Tirsdag 28. desember innførte Sverige strengere regler ved innreise, og denne gjelder fram til og med 31. januar. I løpet av onsdagen hadde svensk politi bortvist 350 tilreisende som ikke hadde nødvendig dokumentasjon i orden. Disse har i størst grad vært bussreisende.

Vi har laget en oversikt over hvilke regler som gjelder her.

Overgangen ved Svinesund er naturligvis den mest trafikkerte grenseovergangen, og denne blir nå kontrollert døgnet rundt.

Ingen kontroller

Kontroller på svensk side utføres på bestemte steder langs grensa til Finland, Norge og Danmark, samt ved flyplasser, havner og togsentre. Da vi tok turen til grenseovergangene ved Holtet og Berby (Tyslingmoen), var det ikke en kontrollpost å se.

Derimot kom det en norsk-registrert bil kjørende bak oss opp bakkene fra Berby gård, som så kjørte i full fart over grensa da vi stanset på norsk side.

Men så møtte vi et tysk ektepar som var nysgjerrige på denne grenseovergangen midt ute i skogen.

– Det er komplisert å komme inn i Norge, mer enn inn til Sverige, mener Uwe Alm der vi står på hver vår side av en ganske usynlig grense.

Han og kona er på ferie i Sverige, og kom inn til landet før de nye reglene trådte i kraft.

– Til vanlig ville vi dratt inn i Norge også. Besøkt Halden og Oslo, og kanskje videre inn i landet, sier han.

Men nå nøyer de seg med å reise så langt som til grensa ved Berby og tar bilder av landskapet og overgangen som er så fredelig mellom to land. Men som nå er så merkelig stengt. For selv om det ikke er noen sperringer ved disse overgangene, så er de stengt.

Forbudt innreise

Ved grenseovergangene på Kornsjø, Vassbotten og Håvedalen er det skiltet med et oransje skilt ved siden av veibanen der man kan lese at det er forbudt innreise, i tillegg til en henvisning til det svenske politiets hjemmeside.

Det svenske politiet mener at det skal tolkes som at grensen er åpen for passering for dem som har dokumentasjonen i orden, som bekrefter at man er vaksinert, har en negativ PCR-test eller antigen-hurtigtest, eller har gjennomgått covid-19.

De som ikke har noen av delene skal snu. Grenseovergangen er altså ikke fysisk stengt. Hvem som helst kan kjøre over, og det er ingen kontroll hvis det ikke er en politipatrulje til stede.

Da Strömstad Tidning etterspurte hva som gjelder for disse mindre overgangene hvor det kun er skiltet, fikk de omsider svar fra politiets innsatsleder Jarmo Hanski.

– Grensene er åpne, men informasjonen på skiltene skal tolkes som at grensen er stengt hvis man ikke har de riktig prøvene. Vi kontrollerer småveiene med patruljer som veksler mellom overgangene. Hvor mange vi har avvist her eller på disse veiene svarer jeg ikke på, sa Hanski til avisa da.

Kjenner ingen smittet

Det tyske ekteparet Alm har vært på reise i knappe to uker, og kommer fra den lille byen Zeven mellom Hamburg og Bremen.

– Covid-19 er en skrekkelig sykdom, og heldigvis kjenner vi ingen blant familie eller venner som har vært smittet, sier han.

Vi spør om det er lignende tilstander i Tyskland og tilgrensende land.

– Nei, Tyskland må være forsiktig med å stenge grensene til sine naboland. Jeg tror at det handler om andre verdenskrig, men det er min mening, sier han.

De har ikke stengt grensene, men det er også kontroller og krav for å komme inn i Tyskland. Det er i prinsippet kun mennesker fra land innenfor EU og EØS som kan komme inn i landet, og tilreisende fra andre land må ha et gyldig vaksinepass. I tillegg har de innreiseforbud for mennesker som kommer fra områder som er sterkt rammet av korona.

Lille julaften innførte de også et krav om at alle over seks år må ha et bevis på sin Covid-19-status.

Vaksiner og pass

De forteller at de ble overrasket over å se hvor strengt det er her med grensepasseringer.

– Kona mi og jeg har tatt tre vaksinesprøyter, og vi har korona-pass, både papirer og på telefon. Det er strengere her i Skandinavia, forteller han.

De reiste med ferge fra Rostock til Trelleborg, og kom så til Bohuslän for noen dager siden.

– Jeg forstår ikke hvorfor det er stopp her, men det virker som at det er et spill mellom Sverige og Norge og Danmark. Og nå vil Sverige ta igjen mot Norge, sier han.

Fra og med 2. desember ble det i Tyskland innført at uvaksinerte kan bli nektet adgang til restauranter, barer, kino, treningssenter og butikker som ikke anses som nødvendige.