– Vi har pleid å ha fokus på barn, sånn at alle barn kan finne seg en idrett. Nå er det viktig for oss å rekruttere både utøvere og frivillige. Rett og slett bygge opp idretten igjen etter pandemien. Nå er det mange klubber som ikke klarer å fylle opp styrene sine engang, og vi merker også at klubbene ikke kan si ja til våre tiltak fordi de ikke har nok frivillige. Så målet er masse rekruttering i alle ledd, sier daglig leder i Halden Idrettsråd Stian Mjølnerød-Lie.

– Ønsker å ha en dag for alle

Barneidrettens dag var en stor suksess i årene før korona, og var tilbake igjen i fjor høst på Tistedal stadion. Dagen har vært viktig for å rekruttere nye barn og unge til idretten, og for å hindre frafall.

Nå håper altså Mjølnerød-Lie på samme effekt med Idrettens dag.

– Vanligvis ser vi det største frafallet fra barneskolen til ungdomsskolen og fra ungdomsskolen til videregående. Etter pandemien har vi sett frafall overalt. Ikke bare blant utøvere, men også frivillige, sier han og fortsetter:

– Derfor ønsker vi å ha en dag for alle. Man skal finne et tilbud her både hvis man er 10 eller 70 år. Det skal være en dag hvor vi viser fram og sprer masse idrettsglede.

Totalt er det 25 klubber som har meldt sin ankomst.

– Det har aldri vært så mange klubber som har stilt opp, så det lover bra.

Modellflyoppvisning

Lørdag 24. september i Busterudparken skal dermed Haldens idrettsklubber vise fram egen klubb og hvilket tilbud de har til byens befolkning. Det blir derfor rom for å prøve ut masse forskjellig.

Det blir også happeninger som stafett mellom blant andre Kvik, Comet, Halden Topphåndball og Halden Håndballforening, svømmekonkurranse i motstrømsbasseng og modellflyoppvisning.

– Vi skal prøve å skape noe ordentlig kult her. Så vil vi ha det her i sentrum, sånn at kanskje næringene som ligger rundt her kan slenge seg på og. Vi vil vise idretten fra deres beste sider. Idretten er ikke bare for dem som har på seg drakt og konkurrerer, men for alle.

Halden Idrettsråd har fått godkjent hele Busterudparken, fortauet i Gågata og Tista-elva.

– Klarer vi å få smelt opp 20–25 klubber rundt i parken, og så roklubben nede ved elva, så kan dette bli helt kanon. Vi håper selvfølgelig på bra vær, det har mye å si for at det kommer folk. Da kommer det til å bli litt tivolifølelse her, sier Mjølnerød-Lie.

Når klubbene sier ja til å stille med en stand på Idrettens dag, plikter de seg også til å markedsføre arrangementet. I tillegg kommer idrettsrådet til å være rundt på alle skolene med flyers.

– Hvis vi får markedsført det her bredt, så blir denne dagen kjempeviktig. Da plukker vi dem som vi ikke har i idretten per nå. De ressurssterke vet om idretten og vet hvordan de skal finne fram. De som ikke er det, de vet ikke hvor de skal gå eller finne ting. Her tror jeg vi kommer til å tjene på å ha det midt i sentrum. Det er masse potensial her.

– Jeg er trygg på at opplegget her blir veldig bra, så det viktigste er å få kommunisert ut at det skjer og hva som skjer.