– Vi hadde valget, enten ble vi en gammeldags og sliten sjappe eller så tok vi steget og moderniserte det meste. Heldigvis turte vi det siste, og det har vi fått til, sier Lona Goplen.

Hun tok over butikken fra sin far i 1992. Gullsmed O. Førlie er definitivt blant byens eldste butikker, og har røtter helt tilbake til 1861.

– Målet mitt er at vi skal være en god arbeidsplass for våre ansatte. Alle jentene i butikken kan faget sitt, vi trives sammen og forhåpentligvis kan vi gi kundene den servicen de vil ha, sier Lona Goplen.

Romantisk forhold til butikkdrift

Hun innrømmer at hun er litt gammeldags, og at forholdet til tradisjonell butikkdrift er litt romantisk.

– Vi har fått flere spørsmål fra kjeder og om å flytte inn i et senter. Men jeg har et lidenskapelig forhold til å drive butikk i gata. Det å gå ut av døra på morran, få frisk luft inn. Vi har mange faste kunder, og jeg er utrolig takknemlig for at de kommer til oss.

– Det er alltid vanskelig å spå om fremtiden, men i en by som Halden bør det være muligheter for handel i gata. Håpet er at det skal ta seg opp i Storgata igjen. Beliggenheten vår er god, og vi har ikke planer om å flytte, sier Lona.

Likevel innser hun at netthandel vil tvinge seg frampå et tidspunkt.

Lona Goplen trives på gateplan i Halden sentrum.
Lona Goplen trives på gateplan i Halden sentrum.(FOTO: )

– Unge mennesker har et helt annet handlemønster. Vi merker at kravene til merkevarer er større. Og unge mennesker handler mer på nett.

Så det er naturlig å tenke på en nettbutikk på et tidspunkt, i tillegg til dagens butikk

, sier Lona Goplen.

Korona traff på uheldig tidspunkt

Månedene april, mai og juni er vanligvis de beste månedene for byens gullsmed, med konfirmasjoner og bryllup på rekke og rad. Koronaviruset har gjort at det meste har blitt avlyst.

– Det er klart vi har merket det. Vi har permittert flere av de ansatte, og nå er vi to som bytter på å være i butikken. Men det tok seg opp i forrige uke, de siste dagene før 17. mai kom folk tilbake til butikken, forteller hun.

Håpefull om at høsten skal bli mer innbringende enn vanlig for å ta igjen noe av det tapte.

Nå er jo mange arrangementer flyttet til etter sommeren, og vi skal være klare til å hjelpe folk da. Heldigvis har vi drevet fornuftig de siste årene, og ikke tatt ut noe overskudd. Så vi har spart penger til tøffe dager, som nå. Men det er klart, det kan jo ikke vare evig. avslutter Lona Goplen.