– Valgkampen starter i dag

OFFENSIVE:   – Vi skal bruke de neste fire årene. Valgkanmpen starter i morgen, sa Kirsti Brække Myrli og partileder Per Kristian Dahl.

OFFENSIVE: – Vi skal bruke de neste fire årene. Valgkanmpen starter i morgen, sa Kirsti Brække Myrli og partileder Per Kristian Dahl. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Arbeiderpartiet er skuffet, men ikke utslått etter Høyres brakvalg.

DEL

Per Kristian Dahl så ingen grunn til å henge med hodet på partiets valgvake mandag kveld.

– Vi kan være litt lei oss i natt. I morgen skal vi starte valgkampen.

– Vi er ikke helt der vi ønsket å være, men den innsatsen medlemmene har gjort skal vi ta med oss videre. Dere fortjener alle en stor takk, sa Dahl.

– Må gjenopprette tilliten

Det gjorde heller ikke ordførerkandidat Kirsti Brække Myrli, selv om hun måtte erkjenne at slaget om ordførerklubba var tapt.

– Høyre er den store vinneren, og det er bare å gratulere dem med resultatet. Vi får bruke de neste fire årene på å bygge partiet og gjenopprette tilliten hos haldenserne.

Samtidig ser vi at Halden nå får to store, dominante partier, og der ligger det også muligheter for oss.

Jeg er i hvert fall mer gira på politikk enn noen gang og skal være med om fire år også, sier Brække Myrli.

Egen valgvake

Arbeiderpartiet inviterte for første gang til egen valgvake i AJFFs lokaler på Høvleriet, og der samlet rundt 40 forhåpningsfulle medlemmer seg tidlig rundt langbord og storskjerm.

Og de fulgte ivrig med etter hvert som resultatene tikket inn.

Og selv om tallene for Halden ikke ble slik de ønsket seg, sto jubelen i taket for gode Østfold-tall, landsoversikter og positive tall i Oslo og Bergen.

SANG: Arbeiderpartiets valgvake var ikke preget av nederlagsstemning, men av sang.

SANG: Arbeiderpartiets valgvake var ikke preget av nederlagsstemning, men av sang. Foto:

Optimisme

En stund så tallene for eget parti også ut til å bli bedre enn for fire år siden, og da steg optimismen ytterligere.

Partiets velkjente allsang runget både før og etter at det endelige resultatet var klart, selv om noen nok hang med nebbet da man endte én prosent under resultatet fra 2011.

Overrasket

De fleste var likevel mest overrasket over at Høyre og ordfører Thor Edquist ikke bare klarte resultatet fra 2011, men i tillegg gjorde et brakvalg og passerte 40 prosents oppslutning.

De var særlig overrasket over Høyres store framgang i områder der Arbeiderpartiet tradisjonelt har stått sterkt.

– Men vi skal ikke la oss skremme. Vi har sett større tall for bare få år siden, så det er bare å brette opp ermene, sa Per Kristian Dahl.

Tankekors

– At flere haldensere har stemt Ap ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget er både et tankekors og en utfordring, sier Kirsti Brække Myrli.

Om sin egen rolle nå som hun etter alle solemerker å dømme ikke blir ordfører, sier hun:

– Det får jeg vurdere etter at forhandlingene etter valget er avsluttet.

Ap går fram

For det ligger fortsatt an til rødgrønt styre av Østfold fylkeskommune.

Arbeiderpartiets med fylkesordfører Ole Haabeth har god grunn til å smile. Arbeiderpartiet går fram med 0,7 prosentpoeng til en oppslutning på 39,7 prosent i fylkestingsvalget, viser opptellinga.

Men vinneren i Østfold er Miljøpartiet De Grønne, som går fra å være et helt marginalt parti på 0,4 prosent ved sist valg, til å ende på 3,6 prosent oppslutning.

Høyre tilbake

Selv om Høyre står rekordsterkt i Halden, går de tilbake i fylket vårt.

Resultatet ender på 23,3 prosent. En nedgang på 1,9 prosentpoeng.

I dag samarbeider Ap med SV, Senterpartiet og KrF i fylkestinget. De får fornyet tillit fra velgerne sine med til sammen 54,5 prosent av stemmene.

FORNØYD: Ole Haabeth (Ap) til høyre på bildet fortsetter trolig som fylkesordfører i Østfold etter et godt valg for Ap.Arkivfoto

FORNØYD: Ole Haabeth (Ap) til høyre på bildet fortsetter trolig som fylkesordfører i Østfold etter et godt valg for Ap.Arkivfoto

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags