Annonsørinnhold fra REMA 1000

Hva er dette?

Haldens REMA 1000-kjøpmenn slår fast: – Vi lever godt til tross for svenskehandelen

At Sverige bare er noen få kilometer unna de seks REMA-butikkene i Halden, plager ikke disse kjøpmennene. – Haldenserne er lojale mot sine nærbutikker.

Annonsørinnhold fra

Det sier en samlet kjøpmann-gjeng når vi møter dem på Brødløs en tidlig formiddag i november. Tre kvinner og tre menn styrer butikkene som ligger på Svinesundparken, Busterudgate, Høvleriet, Brødløs, Tistedal og Risum, og de kunne ikke vært mindre bekymret for den stadig økende grensehandelen. 

– Sverige har alltid vært der, og alle handler der i ny og ne. Men vi opplever allikevel haldenserne som lojale. Kanskje kjører de over grensa for å kjøpe avgiftsvarer, men ukeshandelen legger de til våre butikker, sier Jon Myhre som er kjøpmann i den "yngste" REMA-butikken i Halden, REMA 1000 Risum. 

Ingen grunn til bekymring i Halden. REMA 1000-butikkene kan vise til vekst til tross for grensehandelen.

For det går bra i Halden. Med over 30 prosent markedsandel i byen opplever butikkene en vekst. 

– Det er vi veldig fornøyde med, smiler Marit Henriksen, kjøpskvinnen på Brødløs med 29 års fartstid i REMA 1000. 

Og det viser seg at når visse produkter selger godt i Sverige er det som regel også vekst i REMA-butikkene ved grensen. På de samme varene. 

– Det er nok en generell forståelse blant folk at nærbutikkene er gode å ha. Vi selger kanskje ikke så mye røyk og snus, men, sier Jon med et smil. 

– Det gjør jeg, skyter kjøpskvinnen fra Busterudgate inn, Bente Fredriksen. – Jeg har grønne tall på sigaretter og snus, for når folk er tomme da kommer dem til meg, ler hun. 

– Svenskene fristes av pinnekjøtt og makrell i tomat

Og skal vi tro denne driftige kjøpmann-gjengen, så er det ikke bare haldenserne som handler i REMA-butikkene i Halden. De opplever nemlig også en jevn strøm av kunder fra søta bror året rundt.

– I Busterudgate har vi mange svensker som kommer igjen år etter år. De fristes blant annet av pinnekjøtt og makrell i tomat, forteller Bente som har vært kjøpskvinne her i seks år. 

Ellers på svenskenes handlelister står det ofte brød, fiskeboller, torskerogn, fenalår og lam for å nevne noe. Kvaliteten på norske produkter er god og dermed etterspurt. 

Veronika Nordheim (t.v) driver REMA 1000 Tistedal. Hun er klimaflyktning fra nord og tok over butikken for et år siden. I Halden har hun blitt tatt godt imot både av kunder og av de andre kjøpmennene. Her med Bente fra Busterudgate og Marit fra butikken på Brødløs.

– Mange av svenskene som er innom oss i Svinesundparken er bevisste på hva vi er gode på, akkurat slik som vi er bevisste på hva de er gode på, sier kjøpmann Erik Olsen som kom inn i REMA fra sportsbransjen for et par år siden. 

I ukene før jul er det stor etterspørsel etter julevarer også fra nordmenn som bor i Sverige. 

– Vi får telefoner fra så langt sør som Gøteborg nå. De kommer nordover for å storhandle og ber oss om å holde av varer for dem.  

Lojale kunder viktig for god drift

Det er en sammenspleiset gjeng med kjøpmenn i Halden. Latteren sitter løst, og de synes å være veldig enige om hva som er oppskriften bak en lønnsom drift av REMA-butikkene.

– Vi er enormt takknemlige for alle kundene som stikker innom oss dag etter dag og uke etter uke, og på den måten støtter opp om våre lokale butikker, sier Erik, og Bente legger til:

– Jeg er glad i kundene mine! De er en stor del av min hverdag og grunnen til at vi overlever. Mange treffer jeg på daglig og noen er innom kun for å hilse på også, det er utrolig hyggelig, forteller Bente og smiler ved tanken. 

Og er det en ting som er viktig for alle seks kjøpmenn så er det å ha det morsomt på jobb.

– At vi er glad i jobben vår smitter over på våre kunder, sier Leif Rune Johannessen fra REMA 1000 Høvleriet. 

Tre menn og tre kvinner driver hver sin REMA-butikk i Halden. Erik, Jon og Leif Rune utgjør den mannlige trioen i henholdsvis Svinesundparken, Risum og Høvleriet. De forteller om godt samarbeid butikkene imellom. 

– Vi må være heltene i nærområdet

Ved siden av de gode kundene kan ikke kjøpmennene skryte nok av sine ansatte. For uten blide, hjelpsomme ansatte ville det vært vanskelig å drive butikk.

– Jeg pleier å si til mine nyansatte at en brokkoli er grønn og koster rundt 15 kroner uansett hvor du kjøper den. Vi må passe på at vi er heltene i nærområdet, det betyr å sette av tid til å prate med kundene. Det er god kundebehandling og en viktig del av det å jobbe i butikk, sier Jon. 

Relasjonsbygging er derfor en stor del av jobben som ansatt i REMA 1000. Folk snakker om de gode opplevelsene i hjemmet, og de kommer som regel tilbake til der de føler seg sett og ivaretatt.

– Mange tror vi driver matbutikk fordi vi er glad i mat. Det er folka jeg møter som trigger meg, avslutter Risum-kjøpmann Jon Myhre, og de andre nikker gjenkjennende. 

Marit Henriksen og Leif Rune Johannesen bor sammen og driver hver sin butikk i Halden. Å være kjøpmann er en livsstil, så det er vanskelig å unngå at samtalene rundt kjøkkenbordet dreier seg om jobb, innrømmer de.

Del artikkelen på Facebook