Gå til sidens hovedinnhold

Velgernes klare tale – men ungdommen sviktet MDG

LEDER

Velgerne ga et klart svar under mandagens valg; Norge ønsker ny kurs. Det blir et rødgrønt flertall på Stortinget etter åtte år med Høyre som det ledende borgerlige partiet. Det var ventet. Etter alle solemerker får Norge nå en regjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Med Jonas Gahr Støre som statsminister.

Det som var mer overraskende var at Miljøpartiet De Grønne havnet under sperregrensen, og bare fikk en oppslutning på 3.8 prosent. Vi hadde forventet at langt flere unge velgere ville gi sin støtte til partiet som har klimakampen som sin desidert viktigste sak. En del eldre velgere synes nok at virkemidlene partiet ønsker å bruke kan være vel drastiske, men at også ungdommen vendte dem ryggen var overraskende. Ikke minst med alvoret i FNs klimarapport som en vesentlig del av valgkampen.

Valgresultatet har en klar rødgrønn profil. Senterpartiet er valgets klare vinner. Det er det partiet som har størst framgang. Mange hadde nok trodd at denne framgangen skulle bli enda større, men Sp kommer nå i regjering, og det med tyngde. Etter alle solemerker å dømme blir Viken må oppløst. Dette er Senterpartiets klare flaggsak, og Arbeiderpartiet må legge denne saken i potten i et regjeringssamarbeid. Noe annet vil være meningsløst. Det vet selvsagt også Trygve Slagsvold Vedum og hans partifeller. Om vi får tilbake Østfold fylkeskommune som akkurat det forvaltningsnivået det var, gjenstår å se. Tiden kan nå være moden på å se på fylkeskommunens ansvarsområder på en ny måte. Uansett har velgerne sagt klart ifra at «sentralisering» er et dårlig ord i mange nordmenns ører.

Vi biter oss også merke i at Rødt gjorde et godt valg. De får mangedoblet sin stortingsgruppe i og med at de kom seg godt over sperregrensen. Rødt er nå det største av de fire minste partiene. Det kommer Norge til å merke, og kan gi spenst i ordskiftet på Stortinget de neste fire årene.

Norsk politikk har nå fått en klar inndeling. Vi har to relativt store partier (Ap og H), to mellomstore (Sp og Frp) og fire små. (Rødt, V, MDG og KrF). De to sistnevnte klarte ikke sperregrensen, og mister mye innflytelse de neste fire årene. Dette svir skikkelig for KrF. Maktkampen i partiet i forbindelse med regjeringsinntredelsen for to år siden har splittet partiet, og partileder Kjell Ingolf Ropstad har ikke klart å forene. Snarere tvert imot.

Halden ser ikke ut til å bli representert på Stortinget neste periode. Det var som forventet. Vi synes det er litt stusslig, og et trist signal.

Det er store utslag på parti-oppslutningen ved kommunevalg og stortingsvalg i Halden. Ikke minst for Høyre og Arbeiderpartiet. Halden Ap får nå nesten dobbelt så mange stemmer ved et stortingsvalg som ved et kommunevalg. Det er virkelig til ettertanke. Halden Ap har en solid jobb å gjøre fram mot neste kommunevalg. Da må partiet vitaliseres og markere seg på en helt annen måte enn de har gjort de siste par årene.

Samtidig må Halden Høyre gjenvinne tilliten de hadde for noen år siden. Før Os-saken slo ned som en bombe i 2019, hadde partiet et solid grep på velgerne lokalt. Gårsdagens valgresultat vitner om en spennende valgkamp i Halden i 2023.

Kommentarer til denne saken