Gå til sidens hovedinnhold

Velkommen til olympiabunnen!

SIGNERT

Et stort antall av de norske toppidrettsutøverne som er tatt ut til OL velger å stille seg utenfor det solidaritets og dugnadsprosjektet som har vært avgjørende for at Norge har kommet seg bedre fra pandemien enn de fleste land.

At Olympiatoppen synes det er en god idé å gjøre nettopp dette krumspringet i dette ekstraordinære året som har krevd millioner av menneskeliv på verdensbasis og som på ingen måte er over, vitner om et svært tvilsomt menneske og samfunnssyn. Om uttrykket parallellsamfunn bør brukes, er det på toppidretten.

Da jeg først leste om at Olympiatoppen hadde bestemt seg for ta imot vaksiner som IOC har kjøpt fra Pfizer for å ekspress-vaksinere OL-troppen utenfor køen, trodde jeg at det bare var noen som hadde forsynt seg av vel prestasjonsfremmende stoffer eller som hadde vært låst for lenge inne i et høydehus. Dette kunne (fyll ut med firestavelses banneord) meg ikke stemme.

Så frakoblet virkeligheten kan ikke de som sitter og svaier på den spesifikke pidestallen som kaller seg Olympiatoppen være? Jeg leste først om dette i en litt bortgjemt artikkel for noen uker siden.

Forleden kom det en pressemelding via NTB om at dette faktisk var tilfelle. Da trodde jeg en stakket stund at jeg hallusinerte. Helt til jeg selvfølgelig kom på at toppidretten er en dypt selvironisk bevegelse som uten å blunke ifører seg den ideologiske løsnesa «En sunn sjel i et sunt legeme».

Hadde det ikke vært for at det hadde vært nedsettende i forhold til de originale gladiatorene, de stilte jo ikke akkurat opp frivillig mot løver og hverandre, så ville jeg hevdet at moderne toppidrett er et foretak nærmere det som utspant seg i gamle Coliseum, enn noe som har å gjøre med sunnhet verken i tanke eller kropp.

Pust. Jeg trenger en helt tom linje opphold her før jeg fortsetter med å forholde meg til denne særs skammelige koblingen av arroganse, egoisme og ignoranse. Jeg håper noen fra regjeringen eller helsemyndighetene føler seg kallet til å svare på om det hadde vært greit at hvilke som helst interessegrupper hadde forhandlet egne avtaler med vaksineprodusentene?

Det er ingen tvil om at det er mange yrkesgrupper, f.eks. turnerende musikere, som kunne ha hatt stort utbytte av være de første som får vaksinepass.

Da jeg i forrige uke var med å produsere «Bobfest80» i Oslo Konserthus, hvor norske artister feiret Bob Dylans 80-årsdag, måtte vi akseptere et trist skudd for baugen. Den tiltenkte bandlederen, som skulle spille sammen med Haldens The Salmon Smokers, gitaristen Larry Campbell, fikk ikke lov til å komme inn i Norge.

Campbell, som har tre Grammy-priser på hylla og ni år bak seg i Dylans band, er definitivt en internasjonal toppkunst-utøver. Han har også både hatt korona og har allerede mottatt begge vaksinene hjemme i USA.

At pressemeldinga fra det jeg antar var Den Norske Olympiske komité snek seg ut samtidig som landet forholdt seg til hvorvidt 500 personer fra statsapparatet, regjering og storting skulle gå foran i vaksinekøen, gjør det enda mere spesielt.

Det har vært en helt forståelig debatt om hvorvidt samfunnstoppene skal rykke forover i vaksinekøen. Debatten innfant seg i HA via redaktørens umiddelbare negative reaksjon på sosiale medier, han fikk tilsvar fra blant andre tidligere ordfører Edquist.

I Dagsavisen på lørdag var avisas to mest profilerte kommentatorer, Hege Ulstein og Arne Strand, så uenige om hvorvidt det var riktig å gjennomføre vaksineforseringen at det ble proklamert på forsiden under tittelen «Rykende uenige». Ulstein var for at de det handlet om skulle få vaksinene, og mente at de helst burde ha fått dem for lengst. Strand var imot, med argumenter om at det kan gi økt politikerforakt.

I landet som den norske olympiatroppen skal reise til om noen få uker, Japan, øker den folkelige motstanden mot OL fra måned til måned. Den siste undersøkelsen viser at hele 83 prosent av japanerne, opp 14 prosent fra måneden før, ønsker at arrangementet ikke blir noe av. Over 11.000 toppidrettsutøvere, pluss støtteapparat og mediene, er ventet til Tokyo. At det innebærer en gigantisk risiko i et land der mindre enn fem prosent av befolkningen per nå er vaksinert, er åpenbart for alle.

At IOC er desperate etter å gjennomføre OL, etter utsettelse i fjor, skyldes selvfølgelig først og fremst penger. Dette føyer seg inn i den daglige serie-skandalen som internasjonal toppidrett er, virksomhet som temmelig konsekvent setter anstendighet og bærekraft til side.

Etter min oppfatning er toppidrett, som innebærer ekstremt egoistisk fokus, det stikk motsatte av det verden trenger.

Vi er avhengig av økt internasjonalt samarbeid for å finne løsninger på gigantiske problemer, miljøkrise og fattigdom, for å nevne de to største. Følgelig er det slik at norske toppidrettsutøvere ikke under noen omstendighet representer meg. Hele den nasjonalistiske ideen om idrett som folkets representanter har spilt fallitt, understreket av vaksinekø-snikingen. Er det mulig å få et bevis for at jeg ikke er representert av toppidrett inn i vaksinepasset jeg forhåpentligvis får når jeg har fått mine to vaksiner?

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.