– Fargene må nytes nå, sier statsmeteorolog Anita Hagervik til nettstedet yr.no.

– Som så mange, har jeg også fått med meg den fantastiske himmelen i kveld. I Halden by. Ha en flott kveld, skrev Ann-Charlott Løkkeberg og postet dette bildet med #habilder på Instagram for to dager siden.

– Det var en fantastisk solnedgang i kveld, skrev Yvonne Golden og dokumenterte utsagnet på tirsdag slik:

 

En spesiell grunn

Og det er ikke de eneste bildene vi har sett av de sterke, flotte fargene som har prydet himmelen ved soloppgang og solnedgang, skriver moss-avis.no.

Men det er en helt spesiell grunn til at det er slik.

– Det er partiklene i atmosfæren som gir den røde solnedgangen. Partiklene kan selvsagt være luftforurensning, men akkurat nå tror jeg bare det er snakk om vanlige skyer, sier Hagervik.

Rød solnedgang betyr at det ikke er skyer mellom deg og sola. Det kan også bety at den neste dagen blir skyfri, da dårlig vær ofte kommer fra vest, skriver yr.no.

– Røde, oransje, lilla og rosa skyer får man når sola står lavt som ved soloppgang og solnedgang. Solyset består av mange farger, men det røde lyset varer lengst, bare den røde delene av lyset blir synlig for oss, forklarer meteorolog John Smits.

Høye skyer

Denne uken er det er mye av skyene Cirrus, også kalt fjærskyer, som preger himmelen over Østlandet. Cirrus er høye skyer, som befinner seg i den øvre delen av troposfæren.

Ifølge yr.no treffer solen et tykkere lag av atmosfæren når den går ned i horisonten. Partiklene i atmosfæren gjør at sollyset blir brutt, som gjør at fargene kommer frem. De ulike fargene i sollyset har ulik bølgelengde og brytes derfor ulikt.

– Når skyene har flere lag blir det ulike sjateringer. Tidspunktet på når skyene blir rød vil variere med hvor høye skyene er, sier Hagervik.

Snart over

Men på torsdag må du ut ved solnedgang om du vil sikre deg et siste glimt, og kanskje et bilde, av fargene. På fredag kan det allerede være over.

– På fredag blir det svakere vinder fra vest og da er det også slutt på fargefesten i øst, sier meteorologen.

Del gjerne bildene dine med oss! Tagg de med #mossavis på Instagram eller last de opp her.

Ved å klikke her kan du se alle bildene leserne har delt med oss.