Selv om det er forbud mot å dra på hytta i disse dager, så er det ennå mulighet til å skaffe seg en fritidsbolig. Om det er den rette tiden å kjøpe eller selge fritidseiendom er imidlertid eiendomsmeglerne i Halden usikre på.

– Vanskelig å tyde markedet

Eiendomsmegler i Sparebank1, Anders Hauge, er usikker på hva han skal svare når HA spør han om hvordan hyttemarkedet er for tiden.

– Folk har mer tid og mulighet til å se på objekter, samtidig som det er vanskelig å tyde markedet. Vanligvis har vi flere mennesker på visning, men i disse dager har vi kun privatvisninger.

– Det gjør at det både for oss og for kjøperne er vanskeligere å tyde hvordan det går og interessen rundt objektet sier, han.

Hauge forteller videre at hvis man har det rette objektet, gjerne ved sjøen, så tror han ikke korona-viruset hindrer folk med kapital til å kjøpe. Innlandshytter tar litt lengre tid å selge, men det gjør det også til vanlig.

- Når vi nå i utstrakt form benytter oss av privatvisninger, så har vi bedre tid til potensielle kjøpere. Samtidig så er det få hytteeiere som er nødt til å selge. Det gjør at det er flere som sitter på gjerdet og venter. Kjøpere fra for eksempel Oslo er fremdeles interessert i hytter i Halden, men det er et stort spørsmåltegn hvorvidt de får lov til å bruke den eller ikke.

- Det er rett og slett vanskelig å ta pulsen på markedet, sier Hauge

VANSKELIG: Eiendomsmegler Anders Hauge i Sparebank1, sier at det er vanskelig å tyde markedet om dagen.
VANSKELIG: Eiendomsmegler Anders Hauge i Sparebank1, sier at det er vanskelig å tyde markedet om dagen.(FOTO: )

– Litt for tidlig å si

Haavard Gimming Hoffstrøm ved Privatmegleren Halden er også usikker på hvordan markedet vil utvikle seg, når de nå går inn i det som vanligvis ville ha vært en høysesong for hyttesalg.

– Det er litt tidlig å si, men vi merker naturligvis at det er blitt noe roligere. Vi har fortsatt befaringer og verdivurderinger, men noen har avlyst grunnet karantene og smittefrykt.Vi har allikevel avtalt flere hyttebefaringer de neste ukene, sier Hoffstrøm.

Hoffstrøm sier, i likhet med Hauge, at visningene ikke kan gjennomføres på samme måte som tidligere, og at de forholder seg til Folkehelseinstituttetets anbefalinger og retninglinjer.

– Vi forholder oss til FHI og bransjens regler vedrørende visninger. Vi har privatvisninger og har laget en løsning som gjør at kundene kan bestille tid via vår hjemmeside.

– Tenk langsiktig

Selv med all den usikkerhet som er om dagen regner Hoffstrøm med at det finnes kjøpere i markedet.

– Som det er i i stort sett alle markeder om dagen, så må man nok også ved hyttekjøp tenke langsiktig med tanke på gevinst. De fleste som kjøper hytte har en langsiktig plan om at det er et feriested som skal brukes i mange år.

For øyeblikket har ikke Privatmegleren Halden noen hytter ute for salg, men Hoffstrøm forteller at de skal på flere befaringer de neste ukene, og han er sikker på at det vil komme flere interessante objekter på markedet.

USIKRE TIDER: Haavard Gimming Hoffstrøm, Bjørn-André Hafsrød og Kim Myhre hos Privatmegleren Halden forteller om et vanskelig markedet for fritidseiendommer i forbindelse med utbruddet av korona-viruset.
USIKRE TIDER: Haavard Gimming Hoffstrøm, Bjørn-André Hafsrød og Kim Myhre hos Privatmegleren Halden forteller om et vanskelig markedet for fritidseiendommer i forbindelse med utbruddet av korona-viruset.(FOTO: )

Vil forhindre smitte

Ettersom en visning vanligvis kan være et sted der mange personer møtes, så har også eiendomsmeglerne tatt grep for at koronaviruset ikke spres videre.

– Hele bransjen har gjort store tiltak for å forhindre smitte. Samme tiltak har våre samarbeidspartnere som takstmenn, fotografer, stylister fått beskjed om å forholde seg til når det gjelder kundekontakt. Vi følger hele tiden retningslinjene fra FHI og tiltakene fra Eiendom Norge for bransjen generelt.

– Ellers på kontoret holder vi som myndighetene har anbefalt stengt for uanmeldte besøk og benytter utstrakt bruk av hjemmekontor. Så det blir mye telefoner om dagen, sier Hoffstrøm.