Gå til sidens hovedinnhold

"Vi må kjempe med blanke våpen"

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er uendelig trist å lese i HA at en motstander av en riving av Os Skole går til håndgripeligheter mot en lokalpolitikers kone. Selv om det skulle være gjort i påvirket tilstand. 

Vi som er for en bevavring av Os Skole, enten vi nå er i Facebook-oppropet Glad i Os eller i Fortidsminneforeningen, må bokstavelig talt holde fingrene fra fatet - oversatt til våre meningsmotstandere. Vi må kjempe med blanke våpen. Men kjempe skal vi!

Kampen om Os Skole får stå mellom fakta og ord. At det er noen som blir sårbente underveis, det får så være. Vi får angripe det som er gjort eller ikke er gjort. Noen ganger må nødvendigvis noen mennesker nevnes med navn, ettersom det står mennesker bak avgjørelsene. 

Vedtakene er ikke kommet inn i Rådhuset via et ufo eller en flue. Noe av svakheten ved de avgjørelser som er tatt, er at menneskene bak har vært for utydelige. Kanskje er det partipisken som er skylden? Vi vet jo de fleste av oss at i begge de to store partiene finnes det personer, som ønsker at signalbygget Os Skole skal bli stående. Men de får ikke lov til å si det høyt! Også det er en merkelig form for demokrati. Det er Halden anno 2019.

Om bystyrerepresentantene hadde fått stå fritt til å stemme etter sin egen overbevisning, hadde Os Skole garantert befunnet seg i trygge hender - i minst 100 år til, for så solid er bygget!. Dette vet rimeligvis både ordfører og rådmann.

Alle vi som er for at Os Skole skal bli stående, vi er lett synlige for allmenheten. Vi gjemmer oss ikke. Vi stikker både hake og hode til for hugg.

Det er gjort merkverdige feil under veis. Så kan man alltids diskutere hva som er blitt "dummest". Noen vil si at kommunestyret først vedtok Sentrumsplanen, for så å fravike den rett etterpå, tar kaken. Den selvmotsigelsen vil nok få mange stemmer.

Men når man så hadde dratt sengeteppet over Sentrumsplanen, så begikk man den freidighet å nekte en konsekvensutredning! Det var etter min oppfatning en helt unødvendig bommert. Man nekter altså offentligheten innsyn i selve grunnlaget for riving - og utbygging. Å være under lupen kan være vonde greier, sies det.

Hvordan trafikken skal bli på Os, tja den som visste det? Knapt noen i Halden kommune. Og hva med sagnomsuste Os Allé? Nei, dens betydning og skjønnhet, den har nok planleggerne neppe hørt om.

Det flertallspolitikerne har bidratt til, er å dele Halden i to. Og hvilken av de to gruppene som er størst etterhvert er ikke godt å si. 

Dette er en lokal "EU-strid", der ordføreren har lagt 700 millioner i potten - i håp om å få både småbarnsforeldre og toppidretten på sin side. Og ingenting er så skjønt for en ordfører - som at det bygges. Hva de fleste av oss aner, er at Os-prosjektet ikke stopper på 700 millioner!

Men penger til et galleri for Halden-kunstneren Lise Amundsen fantes ikke. Kultur er jo ikke Høyre-pop, med mindre man heter Robert Plank. Det kan bli både bøker og revy ut av sånt.

Kommentarer til denne saken