Gå til sidens hovedinnhold

Winnie (5) døde etter tabbe på operasjonsbordet

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi har vært igjennom et helvete, sier ekteparet Frode Jensen og Torunn Holt Jensen. Deres hund Winnie døde etter flere uker med smerter etter at Hedmarken Dyreklinikk glemte en bunke kompresser i magen på hunden under en operasjon.

(Hamar Dagblad)

– Winnie var vår beste venn og et veldig kjært familiemedlem, sier ekteparet Frode Jensen og Torunn Holt Jensen fra Hamar.

De er fortsatt sterkt preget over å ha mistet den fem år gamle Goldendoodlen under dramatiske omstendigheter.

Høy infeksjon

Deres Winnie fikk livmorbetennelse, og de tok kontakt med Hedmarken Dyreklinikk i Furnes. En klinikk de hadde et forhold til tidligere gjennom vaksinering av Winnie og hennes valper, og anskaffelse av flåttmedisin.

– Det er en dyreklinikk som er høyt ratet om du sjekker Google. Vi dro dit fordi nå følte vi at det hastet litt for Winnie, og de sa at de kunne operere henne samme dag, forteller Torunn.

Livmor og eggstokker fjernes på hunden, en ganske vanlig operasjon. Den ene sønnen til Frode og Torunn blir igjen med hunden på klinikken inntil de kan reise hjem igjen.

Winnie sendes hjem med beskyttelsesbody, penicillintabletter og smertestillende.

– Hun var i fin form til å ha gått igjennom en operasjon, men vi holdt oss i ro for at hun skulle restitueres, erindrer Frode.

Dagene går, men hunden ser ikke ut til å bli i bedre form.

De reiser tilbake til kontrollen og man tar CRP (infeksjonstest) og blodprøver og paret bytter tabletter og fôr.

– Vi sa: Hun blir jo ikke frisk. Det gjennomføres noen enkle tester og man gjetter på at det kan være infeksjoner. Jeg føler at alt er bare svada, sier Frode.

– Da vi gikk inn en langhelg, så hadde jeg ikke noen god følelse. Da trodde jeg at Winnie hadde fått en urinveisinfeksjon, fordi hun vil ikke tisse og bare setter seg ned når vi skal gå tur.

Etter en blodprøve ringer dyreklinikken og sier at nå er CRPen så høy at Winnie må få medisin og vann intravenøst.

– Etter det går det bare nedover. Livet var tungt, fordi hunden sov dårlig og vi sov dårlig. Forrige onsdag var jeg bare fortvilt fordi da ser jeg at hunden ikke engang vil gå opp trappen. Jeg tar på nytt kontakt med klinikken og ber om at de undersøker hunden ordentlig, forteller Torunn.

Finner bunke med kompresser

Torsdag morgen blir det foretatt en ny undersøkelse, og Hedmarken Dyreklinikk ber VetSentrum om assistanse om å få tatt ultralyd på hunden.

Da har det gått fem uker siden livmoroperasjonen.

– Vi får et overraskende svar fra den utvidede ultralydundersøkelsen: Winnie har et fremmedlegeme i kroppen, og at hunden må opereres raskt.

Nå begynner regningene å komme over forsikringsgrensen på 30.000 kroner. Men penger er ikke et tema for ekteparet Jensen, som vil redde livet til sitt familiemedlem.

Hunden må igjennom en ny operasjon hos dyreklinikken, og man åpner hunden på operasjonsbordet:

– Jeg blir oppringt og vi får beskjed om at operasjonen blir for komplisert. Budskapet på telefonen er at dette ikke har noe med den første operasjonen å gjøre, og at Winnies tilstand skyldes enten noe hun har spist eller at hun har fått kreft. De sier at det begynner å bli mye rundt hunden, nå, og lurer på om vi ønsker å holde liv i den, forteller Torunn.

Hunden blir sydd igjen etter man har tatt ut store mengder puss og verk, og sendes hjem.

– Winnie ligger bare hjemme og har det vondt torsdag kveld. Fredag morgen reiser de til VetSentrum, og de tar imot hunden for en ny operasjon. På fredag ettermiddag ringer jeg de og da får jeg beskjed om at de er i avslutningen av operasjonen og at hun har tålt anestesien. Da trodde vi at alt hadde gått bra.

Frode og Torunn blir tatt med inn på et rom på VetSentrum hvor de får sjokkbeskjeden:

– De har funnet bunker med kompresser fra den første operasjonen som ble utført på Hedmarken Dyreklinikk. Veterinæren viser oss forferdelige bilder fra operasjonen, sier Torunn.

Winnie bjeffer og virker glad for å se igjen sine eiere, selv om hun har en sonde ut av halsen og er litt medtatt etter nok en operasjon.

En operasjon som koster paret ytterligere 33.000 kroner.

– Ingen kritikk av VetSentrum. De opptrådte profesjonelt og kostnadene er det de er, understreker Frode.

Kollapser hjemme

Hjemme igjen skal Winnie gå på åtte forskjellige preparater som skal gis gjennom en slange som går inn i halsen.

