Vil ikke åpne grensene: - Jeg er skuffet over Halden kommune

Petter Brelin (Arkivbilde)

Petter Brelin (Arkivbilde)

Av

Fastlege Petter Brelin reagerer på at Halden kommune vil åpne grensene til Sverige.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Lørdag kunne vi lese at Halden kommune har skrevet brev til Helsedirektoratet for å åpne grensen mot Sverige. Et slikt tiltak vil være med innbyggernes helse som innsats. Åpner vi opp grensen, selv om det bare er for oss grenseboere, åpner vi også opp for koronaviruset.

Alle som har fulgt litt med på utviklingen av covid-19 smitte i Norden har sett hva Sverige opplever. Vårt nærmeste naboland har lenge hatt ukontrollert smitte i befolkningen med det resultat at mange personer dør hver dag. I Norge har det gått mye bedre.

Covid pandemien har gjort meg redd, men også stolt og håpefull. Jeg er redd for smitten og redd for helsen til mine smittede pasienter. Samtidig er jeg stolt av den norske håndteringen av pandemien, og hva vi i Norge har fått til sammen. Myndigheter og befolkning har gjort store ofre for å skjerme syke og svake i samfunnet. Vi vet at vårt gode resultat er et resultat av strengt smittevern. Våre tiltak har vært virkningsfulle. Vi vet også at dersom vi er uforsiktige kan vi raskt få en epidemi med mange døde og enda flere alvorlig syke - som i Italia. Eller Sverige.

Vi som ser resultatene av hvor mye lidelse dette viruset skaper gjør så godt vi kan for å hjelpe de som er smittet og støtter alle tiltak som begrenser smitten. Mange kommuner har vist at de skjønner alvoret og at de strekker seg langt for å beskytte befolkningen. Vi har blant annet sett at noen kommuner har gått til kraftige tiltak som å begrense kontakt med utenverdenen. Gevinsten ved å oppnå rask kontroll med epidemien er at vi nå kan åpne opp samfunnet igjen. Ute i Europa åpnes nå grensene forsiktig opp, men de åpnes ikke mot Sverige. Sverige er et høyrisikoområde. Halden kommunes ledelse bryr seg øyensynlig ikke om dette. I vår kommune vil man prioritere å beskytte helt andre interesser og dermed utsette byen befolkning for økt smitterisiko med de eldre og sykes liv som innsats.

Jeg er skuffet over Halden kommune. La oss håpe at Helsedirektoratet ikke følger oppfordringen fra vår kommuneledelse og at de fortsetter å ha fokus på det som er viktig - helsen og livene til befolkningen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken