Unge og nysgjerrige på politikk

- POLITIKK ER GØY: Mathilde Haugland Gylvik (10) like rå lære om politikk på skolen. - Det er gøy, sier hun. På lørdag var hun i gågata for å samle valgprogram til å ta med på skolen.

- POLITIKK ER GØY: Mathilde Haugland Gylvik (10) like rå lære om politikk på skolen. - Det er gøy, sier hun. På lørdag var hun i gågata for å samle valgprogram til å ta med på skolen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Innimellom voksne velgere og skravlete politikere fant to elleveåringer veien til valgstandene i gågata.

DEL

Thelma Berg Andreassen og Mathilde Haugland Gylvik går i 6. klasse på Os skole.

Lørdag formiddag var de på jakt etter valgbrosjyrer fra byens politiske partiet.

Læreren er politiker

- Vi har fått i oppgave av læreren at de som kan, skal samle informasjon om partiene, forteller Thelma.

Læreren til de to jentene er Lars Pedersen Due, kjent Ap-politiker i byen.

Han er valgt inn i kommunestyret i denne perioden og står på niende plass på Aps liste til årets kommunevalg. På Østfold Aps liste til fylkestinget innehar han femte plass.

- Jeg var bortreist på lørdag, så da spurte jeg elevene om hjelp, forteller Due til HA på telefon dagen etter.

- Politikk er interessant

Temaet i samfunnsfag er valg og politikk, og selv om de ikke har jobbet med det lenge, er Thelma og Mathilde godt oppdaterte.

- Vi lærer om alle partiene, ikke bare Arbeiderpartiet. Jeg syns det er interessant, sier Thelma.

- Vi har lært om Venstre og Høyre hittil, forklarer Mathilde.

- Da snakker vi om personene som er med i partiet, hvilke saker de syns er viktige, og hva de gjør, fortsetter hun.

- Politikerne bestemmer

Sjetteklassingene syns det er viktig med politikk.

- Det er bra at alle i Norge som er gamle nok, kan få stemme. Jeg syns det er passe med aldersgrense på 18 år, sier Thelma.

- Det er politikerne som bestemmer regler og sånn, så da må man jo stemme på dem som mener det samme som en selv, fastslår Mathilde.

- Skal dere stemme når dere blir 18 år?

- Ja, svarer begge jentene.

- JEG SKAL STEMME: Når Thelma Berg Andreassen (10) blir gammel nok, skal hun bruke stemmeretten sin. - Det er viktig at alle får stemme, sier hun.

- JEG SKAL STEMME: Når Thelma Berg Andreassen (10) blir gammel nok, skal hun bruke stemmeretten sin. - Det er viktig at alle får stemme, sier hun. Foto:

- Demokratiet er viktig

Lærer Due er klar på at dagens elever må lære om demokrati tidlig.

- Kunnskap om demokratiet er en del av Kunnskapsløftet, og det er et viktig tema. Det er mange som ikke bruker stemmeretten sin, og det syns jeg er trist, sier han.

Han har Thelma, Mathilde og resten av klassen i samfunnsfag og presenterer temaet i prosjektform.

- Det gjelder å ta det ned på elevenes nivå og ikke prate masse teori, forklarer han.

VALGKAMP i GÅGATA: På lørdag var det umulig å gå gjennom gågata ved Busterudparken uten å få med seg et valgprogram eller flere.

VALGKAMP i GÅGATA: På lørdag var det umulig å gå gjennom gågata ved Busterudparken uten å få med seg et valgprogram eller flere. Foto:

Skal lage egne partier

Første del av prosjektet handler om å bli kjent med partiene og politikerne i Halden. Å samle inn valgprogram er en fin måte å få oversikt på.

- Deretter skal elevene lage sine egne partier. De må finne logo, velge kampsaker, lage program og presentere for de andre i klassen. Jeg gjorde dette med sjuende klasse for to år siden, og det var stor suksess, forteller Due.

- Jeg må styre dem litt slik at vi unngår for eksempel Tyggegummipartiet, og at alle saker handler om mer fri fra skolen, men erfaringene mine tilsier at de kommer til å finne gode, aktuelle saker når de får sett seg om i nærmiljet sitt, sier læreren.

Ingen rett til å klage

I klassen til Due går det elever som kommer fra andre land enn Norge. Det betyr at deler av elevmassen har andre erfaringer når det gjelder ytringsfrihet, demokrati og frihet.

- Jeg prøver å lære bort at det er viktig å bruke stemmeretten sin. Det er ikke alle land hvor man får lov til å være med og bestemme. Og hvis man ikke stemmer, kan man ikke komme og klage i etterkant. Jeg vil også at elevene skal lære om ytringsfrihet og kunne stå for det de mener, sier læreren og Ap-politikeren.

Lars Pedersen Due er politiker i Ap og lærer på Os skole.

Lars Pedersen Due er politiker i Ap og lærer på Os skole.

Forventer diskusjoner

- Jeg oppmuntrer dem, men provoserer dem også innimellom. Det er viktig å være klar over hvor heldige vi er som bor i Norge. Forfedrene våre har jobbet for dette samfunnet i mange år, og da må vi fortsette jobben for å bevare det, fastslår Due.

Han gleder seg til å følge prosessen videre i prosjektet om demokrati.

- Når de skal lage egne partier og bli enige om program og saker, har jeg opplevd at det blir diskusjoner før de kommer til enighet. Men slik er det i den virkelige verden også, så jeg tror det blir suksess denne gangen også, avslutter Lars Pedersen Due.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags