Vil gjøre ukjent tårn i Halden tilgjengelig for alle

Artikkelen er over 1 år gammel

200 fuglearter holder til rundt Rokkevannet. Nå skal området rundt fugletårnet ved Rokkevannet gjøres tilgjengelig for både barnevogner og rullestolbrukere.

DEL

Ved Rokkevannet har det ligget et utsiktstårn siden 2003. De som er glad i fugler har kjent til tårnet og brukt det mye – her kan du se opp mot 200 registrerte fuglearter på nært hold – men for andre har tårnet vært noe vanskelig tilgjengelig.

Skal bli bedre

– Det ble raskt klart for medlemmene i foreningen vår at tilgjengeligheten til tårnet er vanskelig for mange, særlig rullestolbrukere og foreldre med barnevogn. Det skal vi gjøre noe med! Sier Kjel-Roger Engh som er leder i Norges Ornitologiske Forening Halden.

Han forteller at lagets medlemmer stiller opp med dugnadsarbeid for å gjøre det fint rundt tårnet, i tillegg til at foreningen ar søkt Østfold fylkeskommune, Fylkesmannen i Østfold og Sparebankstiftelsen Halden om penger for å ruste opp området slik at det blir tilgjengelig for alle.

– Fylkeskommunen oppfordret oss i fjor høst om å sette i gang prosjektet «Tursti til Rokkevannet», og det har vi gjort. Sammen med fylkeskommunen og fylkesmannen har vi blitt enige om tiltak som vil bedre tilgangen til Rokkevannet utsiktstårn. En veldig hjelpsom og imøtekommende grunneier har gitt oss tillatelse til å gjennomføre prosjektet, i tillegg til at vi har fått tillatelse fra fylkesmannen og kommunen, forteller Kjell-Roger Engh mens vi rusler på stien ned mot tårnet.

– Vannet stiger om våren

– Nå er det tørt her og lett framkommelig, men det forandrer seg fort. Om våren når det er store nedbørsmengder, stiger vannspeilet i Rokkevannet så høyt at de fleste turgående ikke kan nå ut til tårnet, og det er jo synd. Når det er mye nedbør, må du ha på deg vadestøvler for å nå fram til tårnet, forteller Engh som selv har vært interessert i fugler i 60 år. Noe av det som gleder han mest er å kunne se den flotte sivhauken kretse over Rokkevannet, eller være her når vannrikse, storlom, bekasiner, blåstrupe og eggretthegre hegrer slår seg ned – for eksempel. Når det er sagt er dette et område for alle som liker natur. Fiskemulighetene er også store.

– Dette er en flott biotop som få har hatt tilgang til. Det vi ønsker er at allmennheten – folk flest – skal ha tilgang til denne flotte muligheten det er å besøke dette tårnet og slappe av ved rasteplassbenkene, forteller Engh.

ROKKEVANNET: Fugletårnet ved Rokkevannet i Rokke.

ROKKEVANNET: Fugletårnet ved Rokkevannet i Rokke. Foto:

Parkeringsplass og bordgang

– Vi som har hatt gleden av å besøke tårnet til alle årstider, har sett elg, rev, rådyr og hare i tillegg til flere mindre dyr fra tårnet. Vi har også sett store gjedder jakte i sivet her. Det er flotte naturopplevelser! Sier Kjell-Roger Engh.

For å bedre parkeringsmulighetene her, har grunneieren gitt foreningen tillatelse til å anlegge en parkeringsplass med fire blir, samt en rasteplassplatting som er sju ganger tre og en halv meter stor.

– I tillegg skal vi lage en bordgang som folk kan gå på de siste meterne ned til tårnet, forteller Kjell-Roger Engh.

To hovedleverandører er valgt for å anlegge 100 meter lang grussti, gangbru og platting. Det skal også settes opp infotavler.

BLIR SLIK: Eksempel fra et lignende tårn ved Kjennetjern i Østfold.

BLIR SLIK: Eksempel fra et lignende tårn ved Kjennetjern i Østfold. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken