Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er unormalt for Halden

Artikkelen er over 5 år gammel

– Paraplyen har ikke vært så lite brukt på 13 år, sier værstatistiker Kåre Tangen.

Kåre Tangen har hatt sin egen værstasjon på Hov siden 2002, og aldri har han målt en så tørr oktober som i år.

(Værdataene til Kåre Tangen finner du på hans nye side væretihalden.no

En spesiell høst

– I september kom det 140 millimeter nedbør, mens det i oktober kun ble målt 15,8. Det er unormalt for Halden sin del, forteller Tangen.

Høsten som helhet har også vært varm. Normalt sett vil snittemperaturen ligge på 7,1 mens i år har snittet vært på 9,45 varmegrader.

– Vi har altså hatt en unormalt tørr oktober samtidig som det har vært unormalt varmt. Det mest vanlige er at det med høy temperatur også kommer mer nedbør, men slik har det ikke vært i år. Så det har vært en spesiell høst

Generelt varmt

Og selv om sommerværet ikke falt helt i smak i år ligger også væråret som helhet an til å bli det fjerde varmeste Tangen noensinne har målt.

– Væråret følger ikke kalenderåret og går fra desember i 2014 og til slutten av november 2015. Snittemperaturen per nå ligger på 7,9 grader, mens normalsnittet for Halden er 6,4. Og det er jo ingen grunn til å tro at det vil skje noen store endringer.

Det unormale er normalt

Kåre Tangen forteller at i løpet av tiden han har gjennomført målingene har været sjelden ligget på det som anses som normalt for området.

– Det er ikke tvil om at det har skjedd en endring spesielt på temperatur. Det har stort sett vært varmere enn normalen de årene jeg har målt. Om dette er menneskeskapt, en naturlig endring eller en kombinasjon vet ikke jeg.

Tangen vil verken kalle seg værekspert eller værprofet.

Kulda på vei

– Jeg trodde jeg visste mye om vær, men får nye overraskelser hele tida. Været lever sitt eget liv.

– Hva tror du om vinteren vi har i vente?

– Nå har vi hatt en ganske lang varm periode, så i teorien vil den nå mest sannsynlig avløses av en litt kaldere periode. Men hvor kaldt det blir og om og når det kommer snø er umulig å si. Jeg kan ikke spå om været. hadde jeg kunnet det, så hadde jeg blitt rik.

Drømmevinteren

Men han kan gjerne si noe om hva slags vinter han ønsker deg.

– Det normale for Halden er temperaturer i snitt på 1 minus i desember og 2,8 minus i januar og 2,9 minus i februar. Altså en veksling mellom varme og kalde dager. Jeg håper på en temperaturmessig jevn vinter uten sprengkulde, men med noen snøfall slik at skifolket og isfiskerne får sitt.

Her ligger Kåre Tangens værdata!

Kommentarer til denne saken