Se folkemøtet fra Aremark i opptak

Artikkelen er over 5 år gammel

I går var det politisk folkemøte i Aremark i samarbeid mellom NRK og Halden Arbeiderblad. Her kan du se det timeslange møtet i opptak.

DEL

Anne Berit Sverd, Miriam Lund og Merete Fange er blant dem som synes det er tøft gjort av ordførerkandidatene og stille i NRK sitt direktesendte folkemøte i Aremark. De tørr ikke svare på om de tror det går mot en ordførerskifte i bygda.

Om det kommende valget sier Merete Fange dette:

– Utfallet er ikke gitt.

Et kommunevalg er et mer personvalg, det stemmes på den eller de som man føler man kan snakke med og forhåpentligvis påvirke.

Håper på 75 prosent oppslutning

Sittende ordfører Geir Aarbu (Sp), varaordfører og APs ordførerkandidat Harald Nilsen samt Høyres ordførerkandidat Alf Ulven sier til HA etter møtet at de håper på 75 prosent valgoppslutning i Aremark under det kommende kommune- og fylkestingvalget.

– Oppmøtet bør ikke være under det, mener de.

For fire år siden gikk 72 prosent av de stemmeberrigede til valgurnene i bygda. Under forrige Stortingsvalg var oppmøtet på 75 prosent.

Flere temaer

Under møtet, som kom i stand på grunn av et samarbeid mellom Nrk Østfold og Halden Arbeiderblad, fikk ordførerkandidatene Geir Aarbu (Sp), Harald Nilsen (Ap), Alf Ulven (H), Nils Håkon Sandtorp (KrF) og Solveig Toft (V) konkrete spørsmål rundt kommunesammenslåing, næring, arbeidsplasser og boligbygging, veistandard, ordførerlønn og blant annet ulv. Møteleder var NRKs Trond Øyvind Karterud.

Hadde mer på hjertet

– Et bra møte, men jeg føler jeg får for lite taletid, sa Aarbu til HA etter møtet, og da dreide samtalen seg atter igjen mot næringspolitikk, bosetting og tilrettelegging. Temaer som samtlige partier står for.

Ordførerkandidatene: Harald Nilsen (tv), Alf Ulven, Geir Aarbu, Nils Håkon Sandtorp Trond Øyvind Karterud (møteleder) og Solveig Toft.

Ordførerkandidatene: Harald Nilsen (tv), Alf Ulven, Geir Aarbu, Nils Håkon Sandtorp Trond Øyvind Karterud (møteleder) og Solveig Toft. Foto:

Geir Aarbu går derimot lengre enn Alf Ulven i tiltak som må til. Til HA sa han med hentydning til å få tilgjengelighet av de fineste tomter: - Vi er i forhandlinger med grunneiere. Vi er i gang. Jeg mener vi bør gå til ekspropriasjon.

– Det er bare vås!

I Aremark er politikerne enige om mye, men Venstre, Høyre og Krf er helt uenige i forbindelse at det ikke skal utredes hva et samarbeid med andre kommuner vil bety ved kommunesammenslåing. Arbeiderpartiet og Senterpartiet forsvarer at det ikke blir noe utredning, fordi de mener den utredningen som ble gjort først i dette arbeidet er bra. Dessuten spares både tid og ressurser.

Solveig Toft (V) sa blant annet:

– Vi er enig i at Halden ikke er det beste, men det er naivt å stoppe nå. Samfunnet står ikke stille. Hvordan skal vi klare å levere tjenestene, som vi nå klarer? Tiden forandres. På sikt er jeg usikker på om vi klarer å levere.

Arbeiderpartiets Harald Nilsen svarte da:

– Dere snakker som vi ikke har snakket med andre før. Vi har kontakt hver eneste dag. Her blir det framstilt som dommedag og at vi ikke vil ha noe med andre å gjøre. Det er bare vås!

– Direkte uansvarlig

Alf Ulvens utspill denne uka om at ordførervervet bør lønnes i en halv stilling ble et diskuterbart tema.

Harald Nilsen sa det var direkte uansvarlig å halvere lønna.

Øyvind Strand i salen stilte spørsmål direkte til KrFs Nils Håkon Sandtorp og lurte på hvordan han kan ta på seg ordførervervet uten å ta permisjon fra egen jobb med ordførerlønn på 41 prosent av en stortingslønn. Hvordan skal du klare det?

Sandtorp:

– Det høres ut som en utfordring, ja. I dag er jeg daglig leder i et firma med stålkonstruksjoner. Det er ikke oppnåelig for min del.

Dårlig vei

Fra den times lange debatten nevner vi også fylkesveien i Østkroken. Det var Håkon Tolsby som stilte spørsmålet til ordførerkandidatene.

– Jeg sliter forferdelig med dårlig vei i Østkroken, der jeg driver.

Han lurte på hva de har gjort, og vil gjøre med veien.

Samtlige hevdet de jobber for asfalt på veien, og det arbeidet har pågått i mange, mange år.

Aarbu sa at han også hadde foreslått at fylket asfalterer veien, og så kan Aremark ta den over så den blir en kommunal vei. Noe svar på dette har han ikke fått.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken