– Veldig gledelig. Målet for O-VM var samhold, gode opplevelser og stolthet. Klubbene i Østfold samarbeidet godt, og det er selvfølgelig veldig positivt at vi sitter igjen med noen kroner for innsatsen som ble lagt ned. Vi hadde håp om å få rundt 100.000, men endte opp med ganske mye mer, sier klubbleder Vidar Backstrøm.

Over 100 personer i sving

At Halden Skiklubb var viktig for gjennomføringen av mesterskapet, er fordelingen av overskuddet (totalt 1,5 millioner) et godt bevis på. Indre Østfold fikk mest, mens Halden Skiklubb fikk nest mest. Gimle IF sitter igjen med 27.550 kroner.

– At Indre Østfold sitter igjen med mest, er helt naturlig da løpene i all hovedsak ble arrangert på Mørk i Spydeberg. Pengene ble delt ut etter en fordelingsnøkkel etter hvor mange som bidro og hvor mange timer som ble lagt ned. Vi hadde drøyt 100 personer i sving i forbindelse med VM og prøve-VM, forteller Backstrøm.

VM ble en suksess også sportslig for Norge og Halden SK. Olav Lundanes tok gull på både lang- og mellomdistanse under folkefestene på Mørk i august.

Et felles løft

O-VM ble arrangert av et Aksjeselskap eid av klubbene i Østfold, og i disse dager avsluttes selskapet. På et møte tirsdag ble overskuddet fordelt.

– Stemningen var god. VM-arrangementet var ikke først og fremst noe klubbene gjorde for å tjene penger. Det var et felles løft blant klubbene i Østfold, og vi fikk sporten vår fram i lyset, sier Backstrøm som også røper at summene blir noe høyere når momskompensasjonen deles ut rundt nyttår.

– Hva skal dere bruke pengene på?

– Vi har nok av prosjekter vi kan legge pengene i. For oss i Halden SK er gode kart som et idrettsanlegg å regne, og vi skal jobbe videre med det. Vi skal legge pengene i fond som vi kan bruke på kloke investeringer som vil utvikle klubben videre, sier Backstrøm.

Vårspretten er historie

Han forteller videre at VM og prøve-VM har dominert arrangementsarbeidet i klubben de siste årene. Nå skal fremtiden planlegges.

Vi har nye prosjekter på gang. Det har skjedd en endring i Vårspretten-arrangementet. Vi skal ikke lenger ha det sammen med Sarpsborg OL, men i stedet arrangere annenhvert år.

– For vår del blir det et helt nytt konsept ved navn Halden O-meeting. 25. og 26. april 2020 går første utgave av stabelen, med mellomdistanse lørdag og langdistanse søndag. Det blir samtidig uttaksløp til EM. Eliteløp og massemønstring i ett, på samme sted som prøve-VM i 2018, ved Skolleborg, forteller Backstrøm.

Slik ble VM-overskuddet fordelt

Slik fordeles overskuddet fra O-VM:

* Indre Østfold: 314.215 kroner

* Halden: 281.155 kroner

* Fredrikstad: 245.340 kroner

* Moss: 234.320 kroner

* Sarpsborg: 195.750 kroner

* Varteig: 79.895 kroner

* Trøsken: 71.630 kroner

* Gimle: 27.550 kroner

* Østfold orienteringskrets: 50.000 kroner.

I tillegg kommer momskompensasjon.