Vi står han av!

Anne-Kari Holm, ordfører i Halden kommune.

Anne-Kari Holm, ordfører i Halden kommune. Foto:

Av

Dette er et uttrykk fra Nord Norge.  Men det passer bra også her i Halden  – ut fra dagens Korona-situasjon.

DEL

MeningerI avdeling for helse og omsorg jobbes det intenst. Alt skal planlegges og tilrettelegges for det store innrykket av pasienter som man tror kommer. Samtidig er det like mange ”normalt syke” som før, med hjerteinfarkt, slag og kreft og kroniske lidelser. Disse skal også ha sin livsnødvendige behandling. Utfordringen blir ikke mindre av at 200 helsearbeidere er i karantene! Hatten av for kommunens helsedirektør, kommuneoverlegen, fastlegene, sykepleierne, hjemmesykepleien og de mange andre helsearbeiderne våre!

Køene er borte fra Haldens gater. Innfartsårene er nesten tomme for biler. Skoler og barnehager er stengt og foreldrene sitter i hjemmekontor. Undervisningsopplegget er digitalisert. Skoletimer og frikvarter foregår hjemme. Spesielt slitsomt må det være for lærere som har ansvar for både undervisning og egne barn i hjemmet. Men jeg har ikke hørt noen klage…

Våre institusjoner for eldre, Solheim, Iddebo, Karrestad og Bergheim er stengt for besøk utenfra. Mange eldre bor også alene. Det sier seg selv at ensomheten blir stor for mange. Telefonen er vår eneste mulighet for kontakt!

Så langt er over 900 permittert fra Haldens bedrifter. NAV jobber på høygir for raskest mulig å kunne registrere de mange som plutselig er blitt arbeidsledige. Frisører får ikke lenger klippe hår. Treningssentre er stengt. Restauranter har måttet lukke dørene. Konserter og arrangement som forutsetter samling av mennesker, er blitt avlyst i hopetall . I fjor ble det avholdt 450 ulike kulturarrangement i Halden… Runde bursdager og jubileer er avlyst. Drosjenæringen har ikke lenger kunder. Og slik kan jeg fortsette!

Men vi ser også lyset! For det ser ut som om tiltakene mot Korona-viruset virker! Antallet smittede i Norge og i Halden har begynt å stabilisere seg. Det ser ut til å virke at vi holder oss hjemme, at vi isolerer oss, at vi holder avstand når vi går i butikken, at vi vasker hendene våre med varmt vann og såpe! (Tenk så heldige vi er som har rent vann i springen!)

Det kommer en dag når Korona-viruset er utbrent og vi igjen kan åpne våre skoler og barnehager. Når vi igjen kan møtes med venner og familie, når vi igjen kan gå på jobb …

Men da er det viktig at vi nå legger til rette for at det faktisk er en jobb å gå tilbake til når krisen er over. At vi fortsatt har frisører, restauranter, konserter - og drosjer som kan kjøre oss til og fra! At våre fabrikker og bedrifter som vi er så stolt av, har overlevd! Vi må hjelpe bedriftene over kneika. Da hjelper vi også det samfunnet vi skal leve i videre!

Regjeringen har så langt avsatt 100 milliarder kroner til å holde Norge og næringslivet i gang. Det er bra og helt nødvendig. Nå må vi i Halden rigge oss slik at vi får tilgang til disse midlene.

Samtidig må vi heller ikke glemme samfunnets svakeste. De som hadde falt ut lenge før Korona-krisen. De trenger fortsatt vår hjelp og støtte.

Å holde båten flytende til vi igjen kan seile for egen kjøl, er vårt store felles prosjekt. Vår store felles dugnad. Takk til alle som står på og bidrar! Vi skal stå han av!Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags