– Personlig har jeg blitt godt tatt imot av bilmiljøet, sier Yrja.

«Det verste jeg hører»

– Men?

– Jeg har mange venner, og kjenner flere, som ikke har det. Det er nok fortsatt noen mannfolk som mener at kjerringer ikke kan bil. Det verste jeg hører er hvis jeg sliter med noe som er litt vanskelig. Så kommer det en mann og sier: «lille venn, jeg kan fikse det for deg».

Yrja Ariel Breistrand er fra Halden og bor i Enningdalen med sin samboer Dag Remi Johansen. Bilinteressen har nok alltid vært der. Fra tiden på ungdomsskolen, da Yrja hang med eldre venner som både kjørte og skrudde på sine Volvo'er. På videregående ble det etter hvert TIP-linja (teknologi- og industrifag) på Porsnes – og bilinteressen skjøt i været.

– Jeg hadde ikke så mange jenter å dele interessen med, så jeg var mye med gutter og begynte etter hvert å skru selv.

– Hva er det som fascinerer deg med bil?

– Alt. Men aller mest styling, svarer hun.

Ment som et fristed

21-åringen er glad i amerikanske. Til jobben ved MAN Truck & Bus kjører hun riktignok en Skoda. Gubben, som hun omtaler Dag Remi har en VW Passat, men sammen har de en Pontiac Catalina '79-modell – som snart er klargjort for vårrulling.

Yrja Ariel går gjerne i bresjen for en moderne kvinnekamp innenfor bilmiljøet. Hun er medlem, administrator og «meet- og arrangementsansvarlig» for «Ignition Crew», som ble stiftet av Mari Iselin Bergh Bråtesveen (19) fra Innlandet i oktober 2021. I høst la hun ut et innlegg på Facebook der hun sjekket interessen for en bilgruppe kun for jenter.

– Gruppa er ment som et fristed, der jenter fra hele landet kan ta plass og utvikle bilinteressen sammen – uten å høre at de ikke er bra nok. Vi har våre egne gensere, luftfriskere og klistremerker med logo, forteller Breistrand.

To samlinger i Halden

Hun oppfordrer alle bilinteresserte jenter til å melde seg inn i gruppa.

– Vi har flere kule arrangement, og i mai kommer det to i vårt distrikt. Først møtes vi på Svinesundparken 22. mai og deretter ved TVBoden på Svinesund 28. mai. Hit tar vi med både biler og mannfolka våre, og ønsker både gamle og nye jenter velkomne.

Du finner mer informasjon om Ignition Crew på Facebook, der det blant annet heter:
«Vi jobber hardt for å få til et godt og trygt miljø for deg, og vi bryr oss ikke om alderen din, om du har bil eller lappen, eller hvem du er! Vi ønsker kun at du skal ha en plass der du føler deg trygg og inkludert!»