3. oktober starter vaksineringen mot sesonginfluensa i apoteket.

– Folk spør når vaksinen kommer, og sier at de vil forberede seg på influensasesongen. De aller fleste har nå fått med seg at man ikke trenger resept fra lege for å få satt vaksinen i apoteket, sier Vedad Kulic, farmasøyt og bestyrer ved Apotek 1 Brødløs Halden.

9 av 10 som vaksinerte seg mot influensa i fjor fikk vaksine uten resept fra lege, viser tall fra Apotek 1 Gruppen.

Uforutsigbart

Siden 2020 har apotekfarmasøyter i tillegg kunne rekvirere influensavaksine, og undersøkelser gjort av Apotekforeningen viser at de aller fleste nå kjenner til influensavaksinering i apotek.

To år med smitteverntiltak har sørget for at de siste to influensasesongene har vært begrenset. Færre er dermed immune mot sykdommen, noe som gjør denne sesongen uforutsigbar både i størrelse og starttidspunkt, ifølge FHI.

– Vi forventer større etterspørsel i år fordi det er mindre fokus på smitteverntiltak i samfunnet, som for eksempel å holde avstand og bruke munnbind, sier Kulic.

– Rådet er å sette influensavaksinen i oktober og november, slik at den har full effekt fra desember.

Risikogruppene er anbefalt å ta influensavaksinen, men andre kan også ta den for å beskytte seg og de rundt seg, sier Kulic.

Les mer om risikogruppene her.

God tilgang på vaksiner

Apotekene har god tilgang på influensavaksiner for å møte den ventede pågangen, og har i tillegg utdannet flere tusen vaksinatører i hele landet for å gjøre vaksinen lettere tilgjengelig for folk.

Som tidligere vil det både være mulig å bestille time til vaksinasjon eller stikke innom apoteket.

– Vaksinasjon gir god beskyttelsen mot influensa, men vi må likevel fortsette å ha god hånd- og hostehygiene og holde oss hjemme når vi er syke. Sammen kan vi beskytte oss mot influensa, avslutter Kulic.