Det har ikke vært unormalt å oppkalle pandemier fra der de ble oppdaget. Eksempler: «Den russiske snue», «Spanskesyken», «Asiasyken» og «Hongkongsyken» for å nevne noen. Nå har vi fått pandemien Korona eller covid-19 fra Kina. Bortsett fra enkelte populistiske avgåtte statsledere, så har de fleste brukt denne benevnelsen på pandemien som skyller over oss. Utfordringen nå, er alle mutasjoner.

Først dukket det opp en aggressiv britisk mutasjon som har medført til store inngripen i vårt samfunn. Så har det dukket opp en ny variant i Brasil og Sør-Afrika. Jeg er faktisk rimelig imponert over forskerne som skal prøve å forklare oss «dødelige» hvordan dette henger sammen. Her om dagen lærte jeg at virus egentlig er jævla dumme. De har bare en oppgave, å lure alarmsystemet så de kan bryte seg inn i en celle. Dette er for så vidt en kjent terminologi fra fortida og dermed mer forståelig.

Det er kanskje ikke alle som vet at virus egentlig er dødt? Jeg sa i hvert fall; – Hææææ? Seriøst?

Selv om fyren forklarte hele pakka, så måtte jeg i nysgjerrighetens navn ta et lite kurs i «Immunologi for dummies». I motsetning til mye annet, så er ikke virus en levende organisme. Da blir det hele enda mer sprøtt, at de små «skrekklumpene», som regnes som døde, kan gjøre oss så utrolig syke?

Kort fortalt er et virus en liten dose arvestoff med en proteinjakke på. Her får faktisk uttrykket «Det enkle er ofte det beste» mening. Et virus alene kan ikke dele seg eller på annen måte formere seg, og i motsetning til dyr, planter, sopp, parasitter og bakterier regnes ikke virus som levende. Men det er kanskje ikke helt dødt heller?

I motsetning til levende organismer, trenger viruset en celle for å kopiere seg selv. Det er først når den har klart å komme på innsiden at helvete starter. Den stakkars uskyldige cella blir utnyttet på det groveste til å lage nye virus. Til slutt har den brukt opp alle kreftene og dør. Det gjør for så vidt viruset som kapret cella også, men den har gjort jobben med å produsere seg selv flere tusen ganger.

Så lærte jeg at mutasjoner skjer hele tiden. Hadde de ikke gjort det, så hadde vi heller ikke vært her. Det klassiske darwinistisk prinsipp. Det som var vanskelig å svelge, var når han fortalte at viruset egentlig ikke vil oss noe vondt? Jeg sa i hvert fall; – Hææææ? Seriøst?

Han svarte: – Ut fra virusets «synspunkt» er det optimale at verten ikke blir syk. Da kan viruset spre seg til så mange som mulig. Hvis verten blir veldig syk og dermed holder seg hjemme eller til og med dør, så stopper spredningen av virus. Så det er grunnen til at vi må være mye hjemme?

Problemet er når noen mutasjoner får en «feiltasting» som gjør den blir mer motstandsdyktig. Det kan faktisk skje ved at mennesker er smittet å syke over lang tid. Den krigen som føres i kroppen med millioner av døde celler og ødelagte virus kan være en stor påkjenning. Viruset forandrer litt på «proteinjakka» og får plutselig bedre tilgang til cellene. Slik kan den britiske og andre mutasjoner ha oppstått. De gamle hyggelige damene over gangen kan plutselig være potensielle «massemordere», uten å selv være klar over det? Greit å holde avstand til naboen da?

Det er ikke så rart at man får litt «virus på hjernen» om dagen. Jeg prøver å forstå spesialistene og politikernes avgjørelser. Kanskje ikke alltid like lett, og da tenker jeg ikke på at Vinmonopolet er åpent. Jeg føler livet er som å stå i heisen på Steen & Strøm med mamma på 70-tallet. Den absurde musikken fra høyttalerne og den skremmende heismannen som presset inn lysende knapper, fikk meg skrikende ut i førstkommende etasje. Den heisen var bare sjukt skummel skal dere vite!

Virus er noe skremmende for de fleste av oss. Kanskje det er årsaken til at man gir dem navn som gjør at vi føler oss tryggere? Virus fra Storbritannia, Brasil, Sør-Afrika og Island har større tillit til enn virus fra Nord-Korea? Mange forskere tror at vi i framtida må leve med disse virusvariantene og at vaksine lages ut ifra kunnskaper om hvilke virustyper som er mest sannsynlig det kommende året.

Problemet er hvis man begynner å oppkalle virus på lokalt nivå. Da vil man også måtte lage vaksine med samme navn. Hvis det starter en ny mutasjon i Follo, så vil den måtte hete «Follovaksine», for «Mossevaksine» behøver nødvendigvis ikke hjelpe folk fra Degernes??? Skjønner dere problemet?

Det store spørsmålet blir da; -Vil jeg som kommer fra Vålerenga tatt en «Lillestrømvaksine»? Det er like sannsynlig som om Fredrikstad skulle vaksinere seg med noe fra Sarpsborg?

I framtida blir ikke problemet hva vi vaksinerer oss mot, men hva vi vaksinerer oss med!