Gå til sidens hovedinnhold

F.v: Emma Stefansen, Charlotte Salomonsen, Sebastian Kristiansen, Ole-Christian Andersen-Guldahl og Jonathan Eylertsen holder fortet på Via Ferrata ved Brekke sluser.

De forteller at høysesongen ikke har begynt helt ennå, og de har jobbet gjennom pinsehelga.

Vi er stort sett fem på jobb her. Det dukket ikke opp noen til første gruppe i dag, men til neste gruppe skal det komme syv personer.

Jonathan Eylertsen, guideleder

I løpet av helga har det vært en del folk. Det er flere familier som kommer hit for å klatre, og det er en fin familieaktivitet. Vi hadde et utdrikkingslag her på lørdag.

Sebastian Kristiansen, kioskvakt for Haldenvassdragets Kanalselskap

SOMMERJOBB

Fram til helga som begynner med lørdag 18. juni er det åpent for klatring i helgene i Via Ferrata. Deretter er det åpent hver dag fram til og med 14. august.

Jeg har nok gått løypa nærmere 200 ganger nå. I år har jeg blitt guideleder. Jeg har erfaring fra jeg jobbet her i fjor. Flere av oss her har dette som sommejobb fra skoleferien starter.

Jonathan Eylertsen, guideleder

Tineke og Jan Enne Haack kommer fra Groningen i Nederland. De kjenner til at det er norske spillere på deres lokale fotballag, men visste ikke at Jørgen Strand Larsen kommer fra Halden.

Vi benytter Campercontact-appen som forteller oss hvor det er fine steder å stanse. Det var slik vi fant fram til dette stedet. Her er det så rolig og fint. Vi vært her i to netter. Vi skal ha en overnatting til, og så kjører vi videre til venner i Sverige.

Tineke Haack, bobilturist

Vi ikke vært oppe i klatreruta og tatt zip-line ned. Jeg har operert to av knærne og er 75 år gammel, så jeg skal nok ikke det.

Jan Enne Haack, bobilturist

Det pensjonerte ekteparet drev med jordbruk i sitt yrkesliv, og begynte reisen fra Nederland med å ta ferje fra Eemshaven til Kristiansand for to uker siden. De har vært innom steder som Setesdal, Rjukan, Geilo, Sognefjorden før de kom til Halden.


De skal innom Fredriksten festning før de reiser videre. Det fikk de tips om av et nederlandsk par som bor i Halden.

Marcus Sillberg kommer fra Kungälv nord for Göteborg. Han reiser i en mindre bobil og mener at den er lettere å håndtere i henhold til hans behov.
Han finner fram til steder han er nysgjerrig på, og så tar han terrengsykkelen derfra og utforsker området.

Jeg sjekker på nett hvor jeg skal dra først. Jeg har vært i Bengtsfors og i Tresticklans nasjonalpark på andre siden av grensen, det er så mange flotte plasser her i området.

Marcus Sillberg, svensk syklist

Han framhever at stier og skogsveier i Norge er så mye bedre merket enn de er i Sverige. Mandagen har han tilbragt med å sykle rundt Store Erte.

Han overnattet fra i går, og skal kjøre hjemover i løpet av mandagen.
Han tilbringer altså Svenska flaggans dag i våre skoger.

I morgen det er jobb igjen. Men jeg tar det pent. Hvis man blir tatt i å kjøre for fort i en bobil, så er man ikke helt på ferie.

Marcus Sillberg, svensk syklist

Jørn Høberg holder vakt på området der Uddaspillet skal fremføres. Det har premiere førstkommende onsdag. 

 Det er veldig mange på plass når alle er i sving, og alle vet sine bestemte oppgaver. Jeg er gift med Eva Narten Høberg, og hun og broren Ola er aktive på flere området med produksjonen. Andre i familien kommer også for å hjelpe til der de kan.

Jørn Høberg

Han og kona eier også Lilleøya, der forfatteren og bestefaren til Eva Narten Høberg bodde. 

Kulissene som har blitt bygd på Va er mye mer enn bare kulisser. Det er nesten så det er bygd en ny tidsriktig landsby på området. Egil Brekke hjelper til med å bygge en innhegning til hestene som er med i stykket.

Jeg kan ikke bruke noen grønne, nye stolper. Jeg må bruke noen som ser litt gamle og slitt ut.

Egil Brekke

Fra og med onsdag, tre timer før premieren, åpner også Uddas historiske marked her. Vadet er kledd opp i 1600-tallsdrakt, og deltakerne i markedet er oppfordret til å gjenskape 1600-tallet.

Eva Narten Høberg

Foreningen Uddaspillet ønsker å formidle kunnskap om 1600-tallets livsvilkår med tema fra handel, håndverk og saugbruksmiljøet. 

Frithjof E. Bye beskriver hvordan det er å leve i en verden der mat på bordet ikke er en selvfølge, og der nøysomhet og matkunnskap er avgjørende for å overleve. Uddaspillet ser det som en viktig oppgave å vektlegge dette i formidlingsarbeidet. Problematikken er dagsaktuell – i en verden som preges av klimautfordringer, krig, pandemier og handelsblokader.

Eva Narten Høberg

Vi vil at folk skal komme hit på markedet og få en følelse av riktig tid.

Eva Narten Høberg

Egil Brekke viser oss en rammesag som Per Gunnar Andersen har bygd.

Det er han som egentlig er arkitekten for alt dette, jeg bare hjelper til litt. Denne saga er bygd for å vise hvordan man kunne hente ut plank av treet på den tida.

Egil Brekke

Uddaspillet settes opp 8. til 12. juni i Vadet. Samtidig kan man altså få en smak - også bokstavelig talt - av hvordan livet var det gang. Det var for eksempel før poteten hadde kommet inn i norsk kosthold...

Hva synes du om Halden Arbeiderblad i dag?