Politiet i Halden forteller om “ekstremt mange berusede ungdommer” på nasjonaldagen, og ber foreldre om å komme på banen. Det er en viktig beskjed.

17. mai fikk en bismak da politiet måtte håndtere mye ungdomsfyll, og overstadig berusede tenåringer som ikke klarte å ta vare på seg selv, spydde og hadde særdeles dårlige opplevelser med inntak av alkohol. Politiet forteller at de vurderer mer ordenspoliti i sentrum neste år om følge av erfaringene 17, mai, og ber foreldre om å komme på banen.

Det er et godt råd.

For ungdom og alkohol kan være en farlig kombinasjon. Og den beste medisinen er kjipe foreldre.

Øker sannsynlighet

Ungdomstid er brytningstid, og for mange betyr det å teste ut alkohol. Flertallet av norske ungdommer debuterer med alkohol før fylte 18 år, og halvparten av 15-16-åringer har drukket alkohol det siste året. Det betyr ikke at det er bra.

Når ungdommer drikker alkohol, kanskje for første gang, kan farlige situasjoner oppstå. Sannsynligheten for å bli utsatt for, eller å utøve vold, øker ved inntak av alkohol. Det samme gjelder sex man angrer på eller å ta bilder og å bli fotografert – med uønsket spredning på nett.

Ungdomsdrikking er et foreldreansvar

Til tross for hva mange tror, viser forskning at ungdom hører mest på foreldrene sine når det kommer til alkohol. Og at ungdom med klare avtaler og regler rundt alkohol hjemme, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler. Og de som får tilsendt alkohol med hjemmefra drikker ikke mindre, men drikker dette i tillegg til det de får tilgang til på festen.

Politiet i Halden oppfordrer foreldre til å være årvåkne og følge med på det ungdommen holder på med. Det er et godt råd. Sannsynligheten for at ungdommer deltar på fester og drikker alkohol er stor. Sannsynligheten for at du er der når tenåringen din drikker, og utsetter seg for fare, er liten.

Derfor har vi en oppfordring til dere foreldre: vær kjipe i tide! Hendelsene under nasjonaldagen kan være en god anledning til å ta en prat med ungdommen din.

Her er noen råd du kan ta med deg på veien:

  1. Gjør det lettere for ungdommen å si nei. Mange drikker for å være en del av et fellesskap. Hvis dere har hatt gode samtaler om de negative konsekvensene av å drikke, blir det lettere for tenåringen din å takke nei senere.
  2. Vær kjip – sett grenser. Ungdommer står i et sosialt spill hele tiden, og i noen miljøer er drikkepresset stort. Da kan det være godt å ha en kjip forelder å skylde på.
  3. Ikke send med alkohol på fest. Mange foreldre tenker at det er lurt å sende med ungdom alkohol hjemmefra på fest, for å ha kontroll over hva de drikker og hvor mye. Men dette er dessverre en feilaktig og farlig myte. Hvis du kjøper alkohol til tenåringen risikerer du å bidra til at ungdommen din drikker mer alkohol, i tillegg til at du bryter loven.
  4. Snakk med andre foreldre. Bli kjent med andre foreldre. Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø, og vær rådgivere og støttespillere for hverandre.
  5. Vær tilgjengelig, følg med og følg opp. Ta alltid telefonen når ungdommen din ringer, selv om det er midt på natten. Det er også lurt å være våken når ungdommen kommer hjem i helgene. Du kan tilby deg å kjøre eller hente på fest, og sette av tid til en prat og litt nattmat når dere kommer hjem. Gjør ungdommen din trygg på at han eller hun kan komme til deg – uansett hva det gjelder.
  6. Vær en rollemodell. Ungdom i dag ser opp til foreldrene sine og det er en enorm ressurs. De ser opp til dere som rollemodeller – og det gjelder også deres omgang med alkohol. Så om du vil at ungdommen din skal få et fornuftig forhold til alkohol, er det lurt å ha et bevisst forhold til hvor ofte du drikker og hvor mye du drikker selv.