Gå til sidens hovedinnhold

– Vi betyr noe for det sosiale livet her i bygda. Vi er ikke bare en bruktbutikk

Det er torsdag ettermiddag, og været er litt rufsete og kaldt. Men utenfor Bruktstua i Aremark brenner det godt i bålpanna på utsiden, det funkler i julelys «overalt», og faklene brenner som et varmt velkommen.

Gammelt nytt

Vel inne i Bruktstua bugner det av både julevarer og alt mulig annet du kan trenge. Alt er brukt, men det meste ser nytt ut.

Dette er butikken hvor gamle ting får nytt liv. Overskuddet fra denne virksomheten går tilbake til lokalsamfunnet, til de som trenger det. Både barn og voksne.

Med korona-nedstenging i mars og Statbudsjettets omgjøringer i tilskuddsordningen for frivillighetsarbeid – så det ikke helt lyst ut i mars/april for Bruktstua i Aremark.

Men de har jobbet seg igjennom krisa og har snudd det negative til noe positivt.

- Dette året her har vært svært spesielt for oss, både på godt og vondt.

- Vi måtte jo holde stengt i mars, april og deler av mai, så vi var veldig spente på om vi i det hele tatt fikk lov til å åpne igjen. Men vi har faktisk hatt tidenes omsetning, forteller Ellen Vestby.

Ellen er en av de 12 frivillige som arbeider på Bruktstua. Her arbeider både unge og eldre. Men felles for de alle er at Bruktstua har blitt en sosial møteplass hvor de kan være sammen, være til nytte og bidra til fellesskapet.

Verdiskapende arbeid

En av de andre frivillige som er glad i jobben sin, er Randi Brestrup. Hun har vært frivillig på Bruktstua siden oppstarten.

– Det er veldig givende for en pensjonist som meg å komme hit. Det er så godt å komme seg ut og snakke med folk. Godt å kunne være til nytte. Her på Bruktstua jobber jeg for noe som er verdt noe.

Mens vi slår av en prat med Randi over en kaffekopp, kommer Ingrid Lunde også innom pauserommet med en kaffekopp i hånda.

– Du må skrive noe pent om oss nå da, formaner Ingrid med et lurt smil.

For Merethe Fagereng betyr Bruktstua mye. Hun er veldig takknemlig for at hun har muligheten til å komme hit og arbeide.

- Det er deilig å få muligheten til å komme hit og bidra. Føle at jeg gjør noe samfunnnsnyttig og jeg er så takknemlig for det fellesskapet vi har her. Her er det høyt under taket og alle som kommer hit får lov å være seg selv. Utrolig givende og vite at vi utgjør en forskjell for andre i bygda vår, sier Merethe Fagereng.

– Vi betyr noe for det sosiale livet her i bygda, vet du. Vi er ikke bare en bruktbutikk. Det er mange enslige her ute på landet, og nå i disse koronatider er det mange som sikkert føler seg litt ekstra ensomme. Så da er det godt at de kan svinge innom her, ta en kaffe og en vaffel og «preke» litt, sier Ingrid.

Vi rusler en tur ut i butikken, hvor vi finner Elisabeth Jensen i full sving bak kassa. Det er travelt i dag, det leveres ut kaffe og vafler, og det selges gardiner og julepynt og kopper og kar – alt levert i pose, med et smil og en hyggelig samtale.

Kreative folk

– Vi ser også en tendens til at folk har blitt litt mer kreative, at kanskje de bruker tiden sin på litt mer nære ting nå.

Elisabeth forteller at alle de 12 frivillige som arbeider her er her på eget initiativ og at de alle gjør som best de kan.

– Vi er flinke her til å gi hverandre spillerom. Hver enkelt bidrar med det de kan og alle her, som alle andre steder, har utfordringer i hverdagen. Men har du en dårlig dag her, så hjelper vi hverandre. Vi deler gjerne dagen inn i flere skift, sånn at ikke noen skal behøve å stå her i mange timer av gangen. Det er viktig at vi har tid til å drikke litt kaffe også vet du, ler Elisabeth.

– Vi er jo en del frivillige her, men vi har jammen både plass og hjerterom til flere her.

- Koronaens ringvirkninger er ikke bare negativt, sier Elisabeth.

- Det at folk generelt er mer hjemme, gjør at folk flest kanskje har hatt tid til å tenke litt mer. Tid til å bli litt mer bevisste på et bærekraftig levesett. Og med litt mindre penger i lommeboka enn til vanlig, er fokuset på gjenbruk også blitt større.

- I tillegg har mange brukt tiden hjemme til å få ryddet på loft, kjeller og i boder - så tilgangen på varer hit til oss har også økt.

Kommunen spiller på lag

Kommunen har hele veien lagt til rette så godt de har kunnet for å holde Bruktstua åpen. Veldig mange av de andre aktivitetene Frivillighetssentralen i Aremark arrangerer har måtte stenges ned på grunn av covid-19 pandemien.

Normalt har Frivilligetsentralen i Aremark arrangert foredrag, leksehjelp, bokringer, strikkeklubb, trivselsklubb på aldershjemmet og trimgrupper både for yngre og eldre.

Men med alt dette ”satt på vent” har det vært ekstra viktig å opprettholde Bruktstua som en sosial møteplass i bygda.

- Vi er veldige heldige som får inn så mye fint vi kan selge. I og med at folk kan levere fra seg ting i en kasse utenfor, så er vi tilgjengelige for mottak hele døgnet, forteller Ellen Vestby.

– Overskuddet fra alt vi selger skal gå tilbake til bygda. Vi ønsker å bidra til økt aktivitet i området, og vi fokuserer fortrinnsvis på barn og unge. Men i år spesielt ønsker vi i første rekke å hjelpe de lag og foreninger som har mistet alle muligheter til sin vanlige inntektskilde.

– Alle her på Bruktstua føler seg som julenisser i år. Vi kommer med et veldig positivt julebudskap i år – Så i år skal vi bidra litt ekstra! Det blir morsomt, avslutter Ellen Vestby.

Kommentarer til denne saken