Gå til sidens hovedinnhold

Vingling og omkamper i Halden Arbeiderparti

Artikkelen er over 2 år gammel

LEDER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Halden Arbeiderpartis tilsynelatende selvpålagte rekonvalesenstid etter det dramatiske nominasjonsmøtet i november i fjor, er definitivt over. Og vi trekker som sagt etterlysningen etter partiet vi kom med forleden tilbake.

Den som trodde tiden er blitt brukt til å samle partiet før valget, må åpenbart tro om igjen. Skillelinjene mellom fraksjonene i Halden Arbeiderparti er nemlig bare blitt enda tydeligere. Det tjener neppe partiet like før kommunevalget.

Foran forrige kommunevalg, ble begrepene «Gamle Ap» og «Nye Ap» lansert. Nå trenger partiet ett til: «Veldig nye Ap». En fraksjon ledet av ordførerkandidat Linn Laupsa. Kvinnen som er fersk i partiet, og som vant nominasjonskampen om topplasseringen mot partileder Kirsti Brække Myrli.

Det er nokså påfallende at «Gamle Ap» nå samarbeider godt med «Veldig nye Ap». Det var seniorflokken som løftet Laupsa fram på nominasjonsmøtet, og dermed sa et solid «takk for sist» til Kirsti Brække Myrli. Det har falt «Gamle Ap» svært tungt for brystet at «deres» egne Svein Olaussen og Per Kristian Dahl forlot partiet under dramatiske omstendigheter.

En skulle tro at «Nye Ap» har fått kontroll over partiet, men så enkelt virker det ikke å være. På årsmøtet i Halden partilag denne uka ble vi igjen vitner til fraksjonskamp. Halden Ap, anført av nevnte Brække Myrli og gruppeleder Arve Sigmundstad, har lenge kjørt sin linje om sentrumsutvikling og Os-prosjektet. Det har blant annet bidratt til den kjente avtalen med fylkeskommunen om finansiering og bruk av allbrukshallen. En avtale det er jobbet mye og grundig med. Det var neppe tilfeldig at Brække Myrli og Høyres gruppeleder Fredrik Holm sammen gikk ut i HA med budskapet om å sette fortgang i Os-prosjektet samme dag som partilagets årsmøte fant sted.

Her ble vi vitne til et klassisk grep i Halden-politikken; varsel om omkamp. «Gamle Ap» vil verken ha allbrukshall eller 1–10 skole på Os. De foreslo grep som skal torpedere den linja dagens partiledelse ønsker seg. Og midt oppe i det hele toer Linn Laupsa sine hender, og sier at hun vil stå på det partiet ønsker seg. Men det er neppe noen hemmelighet at Laupsa vil bevare sin egen arbeidsplass; Rødsberg ungdomsskole.

Det er påfallende at interessen rundt Os-prosjektet nærmest eksploderer i Halden-samfunnet nå. Det er veldig, veldig sent. Vi tror for sent. Det er i dag et klart flertall i kommunestyret for prosjektet, og det vil etter alle solemerker å dømme bli vedtatt før sommerferien.

Men så er det valg i september ... Og politikk er som kjent det muliges kunst ...

Kommentarer til denne saken