Venstre er ikke dødt

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FRITT ORD Det blåser godt i Venste om dagen. Det er forståelig at velgere og medlemmer er frustrerte, Men i alt dette kaoset med personkarakteristikker, rykter og dårlig stemning er det to ting som fremstår klart for meg.

1.Spådommer om Venstres død er betydelig overdrevet

Når en er 135 år gammel, er det kanskje på tide å kaste inn håndkleet og gjøre begravelsessangene klare. Men jeg vet om en 135-åring som kan fremstå litt skrukkete og sliten, men som i virkeligheten er levende som få.

Partiet Venstre ble stiftet i 1884, som partiet for hva vi i dag ville kalt “folk flest”. På den tiden var dette menn som eide land. De utgjorde bare en liten del av befolkningen. Men de kjempet gjennom parlamentarismen - det vi, jurister, i dag ser på som det fremste instrumentet for Stortinget å styre - og styrte regjeringer. En kamp om å gjøre regjeringen ansvarlig overfor befolkning og Storting pågår hele tiden. Folks fremste mål er, også nå, at statsrådene vil løfte frem akkurat det vi er opptatt av.

Til tross for at medlemstallet er redusert, er sakene vi tror på fortsatt viktige for folk flest. I en tid hvor klimatiltakene aldri går langt nok for å møte behovet; hvor overvåkning utfordrer personvernet i større og større grad; hvor de mega-rike blir enda rikere; og hvor “fake news” gjør det vanskelig å skille ekte fra falsk - trengs “folk-foran-system”-tankegangen til Venstre mer enn noen gang. Dette er verdier Halden Venstre, og jeg, bærer med oss til lokalvalget i høst, og videre.

2. Vi må vekk fra drittslenging og tilbake til politikk

Vi har snakket mye om partiledelsen, maktkamp og alt mulig rart de siste ukene. Jeg er som alle andre; lei. Jeg er ikke medlem for å være enig i alt som skjer i partiet, tvert imot, og jeg er hvertfall ikke medlem i et parti for å diskutere personer jeg ikke kjenners egnethet i media. Kan vi gå tilbake til det politikere faktisk skal drive med?

Politikere er ikke, og skal ikke være, en fjern elite som styrer landet, byene eller fylkene. Politikere er befolkningens tillitspersoner; de skal tjene folket og deres ønsker. De skal invitere til en åpen debatt om hvor vi vil som samfunn, hvilke verdier vi skal ha, og burde i aller høyeste grad fungere som forbilder for oss, stemmere.

Derfor ønsker vi i Halden Venstre å åpne for et borgerinitiativ i Halden. Vi ønsker en digital arena hvor Haldens befolkning enkelt kan sende inn saker som de ønsker at kommunestyret skal diskutere. De sakene som oppnår nok underskrifter vil kommunestyret måtte diskutere. Dette åpner for en bedre samtale mellom folkevalgte og innbyggere. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken