Forrige uke ble haldenseren Evagwehitta Precious Christina Okah (19) utsatt for rasisme på sosiale medier. Nå oppfordrer hun å anmelde slike hendelser.

«Slave»

På et av bildene haldenseren la ut på bildedelingsappen Instagram forrige uke, tikket det inn meldinger fra fire ulike kontoer. De tilhørte gutter som ikke er bosatt i Halden og som Okah ikke kjenner til.

De kommenterte blant annet: «Kan komme å piske deg med mitt belte din slave».

Okah bestemte seg for å ikke svare på kommentarene, men tok skjermbilde som hun delte med nære venner for å høre om tips til hva hun kunne gjøre.

En av vennene hennes konfronterte guttene i kommentarfeltet. Da fikk Okah enda flere ubehagelige meldinger privat.

Truet på sosiale medier

– De kalte meg blant annet for «homo» og «neger», og truet med vold. Jeg prøvde å få dem til å stoppe, men det tok bare ikke slutt. Jeg ble helt nummen i kroppen og hele situasjonen var veldig ubehagelig.

En av vennene hennes ringte foreldrene til en av guttene og sendte over hva de hadde skrevet til Okah. Da beklaget foreldrene overfor barna sine. Guttene var kun 16 år gamle.

– I førte omgang tenkte jeg ikke mye på hendelsen da jeg tenkte de sikkert bare tullet. Men når de ikke stoppet og det eskalerte såpass fort, så syns jeg det var fint at vennene mine handlet slik de gjorde, sier Okah.

Skal anmelde hendelsen

Okah sier at hun opplever rasisme jevnlig, men sjeldent så alvorlig som forrige uke.

– Rasisme finnes overalt. Også i Halden. Jeg tror mange ikke vet hva man skal si, og mange er redd for å tråkke feil, men det å kalle noen for svart gjør at du ikke føler deg som et menneske, men en farge. Man blir kategorisert, og det er en trist følelse, sier Okah.

Hun er redd for at andre kan bli utsatt for det samme av de samme guttene, og har bestemt seg for å anmelde hendelsen til politiet.

– Det oppfordrer jeg andre som opplever det samme å gjøre.