– Hun rekker bare å få i seg et par tabletter før hun kollapser på kjøkkengulvet. Vi hører på ånderettet at hun ikke har det bra. Vi kommer oss gjennom natta og håper at det bare handler om at Winnie må få hvile og at tablettene må få virke litt, forteller Torunn.

Veterinærklinikkene er lørdagsstengt og Torunn bestemmer seg på morgenen om å kontakte Veterinærhøgskolen i Oslo.

– Vi følte oss skikkelig, skikkelig fortvilt. Vi vet ikke hva det er som gjør at Winnie er så dårlig. Tåler hun ikke tablettene? Er sonden riktig? Hun var som et spøkelse. Vi fikk til slutt lov å komme til et dyresykehus i Ensjø med Winnie. Under bilturen ligger hun bare og hyperventilerer. Da vi kommer fram løper de med hunden og får lagt henne i oksygen og gir oss beskjed om at situasjonen er alvorlig.

I åtte timer venter Frode og Torunn før de vender hjemover mot Hamar.

– I bilen på veien hjem får vi telefonen med beskjeden: «Nå må vi avslutte». Så dør Winnie, sier Frode.

Han sier at Hedmarken Dyreklinikk har lagt seg flate i forhold til tabben som er gjort.

– De gjenglemte kompressene har infisert hele kroppen hennes, alle indre organer, slik at hun ikke klart seg selv. Kroppsholdningen hennes de siste dagene av hennes liv har brent seg inn i minnet vårt for evig. Man har bare lyst til å gråte. Vi snakker om en grusom rutinesvikt.

Paret anslår at de har brukt 80.000 kroner på Winnie, uten at det reddet livet hennes.

– Man setter ikke en pris på sin beste venn. Man gjør alt man kan, sier Torunn.

– Vi sitter her og bebreider oss selv for at vi ikke tok henne vekk fra Hedmarken Dyreklinikk for en grundigere undersøkelse. Da hadde hun levd i dag, sier Frode.

– Hva søker dere fra Hedmarken Dyreklinikk?

– Det minste vi forventer er en telefon med beklagelse. Vi måtte be om et møte. Det er jo de som skulle ha fulgt opp og ha tatt initiativ. Ingenting gjorde de, Men de la seg langflate i dette møtet og sa de var kjempelei seg, sier Frode, og legger til:

– En svikt på alle plan. En tabbe som dette forekommer nesten aldri. Vi kommer derfor til å melde denne feilbehandlingen til Mattilsynet og vi kommer til å fremme et erstatningskrav overfor dyreklinikken. Dette er helt og holdent deres ansvar. Dyreklinikken har sagt at de kommer til å ta regningen, men jeg har dessverre ikke det skriftlig.

Dette svarer dyreklinikken

Eier og daglig leder, Wigdis Nordlien hos Hedmarken Dyreklinikk, henviser Hamar Dagblad til medeier Maria Synnes.

Vi får et skriftlig svar:

«Hedemarken Dyreklinikk AS beklager på det sterkeste feilen som ble begått under operasjon av Winnie. Vi er dypt preget av denne triste saken. Vi føler sterkt med eier, og har stor forståelse for den sorg og smerte familien nå går igjennom.

En rutinesvikt i slutten av operasjon er årsak til feilen. Vi har ikke opplevd lignende før. Dessverre kan feil skje. Våre rutiner har blitt grundig gjennomgått etter dette for å sikre oss så langt det er mulig at denne typen feil ikke kan skje igjen hos oss. Vi syns ikke det er riktig å gå mer i detalj rundt dette i et avisoppslag.

Den 2. juni var vi i møte med eier. Eier har blitt informert om at vi vil ta vårt økonomiske ansvar som avtalt med jurist og forsikringsselskap, og eier vil få dekket sine økonomiske utgifter knyttet til denne hendelsen og for tap av hund».

Fikk valper

– Det er mye kjærlighet i å ha en hund. En hund er veldig flink til å dra deg ut av sofaen og få deg til å gå turer og få frisk luft. Og en hund er et sosialt bindeledd til andre mennesker. En berikelse, sier Frode.

– Rasen Goldendoodle (red. anm. blandingshund mellom golden retriever og puddel) er en veldig familievennlig og snill hund, og i litt lavere størrelse er den er svært vanskelig å få tak i. Vi kikket i utlandet og i Norge, og så dukket Winnie opp i Oslo. Når vi fikk henne som valp så følte vi at vi hadde vunnet i Lotto, sier Torunn.

– Og nå var vi der vi ville ha henne etter valpeperioden: Rolig, avslappet og snill mot alle mennesker.

I fjor fikk Winnie et valpekull. Ekteparet ble nedringt av folk som ville ha en av de seks valpene. De ble spredd utover hele landet:

– Vi er veldig, veldig glad for at Winnie rakk å få valper. Vi får jo bilder tilsendt av eierne av valpene, som synes det er veldig trist det som har skjedd oss. Nå drømmer vi om at vi kanskje i nær framtid kan få en ny Goldendoodle, om en de får valper, sier Torunn.

I mellomtiden venter Frode og Torunn på at urnen med Winnie skal komme hjem til Smeby.