Politikernes sluttspurt i fullsatt sal

Siste runde: Fra venstre Jan Erik Andersen (Rødt), Geir Helge Sandsmark (V), Fridtjof Dahlen (SV), Dagfinn Stærk (KrF), Per Egil Evensen (Frp), Odd A. Sæthre (Pp), Kirsti Brække Myrli (Ap), Øivind Holt (MDG), Anne-Kari Holm (Sp), Thor Edquist (H) og møteleder Hans-Petter Kjøge.

Siste runde: Fra venstre Jan Erik Andersen (Rødt), Geir Helge Sandsmark (V), Fridtjof Dahlen (SV), Dagfinn Stærk (KrF), Per Egil Evensen (Frp), Odd A. Sæthre (Pp), Kirsti Brække Myrli (Ap), Øivind Holt (MDG), Anne-Kari Holm (Sp), Thor Edquist (H) og møteleder Hans-Petter Kjøge.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det var lite å si på interessen for folkemøtet på Remmen torsdag kveld. Hvilket utbytte den fullsatte salen fikk er en annen sak.

DEL

NB! Vi beklager til alle som forsøkte å følge folkemøtet direkte på nett-tv i går. Store lydproblemer gjorde at vi måtte avslutte sendingen.

De ti listetoppene ble møtt med en meningsmåling ikke alle var like glade for. Likevel holdt de fast ved de argumentene de har kjørt i intervjuer, leserbrev og sosiale medier gjennom hele valgkampen.

Samarbeid

Og særlig mye klokere om hvem de enkelte partiene vil samarbeide med etter valget, ble man heller ikke.

En etter en framholdt de nemlig at de er åpne for samtaler med alle. Likevel: bare KrFs Dagfinn Stærk sa det direkte, men mye tyder på at dagens fire posisjonspartiene ønsker fast følge også de neste fire årene.

– Det har fungert bra, mente både Anne-Kari Holm (Sp), Geir Helge Sandsmark (V), Thor Edquist (H) og nevnte Stærk.

Arbeiderpartiet og Kirsti Brække Myrli søker på sin side et bredt flertall som kan stå seg i åtte år, mens Miljøpartiet vil vente og se og Frp fortsatt venter på en invitasjon til samtaler.

Flerbrukshall

Da spørsmålet om flerbrukshallen ble reist av møtelederne, Hans-Petter Kjøge og Kristian Bjørneby fra HA, ble det litt mer fart i debatten.

Thor Edquist ble utfordret på hvorfor han gikk i demonstrasjonstog for flerbrukshall, men stemte nei til å la arbeidsgruppa fortsette sitt arbeid.

– Gruppa kan jobbe videre, og jeg er for hall. Men vi kan ikke bygge for penger vi ikke har og ikke vil få låne. Derfor går vi for hall på Os. Der kan vi få med fylkeskommunen, sa Edquist.

– Sittende posisjon vil ikke engang ha ei arbeidsgruppe i sving for å få kostnadene på plass. Og det er merkelig at Os kommer opp når vi har tre kommunestyrevedtak på at hallen skal ligge på Remmen, mente Per Egil Evensen (Frp) og fikk støtte av Kirsti Brække Myrli:

– Det ville vært ufarlig å la arbeidsgruppa gjøre jobben ferdig, kvalitetssikre den og så ta en avgjørelse, sa hun.

Flere flyktninger?

Som følge av Flyktningesituasjonen i Europa ble politikerne utfordret på om Halden er rede til å ta flere enn de 88 man har sagt ja til.

Svaret var unisont ja, men med klare forutsetninger om at jobben med å ta dem imot må gjøres ordentlig. Odd A. Sæthre (Pp) mente det burde være mulig å ta i hvert fall et par hundre til, mens Dagfinn Stærk (KrF) ikke ville se seg blind på tall, men å få til en god integrering.

Ordførerduell

Før alle fikk holde en avsluttende appell, møttes Thor Edquist og Kirsti Brække Myrli til duell.

I tur og orden debatterte de økonomi, tillit til kommunens ledelse, eventuelt nye oppsigelser, visjoner, strukturelle endringer og hva Ap legger i dette.

Debatten fortalte at det muligens ikke blir enkelt å få de to partiene til å gå sammen om et «styringsdyktig» flertall etter valget.

Hvem som vant duellen? Det kommer nok an på øynene som ser ...

Sagt i debatten:

Anne-Kari Holm, 1.-kandidat for Senterpartiet:
«Jeg tror ikke på målingen. Den ble tatt opp da det var fint vær og alle velgerne våre var ute og jobbet på jordet.»

Per Egil Evensen, 1.-kandidat for Fremskrittspartiet:
«Det er merkelig at ordføreren vil ha storhall på Os når det tre ganger er vedtatt at den skal ligge på Remmen.»

Dagfinn Stærk, 1.-kandidat for Kristelig Folkeparti:
«Vi må ikke se oss blinde på tall. Gjør vi en god integrering, kan vi ta imot flere flyktninger.»

Øivind Holt, 1.-kandidat for Miljøpartiet de Grønne:
«Vi har erfaring fra samarbeid med begge sider, og vi har ikke bestemt oss for hvem vil gå for ennå.»

Fridtjof Dahlen, 1.-kandidat for Sosialistisk Venstreparti:
«Det er ikke mer å spare, og vi er i en veldig alvorlig situasjon. Vi må få i gang hjulene igjen.»

Odd A. Sæthre, 1.-kandidat for Pensjonistpartiet:
«Styret har ikke behandlet et samarbeid etter valget. Flere av medlemmene er nemlig i Spania for tida.»

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken