– Jeg har sett på utviklingen av blant annet en ny metode i å samle inn dopingkontrollprøver til bruk i dopingkontroll, sier Solheim.

– Det dreier seg om fingerprikkblodprøve. At det holder med et prikk i fingeren, eller et annet sted på kroppen, for å få en bloddråpe som tørker på et papir.

Sara Amalie Solheim har vært ansatt i Anti Doping Danmark i København de tre årene hun har arbeidet med doktorgraden sin, som var et samarbeid mellom nettopp Anti Doping Danmark, Københavns Universitet og Norges laboratorium for dopinganalyse.

Hun disputerte for få dager siden i den danske hovedstaden med en stor heiagjeng av venner og familie fra Halden til stede.

Er dopingkontrollør

Sara Amalie Solheim understreker at metoden ikke kommer til å overta for urinprøver og venøse blodprøver, som brukes i dopingkontroll i dag, men at det i enkelte tilfeller kan være bedre å velge metoden som Halden-kvinnen har forsket på.

Og for 27-åringen er ikke dopingkontroller et ukjent felt. I ungdommen var hun selv et løpstalent som var landslagsaktuell da en skade satt en stopper fra en videre idrettskarriere.

Men det betyr at hun selv har blitt dopingtestet og vet hvor vanskelig det kan være å «tisse på kommando» med en dopingkontrollør til stede.

– Jeg er også dopingkontrollør selv og det er fint å kjenne den siden også. Mange har problemer med å avgi urinprøve. En dopingkontroll kan ta veldig lang tid, sier hun.

DOKTORGRADEN: Med veilederne etter vellykket PhD-forsvar. i forrige uke. Fra venstre: Yvette Dehnes (Norges Laboratorium for Dopinganalyse), Nikolai B. Nordsborg (Københavns Universitet), Sara Amalie Solheim,Jakob Mørkeberg (Anti Doping Danmark).
DOKTORGRADEN: Med veilederne etter vellykket PhD-forsvar. i forrige uke. Fra venstre: Yvette Dehnes (Norges Laboratorium for Dopinganalyse), Nikolai B. Nordsborg (Københavns Universitet), Sara Amalie Solheim,Jakob Mørkeberg (Anti Doping Danmark).(FOTO: )

Mer utøvervennlig

Og det er her den nye metoden Sara Amalie Solheim har forsket på kan ha en viktig betydning i framtidige dopingkontroller.

– Dette er en enklere og mer utøvervennlig måte å utføre dopingkontroll på. Man kan ta prøve av mange utøvere i løpet av kort tid. Disse prøvene er også rimeligere å transportere, understreker hun.

– Fordi jeg selv har vært idrettsutøver føles det ekstra meningsfullt å jobbe med dette. Men jeg må understreke at metoden jeg har forsket på ikke kan erstatte de vanlige måtene å ta dopingkontrollprøver på, men det kan være et supplement.

Vært mye reising

Sara Amalie Solheim har tatt en doktorgrad kalt «industrial phd».

– Det betyr at man går sammen med universitet og en virksomhet om en doktorgrad som er av interesse for virksomheten. I mitt tilfelle ble det Anti Doping Danmark, hvor jeg nå har vært ansatt mens jeg har arbeidet med doktorgraden, forteller hun.

Hun har reist mye mellom København og Oslo i løpet av denne tiden. Årsaken er at hun også har samarbeidet med Norges laboratorium for dopinganalyse i Oslo.

– Det har vært mye reising fram og tilbake og jeg har lært veldig mye nytt, sier Solheim som nå håper å få seg jobb innen antidopingarbeidet.

Bedre for noen dopingstoffer

Halden-kvinnen forteller at det er flere laboratorier rundt omkring i verden som jobber med den samme metoden. Og for å få den implementert i dopingorganisasjoner i ulike land.

– Jeg har forsket på noen stoffer og ved andre laboratorier er det blitt sett på andre stoffer, sier hun.

– Denne metoden vil bli brukt av Anti Doping Danmark og WADA (world antidoping agency) har planer om å implementere metoden innen vinter-OL i Beijing i 2022. For noen dopingstoffer er denne metoden bedre enn andre. Men som sagt, den vil ikke erstatte tidligere metoder, men være nok et valg i forbindelse med dopingkontroller, sier hun.

Sara Amalie Solheim er veldig glad for at Anti Doping Danmark ville samarbeide med henne om denne doktorgraden.

– Det er veldig fint at en bedrift er interessert i det du gjør. Da ender ikke arbeidet med doktorgraden bare opp i en artikkel, men i noe som kan benyttes. Og når jeg selv har drevet med idrett på høyt nivå, er det spennende å være med på kampen mot doping, sier hun.