Gå til sidens hovedinnhold

Vær på vakt, ny art på Hvaler: Kæll, 50+ med ny båt

– Det er kanskje litt stygt å karikere de fornøyde herrene slik, men det er viktig å minne om at båt ikke er bil, skriver kajakkpadler Tora Klevås.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Fredriksstad Blad)

Sommeren 2020 har så vidt startet og den store norgesferien er skutt i gang, både til lands og til vanns.

På Hvaler, hvor jeg bor, er det en hyggelig tid med isspisende unger, måkeskrik og sommerstemning. Noen har kanskje glemt Covid19, mens andre holder en kledelig avstand. Alt dette lever jeg fint med, med det har kommet en ny art på Hvaler som jeg anbefaler at du bør være oppmerksom på hvis du befinner deg i det våte element.

Arten det handler om er typisk; kæll, 50+, antrekk; baris, gjerne i ny eller oppgradert båt, ofte med flybridge. Typiske trekk; lett solbrent, iført caps, solbriller og tenker at én-metersregelen handler om maksavstand til andre båter på vannet. Det finnes selvsagt unntak, men det har blitt flere av dem de siste årene.

En annen mulig løsning vil være hvis flere kvinner tok roret, det kunne jo hende at det endret litt på hvordan vi er mot hverandre.

Det er kanskje litt stygt å karikere de fornøyde herrene slik, men det er viktig å minne om at båt ikke er bil. Og hva mener jeg med det? Når vi kjører bil er det avmerkede veier, de fleste trafikanter er over atten, det er tydelige fartsgrenser og kjøretøyene er relativt like i størrelse. Det er også myke trafikanter på veiene, men ofte i avgrensede områder. Slik er det ikke på vannet.

På vannet er vi alle avhengige at å leve i flerfoldig og fargerikt fellesskap, store som små. Det skal være plass til Sven på 12 som kjører jolle alene for første gang, til Frank på 84 som seiler kutter og til meg som padler i kajakk. Det er ikke slik at alle som er ute i små fartøy er supererfarne, så her må alle vise hensyn. Store motorbåter lager store bølger og er man i liten båt føles bølgene mye større enn på flybridgen.

Kan man i sommerheten foreslå litt god gammel gentlemansånd og godt sjømannskap? Hold avstand, vis hensyn og smil når du sakker av på farten og passerer. En annen mulig løsning vil være hvis flere kvinner tok roret, det kunne jo hende at det endret litt på hvordan vi er mot hverandre. La det være en utfordring for sommeren 2020!

Vi ses på havet.

Les også

Dette er politiets innstendige bønn til båtførerne

Les også

Bruktbåt-markedet koker, og sesongen har startet rekordtidlig: – Det blir folksomt på vannet i sommer

Kommentarer til denne saken