Håvard Tafjord (H) om politisk avklaring: – Tror mye kan løse seg denne uken

HÅPER PÅ AVKLARING: Håvard Tafjord (i midten), som leder Høyres forhandlingsutvalg, tror på en politisk avklaring i løpet av uken. Her er han sammen med Bjørg Lund, som også sitter i forhandlingsutvalget, og ordfører Thor Edquist som ennå ikke har fått noen avklaring på om han fortsetter som byens ordfører.

HÅPER PÅ AVKLARING: Håvard Tafjord (i midten), som leder Høyres forhandlingsutvalg, tror på en politisk avklaring i løpet av uken. Her er han sammen med Bjørg Lund, som også sitter i forhandlingsutvalget, og ordfører Thor Edquist som ennå ikke har fått noen avklaring på om han fortsetter som byens ordfører. Foto:

Nye avtalte møter utover i uken kan gi en avklaring på hvordan det politiske landskapet vil se ut i Halden de neste fire årene. Og ikke minst hvem som blir byens ordfører.

DEL

– Jeg håper inderlig på en avklaring i løpet av denne uken. Klart at dette er en slitsom situasjon å være i, sier Anne-Kari Holm til Halden Arbeiderblad.

Mandag var hun opptatt med plikter som varaordfører for Halden, og ønsket ikke da å si mer om den politiske situasjonen.

Håper på avklaring

Håvard Tafjord, som leder forhandlingsutvalget for Høyre, tror det kan gå mot en avklaring i løpet av denne uken.

– Jeg tror mye kan løse seg denne uken. Vi må bare få satt oss ned rundt bordet og begynne å snakke ordentlig om saken. Det har vært mye interne avklaringer hos alle partiene, tror jeg. Det politiske landskapet har jo endret seg etter valget. Mange flere partier har blitt større, også av de vi snakker med, sier han til Halden Arbeiderblad.

– Går det mot en avklaring med partiene som har samarbeidet de siste åtte årene?

– Fra vår del har vi vært åpne på det hele tiden, at den samarbeidskonstellasjonen som vi hadde i forrige periode, og som har gitt gode resultater på økonomien i Halden, er en solid grunnmur å bygge videre på. Så er det klart at vi må ha med noen partier til, svarer han.

– Da er MDG et alternativ?

– Ja, MDG er et alternativ der, men vi låser oss ikke til noe. Vi er helt åpne og ønsker å samarbeide med dem som ønsker å samarbeide med oss og som vi har noenlunde nærhet til politisk, svarer Tafjord.

– Alt ligger i potten

– Kan du si noe om hvor langt man har kommet i prosessen med å få avklart politisk samarbeid?

– Det er avtalt møter utover i uken, så forhåpentligvis vil det gi avklaringer om vi skal fortsette å forhandle.

– Har dere kommet dit hen at dere snakker om fordeling av posisjoner som ordfører, varaordfører og utvalgsledere?

– Det har vært tema, men det er ikke tatt beslutninger på det. Det er ikke det første som må avklares, det første må vi avklare er politikk. Hvilke saker vi kan enes om.

– Så hvem som blir ordfører i byen er fortsatt litt i det blå?

– Jeg vil si det slik at alt ligger i potten. Ingenting er låst, svarer Tafjord.

– Er en god tone

– Vil du karakterisere forhandlingene som krevende?

– De er krevende i den forstand at det drar ut i tid. Det har vært mye behov for interne avklaringer hos alle partiene. Jeg opplever at det er en god tone når vi snakker sammen. For oss i Høyre er det viktigste å få innført en ansvarlig økonomisk politikk for Halden, slik at vi står rustet til de oppgavene som møter oss framover, sier han.

– Derfor har vi ikke vært kravstore i de møtene vi har vært i så langt på enkeltsaker. Vi ønsker å strekke oss langt for at vi skal få til et samarbeid hvor alle føler at deres saker kommer fram og at de opplever å bli behandlet på en respektfull og ordentlig måte. Så må vi klare og enes om å ha det ansvarlige fundamentet i bunnen. Det tror jeg det er stor enighet om. Så må vi møtes og snakke om de enkeltsakene som hvert enkelt parti er spesielt opptatt av.

– Er en del av totalpakka

– Hvor viktig er det for Høyre å beholde ordførervervet?

– Alle partier som går inn i et samarbeid ønsker jo posisjoner. Vi i Høyre har nå hatt ordføreren i to perioder og vi ønsker jo å videreføre det. Men det er som sagt ingenting som er låst i forhandlingene. Jeg tenker at ordførerposisjonen vil være en del av totalpakka, svarer Tafjord og oppsummerer dagens status slik:

– Ingenting er låst. Vi har hyggelige samtaler når vi snakker sammen. Og vi ønsker å finne de beste løsningene for Halden videre i en konstellasjon hvor vi er med sammen med de partiene vi har samarbeidet godt med de siste åtte årene.

Les også: Forhandlingslederen til Høyre: – Større tro på at vi får det til

Artikkeltags