– Nå må politikerne i Halden ut av sandkassa

Skjerpings: Halden Arbeiderblad håper nettdebatten onsdag kveld ikke er et prov på hvordan resten av valgkampen blir.

Skjerpings: Halden Arbeiderblad håper nettdebatten onsdag kveld ikke er et prov på hvordan resten av valgkampen blir.

Artikkelen er over 5 år gammel

Nyhetsredaktør Morten Ulekleiv i Halden Arbeiderblad reagerer på onsdagens nettkrangel mellom Halden-politikere.

DEL

Kronikk«Trist. Oppsiktsvekkende. Grov feilinformasjon. Uredelighet. Uverdig. Fordummende. Destruktiv.»

Ordene kunne vært hentet fra en krangel i hjemmet mellom to illsinte ektefeller, to barnehagebarn med et i overkant velutviklet ordforråd eller to naboer som har ligget i en årelang feide.

Dessverre er det hentet fra en meningsutveksling mellom folkevalgte fra byens to største partier. I det offentlige rom på ordførerens side; facebook.com/gladihalden

Til tross for at det de siste årene har vært store utskiftinger i både Høyre og Arbeiderpartiet i Halden, så ser det ikke ut til at den politiske ukulturen har blitt pakket ned i bagasjen sammen med de avtroppende ringrevene.

Halden har i årevis vært mer kjent for konflikt enn samarbeid i politikken. Men da skolesaken på Iddesiden ble løst i felles enighet med det som HA stemplet som «hand- shake for peace», var det et tegn på bedre tider.

Bare noen dager senere er vi dessverre tilbake i sandkassa.

Å diskutere med personer man er uenig i, lærer de fleste noe av. Når man bryter meninger med andre, ender det ofte med at man blir litt mer klokere, selv om man er uenige. Hvis man samtidig klarer å lytte til det den andre sier, vel å merke.

Men når debatten mellom byens folkevalgte dreier seg vel så mye om å beskrive hverandre som å påpeke og synliggjøre faglige uenigheter, så blir ikke politikerne klokere. Og enda mindre vi som har valgt dem.

Jeg har en gutt på fire år hjemme. Når vi er uenige, og det er vi ganske ofte, så ender det av og til med at jeg beskrives som «dum». At små barn reagerer slik, tror jeg alle foreldre kjenner seg igjen i.

Men vi burde kunne forvente oss at ikke folkevalgte politikere oppfører seg på lignende vis.

Det er lett å forstå at ordfører Thor Edquist blir frustrert over at Aps ordførerkandidat Kirsti Rørmyr i onsdagens HA i en artikkel uttaler «Det er ingen innbyggere som vet hva som er sannheten når det gjelder budsjett, regnskap eller andre tallgrunnlag som presenteres».

Utspillet fra Rørmyr tar ikke Haldens befolkning og potensielle velgere på alvor, og det kan framstå som et forsøk på å sette spørsmålstegn ved at posisjonen i 2014 faktisk klarte å snu et kraftig underskudd til et lite overskudd.

Men vi må kunne forvente at byens ordfører argumenterer saklig imot dette i stedet for å gå rett i strupen på sin hovedmotstander i valgkampen.

Bedre blir det ikke av at en av Arbeiderpartiets kommunestyrerepresentanter, Lars Pedersen Due, løper inn i den samme sandkassa som ordføreren har satt seg ned i og kaster i vei enda flere spader med sand.

Halden Arbeiderblad har en målsetting om at flere haldensere går til stemmeurnene når høsten kommer. Vi håper at byens politikere deler den målsettingen.

Da tror jeg det er fornuftig å legge et lokk over sandkassa, spikre den igjen og heller sette seg ned ved siden av hverandre i sofaen. Så kanskje både politikerne og haldensere flest blir litt klokere.

Halden har i årevis vært mer kjent for konflikt enn samarbeid i politikken

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags