Vi eier vikingbyen Halden

TA EIERSKAP: Et relativt stort område på Viksletta har vært tilholdssted for våre forfedre helt tilbake til 500 år før Jesu fødsel. Det må vi ta eierskap i, mener frilansjournalist Anders Svendsen.

TA EIERSKAP: Et relativt stort område på Viksletta har vært tilholdssted for våre forfedre helt tilbake til 500 år før Jesu fødsel. Det må vi ta eierskap i, mener frilansjournalist Anders Svendsen. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Da jeg skulle flytte tilbake til Halden etter nærmere 20 års utlendighet, var en liten del av meg engstelig for at det ville bety at sirkelen ble sluttet. At alt hadde stått stille, at alt var seg likt som da jeg dro.

Det stemte selvfølgelig ikke. Jeg hadde forandret meg for mye, og byen har hatt både en oppblomstring og bevegelse i løpet av den tida. Og det hjelper å gå i tjeneste for lokalavisa for å bli ekstra godt kjent med steder, folk, hendelser og utviklingen i byen.

Omsider viste det seg at den aller mest bemerkelsesverdige hendelsen i Halden, er oppdagelsen – og utforskningen – av området på Viksletta, og skipet på Jellestad. Gjellestadskipet.

Dette er et eventyr som akkurat har begynt. Men det har virkelig begynt, og det er ingen grunn til å vente med å kaste seg på det historiske toget som ruller nå. Det ruller herfra til Japan. Jeg besitter ikke en nøyaktig oversikt over hvilke medier i hvilke land som omtaler hendelsene i Berg, men jeg vet at det er en brennende interesse for vikinger over hele verden.

Det kan vi nå by på i Halden. Det må også være en del av vår merkevare. «Vikingbyen Halden» høres fremmed ut nå, men hvis du tillater deg å tenke at vi dobler besøkstallene på Fredriksten festning et par ganger, så begynner det å synke inn.

Det viser seg at et relativt stort område på Viksletta har vært tilholdssted for våre forfedre helt tilbake til 500 år før Jesu fødsel.

Smak på det. Kjenn på det tallet, og brett ut det perspektivet framfor deg. Da er det mulig å dra en linje derfra og fram til i dag, og år 0 vil bare være en prikk på den.

Anders Svendsen

Anders Svendsen Foto:

I det perspektivet vil både Haldens bystatus, byggingen av Fredriksten, og svenskekongens død føles rimelig nylige. Men kongens død har tjent oss godt, og vil gjøre det i lang tid framover. Den skal vi holde liv i.

Men Halden har fått et helt nytt spillerom med funnene på Jellestad. Og det rommet knytter historien sammen fra vikingtid til festningens betydning, og fram til Halden som en internasjonal og innovativ teknologiby i dag. Det er Halden.

Og det bør være det klokkeklare budskapet til omverdenen. Turister som kommer fra eller gjennom Sverige – når smittevernet tillater det – som ønsker å besøke Norge. Det aller første som møter dem over grensen, kan være akkurat noe av det de kommer til Norge for. Mytene, mystikken og historien. «Ta til høyre, der begynner fortellinga om Norge, fra bronsealder til grensekriger.»

Man må tilbringe tre dager i byen for å klare å gape over alt.

Utfordringen er å knytte vikingenes historie til Halden på samme måte som Karl XIIs død knyttes til Fredriksten festning og byen. Ikke erstatte med, men i tillegg til. Vi må strekke blikket enda lenger bakover.

Det kan ikke bli et ansvar for Halden Turist alene, eller bare et markedsføringsspørsmål for Halden kommune, Østfoldmuseene og Halden historiske Samlinger. Det trenger ikke være et konsulentoppdrag som bare ved tanken gir kommunedirektør Vevelstad søvnløse netter.

Haldensere må selv ta eierskap i den delen av historien.

Når du kommer i prat med noen mens du ser på veggteppet i Bayeux i Normandie, og avslører at du kommer fra Halden, så kan de reagere med, «Mener du vikingbyen Halden i Norge? Kom Vilhelm Erobreren fra Halden?»

Det er ikke noe i veien for å svare, «Det er i hvert fall fullt mulig at han losset opp med Halden-øl før reisen sørover.»

Derfor er det også så viktig å forstå hva som er i ferd med å skje på Viksletta. Det handler ikke bare om skipet, det handler om å stadfeste bosetninger og handelsplasser. Det er også mulig å omsette til arbeidsplasser i dag.

Dette er ikke noe forbigående som drar til Oslo når Kulturhistorisk museum pakker ned teltene sine.

Midgard vikingsenter utenfor Horten har vært åpent siden 2000. For de fleste er Horten ensbetydende med den andre enden av Moss-Horten-ferja. Da jeg tok den for en stund siden på vei til Tønsberg, dukket senteret opp på venstre side av veien etter Horten. Det fanget oppmerksomheten til gutten på seks år i bilen, og vi stoppet og gikk inn.

Tilfanget av potensielle gjester som kjører E6, er betydelig større enn på riksvei 19 på andre siden av fjorden. Hvis Halden griper denne muligheten som bretter seg ut framfor oss, tar eierskap i hendelsene, og setningen «vikingstedet i Halden» blir like naturlig som «1718 datt’n», så har vi noe helt særegent under føttene å stå på i all evighet.

Vår historie kan ingen ta i fra oss, men vi må omfavne den selv.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken