Leder i nasjonalt Human-Etisk Forbund (HEF), Christian Lomsdalen var på Kulturhuset i Halden fredag kveld for å prate om hvorfor Pride fortsatt provoserer. Invitert av Human-Etisk Forbund (HEF) i Halden.
Halden Arbeiderblad fikk en liten prat før han skulle på scenen. Kvelden hadde han sett for seg som en blanding av foredrag og gruppearbeid.
– Jeg er jo lærer og liker å få elevene til å jobbe sier han.
– Alle må pitche inn
Lomsdalen er opprinnelig fra Drøbak. Bor nå i Bergen hvor han ikke bare har jobbet som lærer, er leder for HEF og holder foredrag rundt om i landet. Han jobber også med sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen.
– Hvor mange timer i døgnet har du?
– Ja, det er mange som mener jeg må ha flere timer enn mange andre. Den største identiteten min er likevel det å være lærer. Drivkrafta min er alt dette jeg driver med. Jeg har et ønske om å forlate et sted som er bedre enn da jeg kom. Vi har alle et ansvar for at folk og naturen har det bra. At det også er bra for de som kommer etter oss. Dette kan ikke opprettholdes uten at noen gjør en jobb. Alle må pitche inn.
Denne erfarne foredragsholderen har gjort dette i 15 år og har laget seg en meny hvor de som ønsker hans foredrag kan velge tema. Noen ganger blir han bedt inn, og noen ganger ber han seg selv inn som foredragsholder. Det temaet han skal prate om i Halden denne kvelden har han sterke meninger om.
Sverre Stoje (foredragsansvarlig i HEF/Halden) kan fortelle at HEF har flere foredrag på gang på Kulturhuset og Halden Bibliotek.
De to neste i mars er begge på Kulturhuset. 3 mars kl. 18 «Hvordan bo og jobbe i en jungel av kulturer i Asia». 29 mars kl. 1.8 « Hvordan i all verden kunne Putin få seg til å gå til krig».
Homonegativitet
– Jeg vil ikke bruke ordet hat. Det blir ofte feil. Vi må se på ulike grunner til denne negativiteten rundt homofile, transpersoner, skeive og Pride. Jeg vil bruke ordet homonegativitet. Det er mer beskrivende, forklarer Lomsdalen.
– Vi må alle tenke litt høyt rundt hvorfor Pride skaper så store reaksjoner, og så mye negativitet fortsatt.
Det var vanskelig på 80–90 tallet også, men han ser at temperaturen igjen stiger. Transpersoner er det nye som mange reagerer på. Skansen har flyttet seg.
Han skal prate mye om skanser i foredraget sitt. Her er skanser en av de 8 punktene han har på sin liste over mulige årsaker til denne negative måten å tenke på når det gjelder Pride.
Møte med Esben Esther Pirelli Benestad
Han vet aldri om det er støttespillere eller motspillere han møter når han holder foredrag. Da han møtte til debattpanel mot NLA Høgskolen i Bergen var han ikke på hjemmebane, og da visste han det. Han ser at det i Norge er store geografiske forskjeller når det kommer til aksept.
I fjor var han i Grimstad, i det mørkeste bibelbeltet som han kaller det. Her ser han at også Esben Esther Pirelli Benestad er. Da ble han nervøs. Hjertet dunket.
– Klarer jeg å ro dette i land når eksperten hører på, undret Lomsdalen.
Tenk om han skulle si noe feil. I disse dager har Pirelli Benestad fått mye oppmerksomhet i media fordi legeautorisasjonen er trukket tilbake.
– Dette er et menneske som betyr mye for mange rundt i Norge. I dag hadde jeg vært med på en av de demonstrasjonene som er rundt i Oslo, Bergen og Trondheim hvis jeg ikke hadde denne avtalen i Halden, forteller han.
Her i Halden og Østfold er det noen likheter med Vestlandet når det gjelder den religiøse sammensetningen.
– Det er strengere her enn nærmere Oslo. Kan virke som det er noen utfordringer her med tanke på inkludering av alle.
Våren 2022 og terror
– For fem år siden trodde jeg at vi nærmet oss målgang. Jeg føler jeg har løpt halvmaraton og har sett målet der fremme. Trodde jeg. Så kom terroren til Oslo. Det var skuffende, sa han ærlig.
– I kveld vil jeg derfor utforske hvorfor dette fortsatt provoserer sier han til et rom så fullt av folk at det måtte hentes fram flere stoler.
Dette er mine egne tanker om problemstillingen
Lomsdalen har i løpet av mange år observert holdninger blant folk, i media, på skoler, i studier osv. og jobbet fram en liste med 8 årsaker til hvorfor han tror dette framkaller så mye negativitet i samfunnet.
