– Vi satt på toget, og var på vei da de leste opp over høyttalerne at det var en feil på toglinjene. Toget ville derfor stoppe i Halden, og vi ville bli kjørt videre i buss, forteller Sjögren.

Da de kom til Halden sto det ingen buss og ventet på de rundt 60 passasjerene som skulle videre fra Halden stasjon og over landegrensen.

Hotell og buss

Hvordan skal dere komme dere til Göteborg nå?

– Det er spørsmålet da, det ble for kort varsel å få ordna en buss. Det var ingen busser å oppdrive. Vi spurte en taxi om de kunne kjøre oss til Sverige, men det kunne de visst ikke på grunn av noen regler, sier Sjögren videre.

Feilen på toglinja mellom Halden og Ed skulle vise seg å skyldes strømproblemer, toget som skulle fra Göteborg til Oslo ble derfor stoppet på Ed, og innstilt. Det å reise tilbake til Oslo ble derfor ikke et alternativ.

– Nå blir det hotell i natt, så blir det forhåpentligvis buss i morgen, sier Styrbjörn Hansson.

Han hadde vært i samme bryllup som Sjögren, og var nå på vei hjemover mot Göteborg. Når de først havnet på Halden stasjon, og ikke kom seg videre, ønsker de å rose konduktøren som var tilgjengelig på togstasjonen.

– Han har vært helt fantastisk. Når vi først har havnet i denne situasjonen, så har han virkelig vært til god hjelp her på stasjonen, berømmer Sjögren og Hansson.

Strømbrudd

Halden Arbeiderblad tok en prat med nevnte konduktør der han løper mellom reisende, taxier og telefonsamtaler. Færre og færre står igjen på perrongen ettersom han får bestilt taxier og hjulpet folk med å booke hotellrom.

– Det er et strømbrudd mellom Halden og Ed som har ført til at vi har måttet stoppe her. Det er rundt 60 reisende som er berammet av strømbruddet, opplyser konduktøren.

Han sier videre at situasjonen ikke er så ille som den kan høres ut som, og at alle reisende kommer seg til Göteborg etter hvert.

– Det er mange slitne passasjerer, som nok gjerne skulle vært unntatt dette, men nå har vi hjulpet de fleste med å skaffe hotell, og sentralen har gjort om billettene til dem som har meldt ifra, så skal jeg fortsette å hjelpe dem som ikke har fått meldt ifra enda.

Han sier til slutt at han har spurt hva det vil koste å ta taxi til Göteborg, og fikk da et anslag på omkring 4000–5000 kroner, det ble derfor ikke et alternativ.

Dårlig organisert

Noen andre HAs utsendte treffer på ved stasjonsbygget er Milan og Jenny. De kom fra Oslo, og var på vei til Göteborg da turen brått endte i Halden. Jenny var ikke like fornøyd med mulighetene de fikk.

– Vi fikk to muligheter, den ene var å betale 600 euro og ta taxi til Göteborg, eller bli her på hotell.

Dette er ifølge duoen alternativer som ikke passer alle.

– Det er altfor mye å betale for å komme seg til Göteborg, og ikke alle har muligheten til å bli en natt ekstra i Halden. Det er noen som har en jobb de skal på i morgen, forteller Jenny like før klokka slår 22:00 mandag kveld.

Duoen forteller at de hadde forventet mer når det først er feil på toglinjene, og mener det er dårlig organisering slik det er nå. Etter praten fortsatte de å se etter muligheter for å komme seg videre til Göteborg.

Fra Italia

Angelica Vaccano og Luca Ratti fra Venezia i Italia, var også blant de reisende på R20 mellom Oslo og Göteborg. De kunne bekrefte mye av det de andre allerede hadde fortalt.

– Vi fikk vite på toget at det ville komme en buss å plukke oss opp her i Halden, men da vi kom hit var det ingen buss her.

Ratti snakket i telefonen for å ordne opp i reisen videre, flere av de reisende hadde blant annet hotell i Göteborg som de nå ikke fikk bruk for.

– Nå leter vi etter en mulighet for å være over her i Halden, til i morgen. Da har vi fått beskjed om at det vil komme en buss som tar oss videre, avslutter Vaccano.

I løpet av de 10 minuttene HAs utsendte var på Halden stasjon, var nesten alle reisende forsvunnet. De fleste var kommet seg til hoteller rundt omkring i byen, og de få som satt igjen hadde enda ikke gitt opp håpet om å komme seg til Göteborg i løpet av kvelden.