I likhet med de fleste andre, så tenkte også daglig leder Bjørn Tore Holm hos Båt-Holm at det kunne bli en skrinn vår og sommer da pandemien kom over oss i mars.

– Når det kommer kriser, så ligger vi først i sparerekka. Vi forberedte oss på dårlige tider, og avbestilte båter som vi hadde i bestilling i mars. Men så ble også tilgangen på båter mindre fordi fabrikker stoppe produksjonen også, forteller han.

Nå som de har kommet på andre siden av den spesielle sommeren, har det tegnet seg et helt annet bilde. Ved utgangen av juli hadde de økt omsetningen med 10 prosent.

– Så langt ser det bra ut

– Det er ikke sikkert at det vil være sluttresultatet for oss ved utgangen av året, men så langt ser det bra ut, sier han.

Holm erkjenner at bransjen han opererer i er sårbar for hvordan det står til ellers i samfunnet. På mange måter gir det et bilde av hvordan det står til med økonomien hos nordmenn.

– Det er klart at når folk mister jobben eller blir permittert, så handler de ikke båt først og fremst, sier han.

Det var den innsikten som fikk ham til å være urolig i to-tre uker i mars. Men så viste det seg at våren hos båtforhandleren utviklet seg normalt.

– Fra midten av april skjønte jeg at dette kom til å bli knall. Da var det ikke aktuelt å søke om korona-kompensasjon, for å si det sånn.

Mange bruktbåter

Derfra gikk kurven videre oppover.

– Utviklingen har i grunnen vært som det har blitt sagt på nyhetene gjennom sommeren, sier han.

For hans egen del betyr det at de ikke har hatt så mange bruktbåter ut av butikken på flere år. Det er der det nye båtfolket har kommet til.

– Folk begynner helst med brukt. Det er mer erfarne båtfolk som kjøper ny båt. Noen båter har ikke ligget mer enn en halvtime på nettet før de er solgt. Men vi har ikke merket en økning av at folk har kommet tilbake for å selge båten på sensommeren, sier han.

Nye båter hos Båt-Holm ligger både prismessig og i størrelse over et bredt spekter. Helt fra mindre båter til et par tusenlapper, opp til 28 fots båter for 1,5 millioner kroner. Naturlig nok fler av førstnevnte.

– Sånne som dette kan vi selge 10–12 stykk av gjennom en sesong, forteller han når vi går gjennom verkstedshallen, hvor servicefolkene jobber med en båt på rundt 10 fot.

TID FOR SERVICE: På et stort område bak butikken står en rekke båter klare til å komme inn på verkstedet for å få service før de går i opplag for vinteren. På anlegget på Svingen har de kapasitet til 350 båter. Den kapasiteten begynner å fylles opp.
TID FOR SERVICE: På et stort område bak butikken står en rekke båter klare til å komme inn på verkstedet for å få service før de går i opplag for vinteren. På anlegget på Svingen har de kapasitet til 350 båter. Den kapasiteten begynner å fylles opp.(FOTO: )

Prisene har normalisert seg igjen

– Vi så en oppsving i bruktbåtprisene på rundt 20 prosent fra april til juni, men nå har det normalisert seg tilbake til der prisene lå før det igjen, forteller Holm.

Innen nybåtsalg er nedslagsfeltet lokalt, og langs kysten i Sarpsborg kommune. Men bruktbåter som de legger ut på finn.no kan det komme folk langveisfra for å kjøpe.

– Det kan komme folk fra eksempelvis Larvik for å kjøpe båt som de har sett annonsert på finn.no og kjøper her hos oss. Det er også mest praktisk at det meste av nybåtsalg er lokalt, med tanke på service og oppfølging, sier han.

De er 14 ansatte i bedriften, og har ikke hatt behov for å permittere noen i løpet av året. Men de har hatt en nyansettelse som skal jobbe med vedlikehold på båtopplaget på Svingen. Det var planlagt allerede før denne sesongen.

Mange båter på sjøen i år

Når vi spør om de har fått inntrykk av at årets sesong har vært preget av «amatørenes sommer» på sjøen, er han ikke helt med på det.

– Nå har ikke jeg hatt tid til å være ute på sjøen så mye selv, men jeg har hørt at folk har snakka om at det har vært utrolig mange båter på sjøen i sommer, og at det har vært så som så med kjøring. Men vi har ikke hatt uvanlig mange båter inne med behov for reparasjoner. De som kjører på skjær kan like gjerne være erfarne båtfolk, bemerker han.

– Det er rekruttert en del nye båtfolk i sommer?

– Ja, siden det ikke har vært en økning i båter som skal selges igjen, så virker det som at folk synes at båt er hyggelig, og at de kommer til å ha glede av båten framover også. Vi er godt i gang med opptaket nå, og har tatt opp over 100 båter så langt. Det er tidligere enn før. Men vi ser også at folk har brukt flere timer i bår denne sommeren, sier han.

Får tatt ferie selv også

Han har gjort seg betraktningen at vi kan ha merket mer her i traktene fordi grensa til Sverige er stengt, og at båtfolk da har holdt seg på denne siden av grensa.

Det gjorde også salgsansvarlig Petter Nicolaisen i sin ferie i sommer.

– Jeg kjørte båt langs Sørlandet i sommer, og på den turen møtte jeg kunder av oss som hadde kjørt Telemarkskanalen, forteller han.

– Så dere får tatt dere ferie selv i denne hektiske perioden?

– Ja, det er heldigvis ikke som før. De siste 20 åra har de ansatte kunnet ta tre ukers ferie på sommeren, og de fleste her har båt selv. Nå er vi mange nok til å dekke opp behovet også i høysesongen, avslutter Bjørn Tore Holm.

(FOTO: )