Gå til sidens hovedinnhold

Vinnerlaget har plass til flere!

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke vant vi en knusende seier for arbeidsfolk. Etter avgjørelse i Rikslønnsnemden får alle i sykehuset pensjon fra første krone uansett stillingsstørrelse eller om de er midlertidig ansatt. I tillegg ble medlemmene i Fagforbundet sikret en lønnsutvikling på linje med den generelle lønnsutviklingen i sektoren. Dette viser at streiken fikk ønsket effekt, og at vi ansatte kan vinne fram, bare vi står samlet.

I en tid hvor mange piler peker oppover, er det lett å ta det regulerte arbeidslivet og velferdsstaten for gitt. Enkelte tenker at det å organisere seg i en fagforening ikke lenger har noen hensikt, og at vi uansett har det så bra i Norge.

Sannheten er at det er viktigere enn på lenge!

Vi opplever at dagens regjering arbeider etter et omvendt «Robin Hood-prinsipp» ved å kutte i goder for arbeidsfolk og gi skatteletter til dem som har mest fra før. Vi ser også at mange arbeidsgivere ønsker å svekke våre rettigheter. Det er bare en drøy uke siden administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne-Kari Bratten, tok til orde for å mykne opp Arbeidsmiljøloven for å få ned antall lovbrudd. Samme arbeidsgiverforening gjorde også et smålig forsøk på å straffe de ansatte for den lovlige sykehusstreiken ved å utsette virkningstidspunktet for lønnsoppgjøret slik at de ansatte ville tapt penger. Heldigvis tapte arbeidsgiver også på det punktet.

De sykehusansattes nylige seier skyldes sterke fagforeninger med mange medlemmer i ryggen og at vi har ressurser til å stille med de beste folka på vår side. Vi må derfor ikke ta rettighetene våre som en selvfølge, de før oss har jobbet hardt for de. Når ulikhetene igjen øker er det gjennom mobilisering av fagbevegelsen vi arbeidsfolk kan kjempe imot, slik at vi også i framtida kan være landet med trygge arbeidsplasser og små forskjeller. Så er du ikke organisert er innmelding en ypperlig førjulsgave til deg selv, for samhold gir styrke!

Kommentarer til denne saken