– Ja, det har vært en rask prosess, og vi har dessuten vært heldige, sier prosjektleder Arne Omholt, initiativtaker Thor Edquist og leder i Idd og Enningdalen historielag, Eivind Løvås.

Gode hjelpere

– Prosjektet var ikke søknadspliktig, noe vi sparte mye tid på. Men viktigst var nok at gode støttespillere sikret finansiering, en svært velvillig grunneier og en dugnadsvilje uten like, sier de.

Der det tidligere var buskas og trær er området nå ryddet, og fram til åpningen lørdag er det fortsatt noe som skal gjøres.

– Det er egentlig bare småting, men vi er litt bekymret når det gjelder å få ferdig alle de historiske bildene inne i selve Monolitten, sier de.

– Noen av bildene kom vi over såpass sent at det ikke er sikkert de blir ferdige til åpningen lørdag. Men de kommer, lover de.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BRYGGE: Den nye brygga er også ferdig, og det er er laget benker som Atne Omholt (til v.) og Eivind Løvås her tester ut.
BRYGGE: Den nye brygga er også ferdig, og det er er laget benker som Atne Omholt (til v.) og Eivind Løvås her tester ut.(FOTO: )

Åpner lørdag

Lørdag klokka 12.00 skal ordfører Thor Edquist klippe snora, og den vil Arne Omholt og Eivind Løvås være i hver sin ende av.

Dermed vil de tre forgrunnsfigurene i prosjektet være sammen om åpningen.

– Det vil bli en kort åpning og et kunstnerisk innslag. Deretter vil alle kunne går rundt på området og se seg om, og de må selvsagt gjerne gå inn i monumentet.

Vi vil også sette opp et serveringstelt på området, sier de.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

INNE: Det som besøker Monolittenmonumentet kan også gå inn i det. Her vil det blant annet bli et stort bilde av Monolitten på bakveggen, og i løpet av uka blir det også hengt opp bilder som vil fortelle Monolittens historie.
INNE: Det som besøker Monolittenmonumentet kan også gå inn i det. Her vil det blant annet bli et stort bilde av Monolitten på bakveggen, og i løpet av uka blir det også hengt opp bilder som vil fortelle Monolittens historie.(FOTO: )

Skilting og parkering

Fram til lørdagen vil de også sørge for skikkelig skilting ned til monumentet. På ett punkt frykter de likevel at det kan oppstå problemer: Parkering.

– Det er begrenset plass ved snuplassen ytterst på Hov, og det er veldig lurt om flere kjører sammen. Vi setter dessuten også opp buss fra Jernbanegata kl. 11.15.

Den oppfordrer vi folk til å ta, sier de.

Og glemmer ikke det tredje alternativet:

– Det er jo mulig å komme hit pr. båt. Vi har bygd opp igjen det bryggeanlegget som lå her, og der er det mulig å legge til, sier de.

 

ALLE BEHOV: Før åpningen lørdag har man også tenkt på dem som får spesielle behov. - Tømmingen skal Skjærgårdstjenesten ta seg av, sier Eivind Løvås.
ALLE BEHOV: Før åpningen lørdag har man også tenkt på dem som får spesielle behov. - Tømmingen skal Skjærgårdstjenesten ta seg av, sier Eivind Løvås.(FOTO: )