Jubel-måling for Høyre og Edquist

partiene sept 2

partiene sept 2

Artikkelen er over 5 år gammel

På HAs siste meningsmåling før mandagens kommunevalg opprettholder nesten Høyre den store oppslutningen fra valget for fire år siden.

DEL

I meningsmålingen fra Infact der drøye 600 haldensere har sagt sin mening om hvilket parti de vil stemme på ved kommunevalget mandag 14. september, får Høyre en oppslutning på 32,8 prosent. Det er bare 1,6 prosentpoeng tilbake fra brakvalget for fire år siden.

Trenger støtte

Og til tross for store utskiftinger i Arbeiderpartiet, går partiet i vår måling 2 prosentpoeng tilbake fra valgnederlaget i 2011. Med 29,7 prosents oppslutning er de klart mindre enn Høyre i målingen.

MEN. Det betyr ikke at posisjonen med Høyre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre ligger an til å få fortsette å styre i kommunen. I hvert fall ikke alene.

I vår siste måling får nemlig de fire samarbeidspartiene bare 18 av de 39 representantene som skal danne det nye kommunestyret etter valget. For å ha flertallsmakt slik posisjonen har i dag, må de sikre seg 20 mandater.

For at Thor Edquist og Høyre skal få fortsette det de selv definerer som «snuoperasjonen» i Halden, må de dermed finne seg en ny samarbeidspartner.

Det kan holde at de får med seg Miljøpartiet de Grønne på laget. Da er de sikret det nødvendige flertallet med 20 representanter, ifølge vår måling. Men Miljøpartiet de Grønne har vært helt åpne for hvilken side de vil velge etter valget. Og stilte senest denne uken opp i HA sammen med Arbeiderpartiet for å gi støtte til en utvidelse av Tistedalshallen.

Kan Ap komme til makta?

Hva så med Arbeiderpartiets muligheter for å komme tilbake til makten? Ifølge denne målingen blir det umulig med bare de som allerede har uttrykt sin støtte til Arbeiderpartiets ordførerkandidat Kirsti Brække Myrli. Ap, SV, Rødt og Pensjonistpartiet får bare 15 av kommunestyrerepresentantene til sammen. Selv med støtte fra Miljøpartiet de Grønne, vil de mangle tre.

Det betyr at Arbeiderpartiet ser ut til å være nødt til å finne ut av et samarbeid med enten Fremskrittspartiet eller Høyre for å få makt etter valget.

Edquist mest populær
POPULÆR: Den sittende ordføreren Thor Edquist (H) er klart mer populær blant Haldens befolkning enn utfordreren Kirsti Brække Myrli.

POPULÆR: Den sittende ordføreren Thor Edquist (H) er klart mer populær blant Haldens befolkning enn utfordreren Kirsti Brække Myrli.

Det hersker også liten tvil om at flest haldensere vil ha Høyres Thor Edquist som ordfører i fire nye år. På spørsmålet «Hvem vil du ha som ordfører» svarer hele 41,4 prosent Edquist, 27,1 prosent Kirsti Brække Myrli mens 31,5 prosent ikke har noen mening i spørsmålet.

Da HA stilte det samme spørsmålet i juni, var avstanden mellom de to helt lik.

Brække Myrli svarte den gang følgende:

– Det er lenge til valget, og jeg ser at jeg har en jobb å gjøre fram til valgnatta. Men den jobben akter jeg å ta, så her er det bare å brette opp ermene.

Med fire dager igjen til valgdagen begynner hun å få dårlig tid.

Fakta om undersøkelsen

Utfører                      InFact Norge AS
Populasjon               Halden, innbyggere +18 år
Antall intervjuer        626
Vekting                     Kjønn, alder og partivalg stortingsvalg 2013
Feilmargin                Maksimalt +/- 3,9 %-poeng, gjelder totalutvalget
Metode                     InFact automatiske telefonintervjuer
Periode                    8. september 2015

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags