige så kunne vi kanskje passet på halve byen, men det er umulig å kjempe mot alt av ungdomskreativitet. Ungdom er ungdom og om de ønsker å drikke så får de det til på en aller annen måte. Ungdommene som var beruset hadde drukket før de ankom stedet og dette er ikke noe vi kan ta kontroll over.

Politiet spurte i sin Twitter melding om foreldre viste hvor sine sønner og døtre var, men vi spør heller om foreldre vet hva sine barn gjør når de ikke er der. Det er foreldrenes ansvar å passe på sine egne barn og passe på at de ikke drikker og potensielt sett ødelegger sin egen framtid. Av alle som var på diskoteket hos oss så var det kanskje 5 % som gjorde noe de ikke skulle, resten av ungdommene er fantastiske unge mennesker som bare ville ha det koselig, tilbringe tid med venner og leve. Det er i hjemmet man lærer verdier, forskjellen på rett og galt og det er derfor der man må motarbeide negativ atferd hos ungdommene. Vi gjør så mye vi kan på Ungdomssamfundet men da vi kun ser ungdommene noen timer hver dag er det begrenset hva vi kan gjøre for å rette opp negativ oppførsel.

Det ville vært uforsvarlig av oss å ikke nevne ungdommen som havnet på sykehuset. Som en av våre frivillige som var til stede under arrangementet har kommentert under Halden Arbeiderblads Facebook post allerede så var faktisk denne personen aldri innom oss. Personen ble funnet ved biblioteket kort tid etter at dørene ble åpnet for de eldre. Denne personen hadde drukket en stor mengde brennevin sammen med sine venner, dette var det faktisk en av personens venner som opplyste om når vi tok dem med en vodka flaske på parkeringsplassen utenfor arrangementet. De skyldte kjapt på hverandre og på personen som hadde blitt hentet av ambulanse. I motsetning til hva Politiets Twitter post indikerer så havnet ikke flere på sykehuset den kvelden, men selvfølgelig 1 er 1 for mye. Det skulle aldri ha skjedd, men vi har ingen kontroll over hva som skjer utenfor vårt arrangement.

Grunnen til at vi skriver dette leserinnlegget er fordi vi ikke vil at foreldre skal tro at vi ikke hadde kontroll den kvelden eller resten av året på Ungdomssamfundet. Det vi bryr oss mest om i vårt arbeid er at alle barn og ungdommer i Halden skal ha et trygt og godt sted å være, gode aktivitetstilbud og ikke minst noen å snakke med. Vår største prioritet igjennom året er barna og ungdommene deres, ungdommenes helse, lykke og framgang.

Så om det noen gang blir publisert at det er mangel på kontroll på et arrangement som avholdes hos oss, ta kontakt med oss så kan vi gi et ordentlig svar på hvordan situasjonen er. Vi er alltid tilgjengelig igjennom våre Facebook grupper «Extra Giverglede Halden» og «Ungdomssamfundet», via telefon eller faktisk også på e-post når det skjer noe. Det var flere foreldre som kom innom oss for å sjekke hvordan barna hadde det og disse var svært fornøyd med situasjonen, vaktholdet og lot derfor sine barn fortsette å kose seg den kvelden. Foreldre er alltid velkomne til å komme innom oss om de er bekymret, ønsker å vite hvordan barna har det eller bare vil snakke med noen som er ansvarlig.

Vi vil også takke alle som har forsvart oss og Strøm-brødrene i ettertid. I kjølvannet av svært negativ dekning av arrangementet er det forfriskende å se at såpass mange mennesker der har skjønt at situasjonen ikke var så alvorlig som det ble framstilt og har tillit til oss. Så takk, dere er fantastiske.