- Rettigheter er ikke en pai som tar slutt (nullsumspillet, får noen rettigheter, betyr det ikke at noen andre mister sine)
- Da jeg var ung (da fantes det ikke sånne som dere)
- Siste skanse (skanse for skanse blir utfordret, kamper blir for noen tapt)
- Seksualiserte Pride-tog (hva vises fram, hva prates det om, hva trekkes fram når Pride blir pratet om)
- Heterofil er det normale (fortsatt henger dette igjen hos mange)
- Sex og barn- en reel frykt eller et virkemiddel? (homofile omvender barn, presser barna til å bytte kjønn)
- Skolen som kamparena (hva blir det undervist i, hvordan)
- Transpersoner, og hvordan deler av ytre høyre og venstre ser på kjønn
Jeg er en eldre homofil mann-født i 1961
I pausen kommer en mann fram til HA. Han har en historie å fortelle.
Han heter Erling Rennemo Melsom og presenterer seg som en eldre homofil mann-født i 1961. Han er for mange kjent som en profilert Rødt-politiker her i Halden.
– Vi har mye å takke kvinnefrigjøringen for innleder han med. Den kampen kvinner har kjempet. De rettighetene kvinnene har fått etter år med motgang. Jeg føler at dette er litt det samme. Samme motstand sier Erling. Frigjøring av seksualiteten var en kamp som vi homofile fikk drahjelp av i vår kamp.
Erling har flyttet fra Oslo til Halden og har bodd her i 15 år. Han ser tilbake på et langt liv som homofil. 61 åringen var først bifil, før han på slutten av 70- tallet sto fram som homofil.
-Var det skummelt å stå fram?
– Nei, for jeg måtte gjøre det, og jeg følte en enorm aksept fra de rundt meg. Kvinnene rundt meg som jeg hadde sett kjempe for sine rettigheter gjorde det lettere for meg å stå fram. På slutten av 70-tallet var jeg med i Det norske forbundet av 1948 hvor blant annet Kim Friele var med. Her var det en gjeng tøffe og modige damer som satt seksualiteten og kvinnekampen på agendaen, sier han.
De lesbiske hadde to parallelle kamper.
– Den frigjøringen betydde mye for meg som homofil, og hjalp meg. Jeg har lært, og kjent på kroppen hva det betyr å være likestilt med alle rettigheter.
– I kveld er det mange ungdommer her. Hva tenker du om det og deres framtid?
-Det varmer mitt hjerte noe kolossalt at å se de unge på slike kvelder. Dette er viktig for dem. Her i Halden hadde vi Pride-tog for første gang i 2022. Det skjer noe. Fremover når jeg engang skal på gamlehjem håper jeg det er aksept for at jeg kan ha et bilde av mannen min på veggen å si at det er mannen min, avslutter han før han må gå inn til foredraget igjen.
Hvorfor provoserer Pride?
Det var 50 stk. i ulike aldre som valgte Kulturhuset og foredrag denne kvelden. Snø på bakken ute. Alvor og glede innendørs. Det ble som Lomsdalen forventet, alltid noen som svarer.
I gruppearbeidet kom det fram mye forskjellig, med blant annet religion.
– Ja, det er også vanskelig for en del troende som er skeive, kan Lomsdalen fortelle.
– Media sin vinkling av Pride. Det er mer spennende å vise bilder av de 10 som har lakk og lær enn de som har jeans og jakke. Det vanlige kommer ikke fram.
Lomsdalen fortsetter:
– Det å tape makt kan være veldig frustrerende. Når du ser at de du ikke liker får større plass. Kan det ikke være nok med to kjønn kanskje noen tenker? Det å bli konfrontert med sin egen uvitenhet av de som er yngre enn deg kan føre til en liten knekk. Pride truer det etablerte, det kjente. Det er lettere å si oss og dem enn vi.
Tvangseksponeringsterapi
– Hvordan skal vi komme i mål med et samfunn uten denne negativiteten, spør Lomsdalen.
-Kunnskap er makt. Vi må få ufarliggjort homofili. Menneskeliggjøre det. Media har en tendens til å ta fram det negative.
Det kommer flere innspill fra salen:
– Media har også spilt en stor og viktig rolle i denne kampen. Vi har fått sett og hørt.
– Den største bidragsyteren til å skrive om skeive er faktisk Se og Hør
– Tvangseksponeringsterapi med hjelp av Pride.
Samtalene må fortsette
– Vi må alle prate om hvordan vi skal få det bedre, men vi må også prate om hvorfor Pride fortsatt provoserer i dagens samfunn. Samtalene og diskusjonene må fortsette, oppfordrer Lomsdalen da han avslutter foredraget.
Han har et nattog til Bergen å rekke for han har en kone som blir veldig glad for frokost på morgenen.
Laura Bakke Lillegård er kursleder i Humanist-etisk Forening (HEF). Denne kvelden var hun her med 18 ungdommer fra Skeiv Ungdom Halden. De er 30 medlemmer som treffes 1 gang i måneden. Det er mange sårbare ungdommer som sammen kan finne støtte i hverandre.
Lillegård passer på å prate litt med Lomsdalen under pausen.
-Flere er velkomne, sier Laura. Det er bare å ta kontakt.
Du finner Skeiv Ungdom Halden på Instagram: @skeiv_ungdom_halden